Les også

sofa i velur

Nerdenes hevn

TRE PÅ TRE:
TRE PÅ TRE:

Treplater dekker alle flater i eneboligen og gir en levende, men rolig atmosfære. 

© Inger Marie Grini

Naturskjønt på Karmøy

Å bo lite er ingen sak så lenge man bor smart. På Karmøy er 90 nydelige kvadratmetre akkurat passe for familien­­­ på seks.

18. oktober 2018 av Linn Carin Dirdal

Lyset er annerledes her ved sjøen enn på Østlandet, forklarer Ruth Elise Risinggård.

Stavangerdialekten avslører at hun har et nært forhold til det spesielle, klare lyset på Vestlandet, og etter flere år i Oslo fant hun og partneren Sølve ut at tiden var inne for å følge lyset – nærmere bestemt til Karmøy, hvor de har pusset opp en enebolig fra 1924. 

Vestlandssjarm på Karmøy
NATURSKJØNT:

Familien har fulgt det magiske vestlandslyset til pittoreske Karmøy, hvor de har totalrenovert en enebolig fra 1924.

© Inger Marie Grini
familie på seks
PLASS TIL ALLE:

Lærer Ruth Elise Risinggård og mannen Sølve, daglig leder for Haugalandsveggen, har funnet god plass til seg og sine fire barn på husets godt utnyttede 90 kvadratmetre.

© Inger Marie Grini
vakker grå takstein
GAMMELT NYTT:

Den gamle eneboligen er totalrenovert, hvor grunnmuren og de bærende elementene er det eneste som er beholdt. Bak det moderne uttrykket kan man likevel skimte ekkoet fra originalbygget i form og uttrykk.

© Inger Marie Grini

– Grunnmuren og de bærende materialene var i god stand, så det har vi beholdt. Ellers er huset totalrenovert og rominndelingen helt forandret, forteller Ruth Elise. 

Arkitekten bak forvandlingen er Knut Hjeltnes. Paret er store beundrere av formspråket hans, preget av rene flater, utstrakt bruk av tre og smarte løsninger – alt i sømløs dialog med naturen utenfor.

integrerte hyller og smart oppbevaring
SØMLØSE OVERGANGER:

Knut Hjeltnes, arkitekten bak ombyggingen, har integrert hyller og annen oppbevaring i interiøret på smart vis. I stuen oppleves store, grønne planter som små møbler – superfint og frodig! EA 116-lenestolen er designet av Charles og Ray Eames fra Vitra, mens marmorbordet er vintage.

© Inger Marie Grini
rosa sofa fra Cassina
UTSYN:

En lang vindusflate strekker seg langs hele stueveggen og kaster lys over det trekledde interiøret. Herfra kan man også holde øye med drivhuset i hagen, som forsyner familien med spiselige vekster. Sofaen er Maralunga av Vico Magistretti for Cassina, skålen i vinduet er Banana Bowl av Harry Allen for Areaware, mens den lille bordlampen, som er funnet brukt, er Sølves morgengave til Ruth Elise. 

© Inger Marie Grini

– Alt han gjør er solid og gjennomført, samtidig som det er enkelt og røft. Du får bare lyst til å ta på materialene, det er så delikat og rent. 

Gulv, vegger og tak er kledd i furuplater, hvor store vindusflater bryter opp og rammer inn landskapet utenfor. Det bugner av grønne vekster både inne og ute, og sammen med treverket føles hjemmet varmt og lunt. Oppbevaringen er integrert i interiøret, og ingen krok står ubrukt – trappen opp til andre etasje rommer både hylle- og skuffeplass. Slike gjennomtenkte løsninger gjør at husets 90 kvadratmetre er mer enn nok for paret og deres fire barn. 

grønne planter på veggen
FINT SELSKAP:

En plantevegg sprer liv i rommet, en idé som både er lett å stjele og gjenskape! Bak er originale bjelker beholdt, de eneste som lot seg redde i renoveringen. Rundt LC-spisebordet av Le Corbusier, Pierre Jeanneret og Charlotte Perriand for Cassina, står klassikerne på rekke: 413 Cab-stolene i skinn av Mario Bellini for Cassina, Aluminium-stolen av Charles og Ray Eames, produsert av Vitra, og Tulip-stolen av Eero Saarinen for Knoll. I hjørnet er Verner Pantons runde VP Globe 50-lampe, produsert av Verpan, både lyskilde og dekor. 

© Inger Marie Grini
smart oppbevaring i trapp
LUR LØSNING:

Trappen er utstyrt med hylle på baksiden og skuffer på langs, hvor alt fra serviser til sengetøy og tegnesaker oppbevares. Maleriene på veggen er signert Gisle Utgarden.

© Inger Marie Grini

– Oppbevaring er en utfordring for alle barnefamilier, særlig på liten plass. Men har du gode løsninger, trenger du færre kvadratmetre. Det engasjerer meg, også fra et miljøperspektiv, sier Ruth Elise.

På nedre plan har stue, kjøkken og bad fått plass. Både kjøkkenet, baderomsinnredningen og trappen opp til andre etasje er bygget av Lars Damhaug hos Porsanger Treindustri. 

plassbygd kjøkken i lyst tre
RYDDIG HELHET:

Kjøkkenet er bygget av Lars Damhaug hos Porsanger Treindustri i samme tremateriale som er brukt ellers i huset. Her er alle kroker godt utnyttet, og med hull til håndtak oppleves flatene rene og fine.

© Inger Marie Grini
kjøkken i lyst tre
ALT MONNER:

Kjøkkenbenken er noe dypere enn vanlig, og de ekstra centimeterne med arbeidsplass merkes godt, ifølge Ruth Elise. Ball Clock-uret på veggen er designet av Georg Nelson fra Vitra.

© Inger Marie Grini
badeværelse med utsikt
I DET FRI:

Nesten, man har i alle fall fin utsikt til hagen mens man dusjer! Persienner kan rulles ned, da, om bluferdigheten skulle ta overhånd. 

© Inger Marie Grini
rød taklampe fra Tom Dixon
FINURLIG OG FINT:

Fra trappens øverste repos har man utsikt til et dypt karnapp, hvor man kan sitte og kikke enten ned i stuen, gjennom hele huset og ut karnappet på motsatt side eller ut på det frodige landskapet. Den ene pendellampen er Fluoro Light fra Tom Dixon, mens den andre er funnet brukt i Frankrike.

© Inger Marie Grini

Overetasjen er viet fire soverom, hvor to og to værelser er knyttet sammen av dype karnapper på endeveggene – en av Ruth Elises favorittdetaljer.

– Du kan krype gjennom karnappene eller gjøre dem om til rom ved hjelp av skyvedører som skiller av. Her sitter ofte ungene og leker.

Hjemmet er fylt med designmøbler, kjøpt brukt eller på opphørssalg.

– Vi velger ting vi liker og bryr oss ikke så mye om de er litt slitt. Med barn i hus blir det flekker på det uansett!

lys grå kommode fra USM Haller
SOSIALE SONER:

Soverommene i andre etasje er parvis knyttet sammen av karnapper og utstyrt med hems til leking og soving. Kommodene er fra USM Haller, mens uroen er fra Sprell. 

© Inger Marie Grini
lys sengeramme i tre
SOV I RO:

Alle sengerammene i huset er integrert og bygget i samme materialer som vegger, gulv og tak. Resultatet er rolig og helhetlig, perfekt for en god natts søvn! Lampen er Tizio av Richard Sapper for Artemide. 

Kanskje du også er interessert i...