TRE PÅ TRE:
© Inger Marie Grini

Naturskjønt på Karmøy

Å bo lite er ingen sak så lenge man bor smart. På Karmøy er 90 nydelige kvadratmetre akkurat passe for familien­­­ på seks.

Lyset er annerledes her ved sjøen enn på Østlandet, forklarer Ruth Elise Risinggård.

Stavangerdialekten avslører at hun har et nært forhold til det spesielle, klare lyset på Vestlandet, og etter flere år i Oslo fant hun og partneren Sølve ut at tiden var inne for å følge lyset – nærmere bestemt til Karmøy, hvor de har pusset opp en enebolig fra 1924.

NATURSKJØNT:
© Inger Marie Grini
PLASS TIL ALLE:
© Inger Marie Grini
GAMMELT NYTT:
© Inger Marie Grini

– Grunnmuren og de bærende materialene var i god stand, så det har vi beholdt. Ellers er huset totalrenovert og rominndelingen helt forandret, forteller Ruth Elise.

Arkitekten bak forvandlingen er Knut Hjeltnes. Paret er store beundrere av formspråket hans, preget av rene flater, utstrakt bruk av tre og smarte løsninger – alt i sømløs dialog med naturen utenfor.

SØMLØSE OVERGANGER:
© Inger Marie Grini
UTSYN:
© Inger Marie Grini

– Alt han gjør er solid og gjennomført, samtidig som det er enkelt og røft. Du får bare lyst til å ta på materialene, det er så delikat og rent.

Gulv, vegger og tak er kledd i furuplater, hvor store vindusflater bryter opp og rammer inn landskapet utenfor. Det bugner av grønne vekster både inne og ute, og sammen med treverket føles hjemmet varmt og lunt. Oppbevaringen er integrert i interiøret, og ingen krok står ubrukt – trappen opp til andre etasje rommer både hylle- og skuffeplass. Slike gjennomtenkte løsninger gjør at husets 90 kvadratmetre er mer enn nok for paret og deres fire barn.

FINT SELSKAP:
© Inger Marie Grini
LUR LØSNING:
© Inger Marie Grini

– Oppbevaring er en utfordring for alle barnefamilier, særlig på liten plass. Men har du gode løsninger, trenger du færre kvadratmetre. Det engasjerer meg, også fra et miljøperspektiv, sier Ruth Elise.

På nedre plan har stue, kjøkken og bad fått plass. Både kjøkkenet, baderomsinnredningen og trappen opp til andre etasje er bygget av Lars Damhaug hos Porsanger Treindustri.

RYDDIG HELHET:
© Inger Marie Grini
ALT MONNER:
© Inger Marie Grini
I DET FRI:
© Inger Marie Grini
FINURLIG OG FINT:
© Inger Marie Grini

Overetasjen er viet fire soverom, hvor to og to værelser er knyttet sammen av dype karnapper på endeveggene – en av Ruth Elises favorittdetaljer.

– Du kan krype gjennom karnappene eller gjøre dem om til rom ved hjelp av skyvedører som skiller av. Her sitter ofte ungene og leker.

Hjemmet er fylt med designmøbler, kjøpt brukt eller på opphørssalg.

– Vi velger ting vi liker og bryr oss ikke så mye om de er litt slitt. Med barn i hus blir det flekker på det uansett!

SOSIALE SONER:
© Inger Marie Grini
SOV I RO: