© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

Snøhetta-arkitektens leilighet er gjennomsyret av spesialbygde løsninger

Ricardo Sousa liker best leiligheter man kan endre på. La deg inspirere av arkitektens smarte løsninger her.

"Fleksibilitet er kvalitet"

Når boligen er gjennomsyret av spesialbygde løsninger i kryssfiner, kan du være trygg på at du er hjemme hos en arkitekt. Materialet er holdbart og lett å bearbeide. Det samme er selve leiligheten.

– Eldre leiligheter er lettere å adaptere til nye behov og situasjoner enn nye. For meg handler ikke god arkitektur om hvorvidt bygget er vakkert eller ikke, men om det har kvaliteter som gjør at man kan jobbe med dem over lang tid. Fleksibilitet er kvalitet, sier Ricardo Sousa.

Møblene i stuen er fra kjente skandinaviske produsenter; Den spanske stol av Børge Mogensen fra Fredericia, sofaen Connect av Anderssen & Voll fra Muuto, sofabordet Palette av Jaime Hayon fra &Tradition og gulvteppet Peas fra Hay.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

Nye mønstre

Ricardo kom som arkitekturstudent fra Portugal i 2010, og endte med å bosette seg på Enerhaugen på Tøyen i Oslo. Dermed føyet han seg inn i et mønster som var nytt for ham.

– Da jeg vokste opp i Porto var sentrumsområdet tomt, fullt av ruiner og bare noen få eldre mennesker bodde der. Derfor var det interessant å se at bykjernen i Oslo stort sett var renovert og at bebyggelsen ble brukt som boliger, selv om mange bygg var fra skiftet mellom 1800- og 1900-tallet. I dag er også bykjernen i portugisiske byer som Porto og Lisboa ekstremt ettertraktet av både lokalbefolkning og turister.

Den 120 år gamle bygården på Enerhaugen i Oslo har bare én leilighet per etasje. Ettersom hver leilighet har reposet for seg selv, har Ricardo og Tommy tillatt seg å lage en velkomstvegg.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

Kobberlampen er fra en museumsbutikk i Amsterdam. Papirrullen brukes som alternativ til post-it-lapper.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

Bygget for 120 år siden

Da han og samboeren Tommy Skola valgte seg en bolig fra forrige århundreskifte var det to ting som virkelig fenget: luftigheten ("Du får ikke slik romlighet i nye bygg med mindre du er milliardær") og potensialet ("Jeg ville ikke pusse opp fra grunnen, men jeg ville gjøre ting").

Leiligheten hadde naturlig nok vært gjennom mange endringer før. Den siste ble gjort av en investor som tidstypisk nok hadde stengt av allrommet for å kunne selge boligen med et ekstra soverom. Men veggen lot seg lett rive ned, slik at Ricardo og Tommy kunne dyrke den romligheten de hadde sett for seg. De hadde uansett ikke behov for enda et gjesterom.

Den røde kommoden er egentlig en tralle brukt av kabinpersonalet på et passasjerfly, og ble igjen etter en fest der temaet var «fly». Skammelen Sol er designet av Andreas Engesvik for LK Hjelle.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

Et vegg for seg selv

Men plass til bøker trengte de. Bokhylla som dekker hele endeveggen i allrommet skulle bli det første av tre prosjekter.

– Hylla måtte tåle masse vekt. Derfor valgte vi finer av bjørk, det er sterkt strukturelt og tåler slitasje godt. Dessuten er kryssfiner rimelig, lett å jobbe med og deilig å ta på. Materialet reflekter lyset godt, og har masse nyanser i seg. Du kan fortsatt se trestrukturen samtidig som uttrykket er rolig. Vi har mange møbler i heltre, og de snakker bra sammen med fineren, sier Ricardo.

Også i arbeidspulten er det benyttet kryssfiner i bjørk slik at uttrykket blir mest mulig sammen- hengende. Standard Chair fra 1934 er av Jean Prouvé fra Vitra, AJ-lampen av Arne Jacobsen er fra Louis Poulsen.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

Det som investoren hadde solgt inn som et ekstra soverom, er nå blitt spisesonen i allrommet. Sittebenken er integrert i bokhyllen, og tilpasset slik at bordet kan sentreres inntil vinduet. Taulampen er designet av Christien Meindertsma og er kjøpt hos Droog i Amsterdam. Vannkaraffel og glass er fra Hasami-serien mens bordskåneren i messing er Futagami, alt fra Kollekted by.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

Prosjekt 1 og prosjekt 2 – altså bokhylle/ arbeidspult og kjøkken – glir over i hverandre og binder sonene sammen. Skrogene fra det forrige kjøkkenet ble beholdt, mens frontene ble gitt bort.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

En vakker sammenheng

Som den arkitekten han er, ønsker Ricardo å la det han selv har tilført i leiligheten skille seg fra det som var der fra før.

– Det jeg også liker med kryssfiner er at man veldig tydelig ser hva som er nytt og hva som er originalt. Jeg synes at det som er gammelt skal få være gammelt, mens det som er nytt kan se nytt ut.

Det ble dermed naturlig å ta med seg materialet også i de to påfølgende prosjektene: kjøkkeninnredningen og garderoben. Det skulle ta flere år før alt var ferdig, men akkurat dét er det umulig å se. Ricardo har passet på ikke å vingle når det kommer til materialbruk og formspråk.

– Jeg ville at det skulle finnes en sammenheng mellom de tre prosjektene. Dessuten liker jeg å forholde meg til få materialer. Fineren er en rolig kanvas.

Mye av gangarealet er utnyttet til lagring i den plassbygde garderoben, også den i bjørkefiner. Det ene hjørnet i hver front er kappet av, og danner et trekantet grep. Det vegghengte setet er fra Edblad.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

Benkeplate og sprutsone er i Herrljunga Terrazzo. Materialets hektiske uttrykk utgjør en tydelig kontrast til bjørkefrontenes dempede karakter. Kaffekannen Hasami og skjærefjølen London Plane er fra Kollekted by.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind

Smarte løsninger

Selv ved å rive en vegg, har Ricardo og Tommy et rom til overs – et gjesteværelse. Et slikt rom kunne fort stått brakk, en luksus beboerne ikke unte seg. I stedet bruker de til vanlig rommet som et walk-in-closet, der klærne henger på trillbare stativer slik vi kjenner det fra klesbutikkene.

Og uten skap på soverommet, oppleves dette som ekstra stort. Eller som Ricardo selv sier det: «Space is luxury».

Det gjelder ikke minst i en gammel bygårdsleilighet på Oslos østkant.

Ricardo har laget en kontrastvegg på soverommet, simpelthen ved å lime biter av svart teip fra Clas Ohlson i et egenkomponert mønster. Sengen er fra Re Beds, nattbordet Arte Biennale fra Nikari og lampen Cestita fra Santa & Cole.

© Foto: Inger Mari Grini, Styling: Kathrine Hovind