Stylisthjem i Oslo på naturens premisser

Hun ville langt unna barndommens farger, rysjer og glinsende tekstiler. Nå står naturens farger og materialer i sentrum hjemme hos Line Dammen og familien hennes på St. Hanshaugen i Oslo.

© Inger Marie Grini

Line bor sammen med Pål, Ella og Anna i en 84 kvadratmeter stor leilighet på St. Hanshaugen i Oslo.

Hva er et godt hjem for deg?

– Hjemmet er et sted der man skal føle tilhørighet, der det er godt å være. Jeg liker ikke at det er jålete eller stivt, det skal føles avslappet og innbydende. Det er først og fremst et sted der man lever og bor, der det er trygt, og man skal kose seg. Det skal ikke være en utstillingsplass.

© Inger Marie Grini

Etter noen år med svart kjøkkeninnredning, trodde Line at hun ville ha det lyst og hvitt. Det skulle vise seg å være helt feil. Heldigvis lot Ikea-frontene seg lett skifte ut, og nå er hun godt fornøyd med de lune eikedørene fra samme produsent. Hun har gitt dem sin egen vri med dørhåndtak fra Norrgavel, mens benkeplaten i beige Perlado-marmor er fra Allstein. Thonet-stolene som ble funnet på loftet står fint sammen med Hans J. Wegners Y-stol fra Carl Hansen & Søn, alle rundt bordet fra Furuspesialisten. Over henger pendel-lampen Semi fra Gubi, mens lampene i vinduet er fra Hay.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– At jeg er glad i naturmaterialer og en dempet palett. Det gir meg «ro i sjela». Jeg har forsøkt meg med farger, for jeg blir glad av å se hjem med en mer leken tilnærming, men det fungerer ikke for meg, dessverre.

© Inger Marie Grini

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Jeg har alltid hatt en dragning mot gjenstander fra naturen og etniske innspill. Stilen min har egentlig alltid vært ganske lik, men nå investerer jeg i større grad i ting som skal vare.

© Inger Marie Grini

Er det dekket på til middag på kjøkkenet kan man jobbe eller gjøre lekser i stuen. – Folkestolen fra Fredericia har alltid vært en favoritt og nå har jeg endelig fire av den, sier Line. Lampen er den samme som på kjøkkenet, bare i svart. Bildene er fra gallerier og museer i Berlin, Stockholm og Marokko. Vasen er fra Hay og skulpturen av Ragnhild Wik.

Hvorfor ble du stylist?

– Etter tre år i Italia på 90-tallet, vendte jeg hjem som interiør- og møbeldesigner. Jeg har alltid vært en magasin-junkie og da jeg forsto at det faktisk var noen som iscenesatte reportasjene, tenkte jeg at dette vil jeg gjøre. Glemme målestokk og nøyaktiget, men kreere, skape og planlegge vakre bilder. Da jeg først fikk prøve meg for et magasin var det ingen vei tilbake. Jeg bare elsket måten å jobbe på.

© Inger Marie Grini

Jeg vokste opp med interiørinteresserte foreldre. Men på 70-tallet innebar det mye farger, rysjer og glinsende tekstiler. Jeg har tydeligvis fått nok og gått i motsatt retning, ler Line.

Hvordan jobber du?

– Jeg jobber både med interiør og mat, og elsker kombinasjonen. De siste tre årene har jeg også begynt å fotografere. Det er delig å kunne stå på flere ben, men også å vite at man alltid kan utvikle seg og tilegne seg ny kunnskap.

Hvordan kan stylisten inspirere til bedre livskvalitet?

– Jeg opplever at stylister er ganske løse i snippen, og kan inspirere til å mikse, blande og sette sammen materialer, farger og møbler på en måte som både gir balanse, harmoni og kanskje et snev av uforutsigbarhet til et hjem.

© Inger Marie Grini

Som stylist samler Line på keramikk og spennende former, og plukker ofte med seg ting fra loppemarke- der. – Min bestefar var billedhugger, så vi har alltid hatt skulpturer og treutskjæringer hjemme, forteller hun. Fotografiet er av Massimo Leardini.

Hva tenker du om trender?

– Trender er med på å inspirere, de er interessante, og det er alltid noe jeg kan bruke fra dem. Men for meg er det hjertet og min personlige smak som styrer valgene jeg tar.

Hvor kommer ideene fra?

– Det kan være en farge, et maleri, en motevisning, en matrett eller en reise ... De dukker opp når jeg minst aner det, og da kan jeg begynne å spinne på noe helt nytt.

© Inger Marie Grini

Line og familien har bodd i leiligheten i ti år. – Vi har bygget og bodd hele tiden for å møte våre skiftende behov, forteller hun. Nå sist: En franskinspirert vegg med glassvinduer og skyvedør for å dele opp stuen og innlemme et soverom og kontor i andre enden. – Jentene våre trengte hvert sitt rom, så det krevde nye endringer. Det fungerer fint, og stuen er bare blitt mer intim.

Hva er drømmejobben?

– Jeg gjør mye forskjellig og har drømmejobben på et vis. Men oppdragene er ofte styrt av store kommersielle kunder med mange retningslinjer. Så jeg kunne tenke meg å jobbe mindre og mer stillebensaktig, med alt fra smykker, tre, keramikk og lignende, uten retningslinjer, så jeg kunne leke meg mer, utfordre, meg og bevege meg mer mot en kunstnerisk, fri og ukonvensjonell stil.

© Inger Marie Grini

Sofaen Tiki av Andreas Engesvik, Oslo for Fogia er et relativt nytt kjøp. Jeg var litt i tvil, da den er i «alle» interiørblader, og jeg tenkte jeg ville gå lei. Men jeg elsker den, og skjønner at den er blitt så populær, forteller Line. Puten er fra Bolina, og bordet fra Ikea skal snart få en steinplate på toppen. Keramikkjedene er laget av Ragnild Wik.