Se moteprofilens leilighet som minner om en luksuriøs hotellsuite

Kim Grenaa har gjort om en tomroms leilighet til en ettroms som har alt. Resultatet er er minimalistisk hotellsuite i gjennomført stil.

Etter noen år i forstedene flyttet Kim Grenaa til en leilighet i sentrum av i København. Flytteprosessen har vært lærerik, og hvert enkelt av møblene og tingene han eier har vært oppe til eksamen. De som ikke besto, ble solgt. Her står han med puddelen Hjalmer og lamper fra Nuura.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Moderne leilighet i eldre bygning

Ettromsleiligheten i sentrum av København har alt han trenger. Her er soverom, kjøkken, spisestue, stue, spa- og treningsrom. Leiligheten har to terrasser – og det er overraskende stille her. Det passer moteeksperten Kim Grenaa perfekt. Etter å ha bodd i enebolig nord for København i noen år har han flyttet tilbake til byen og inn en gammel bygning der vinduene fremdeles vitner om at dette var en maskinfabrikk på 1930-tallet. I dag er det moderne leiligheter bak de gamle murveggene.

Leiligheten har to små terrasser. På denne står det hagemøbler fra Hay.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fleksibilitet og trivsel sto sentralt da Kim Grenaa innredet stuen. Bordet, som står på et teppe fra Massimo, fant han brukt på nettet. Stolen er av Wegner, gardinene fra Kvadrat og sofaen fra &Tradition.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den malte veggen fortsetter rundt hjørnet og inn i kjøkkenet. Sjeselongen er lagd av Rune Bruun Johansen og fatet på glassbordet er av Sofie Østerby for Fredericia.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gamle møbler får nytt liv

Kim Grenaa flyttet fra 170 til 95 kvadratmeter, så hvilke forberedelser må man gjøre når man ikke har plass til å ta med seg alt? Han ventet ikke til flyttelasset ankom byleiligheten, for det visste han at ville bli kaos. I stedet tok han frem penn og papir, lagde tegninger av leiligheten og satte opp moodboards – men han var først og fremst beinhard. Bare de tingene som ble med på tegningene, fikk plass på flyttelasset. Noe solgte han på nettet, og han fikk faktisk inn over 160 000 kroner. Resten ga han bort. De tidligere naboene kunne ta hva de ville, og på den måten fant også en 15 år gammel Ikea-seng nye eiere. Dermed ble selve flyttingen uproblematisk, for han visste nøyaktig hvor alle ting skulle stå.

– Å flytte er en mental påkjenning, nesten på høyde med en skilsmisse eller et dødsfall. Mitt beste råd når man skal flytte til mindre plass, er å gjøre tøffe valg. Man bør sette seg ned, lage moodboards, tenke gjennom hvilke møbler som skal få være med til den nye boligen og spørre seg selv om hvor mange serviser og glass man egentlig har behov for. Begynn med en minimalistisk innredning, det er alltid mulig å legge til ting senere, forteller Kim, som nå også jobber med å gi råd om innredning til firmaer og private i det nyetablerte selskapet Grenaa Creative Living.

– I utgangspunktet synes jeg at man bør anerkjenne boligens opprinnelse. Detaljer fra store herskapshus passer for eksempel sjelden til vanlige eneboliger. Benytt deg av boligens arkitektur, ikke slåss mot den, sier han.

Kjøkkenet var nytt da Kim Grenaa overtok leiligheten, men uttrykket var for bombastisk. Derfor fjernet han overskapene, og i dag ser kjøkkenet mer ut som et møbel. Stilen understrekes av en bordlampe i keramikk og en hylle med kunst. Kjøkkenet er fra Trend Snedkeri. Bak et forheng på siden står et skap der det henger klær i tre etasjer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Spisebordet blir også brukt som hjemmekontor og er fra &Tradition. Det samme er de skulpturelle papirlampene som henger over bordet. Rundt bordet står stoler og taburetter, blant annet en Wegnerstol med papirflettet sete og en taburett fra Etage Projects. Den lyseblå vasen er fra Tableau. I overgangen til stuen står Pantons Wire-hyller fra Montana. De gir god oppbevaring i mindre boliger samtidig som de er nesten usynlige.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra to rom til ett

Leiligheten han flyttet inn i var i utgangspunktet en toroms, men han fjernet en vegg for å få mest mulig lys inn på kjøkkenet. Takhøyden på 2,5 meter ble utnyttet til å bygge soverommet som en del av kjøkkenrommet. De tre trinnene opp til sengen er løst ved å bruke treklosser, og de er både praktiske og skulpturelle. Når man sitter eller ligger i sengen, er det fortsatt så høyt til taket at det ikke er noen fare for klaustrofobi. Man sover tvert i mot godt i den moderne himmelsengen som også har en bunn med mye oppbevaringsplass.

Tre trinn til himmelen – før Kim Grenaa og Hjalmer går til ro for kvelden, passerer de et minigalleri. Trehyllen på veggen er lagd av Anne Brandhøj, og på den står en tegning av Christian Lemmertz.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Takhøyden i leiligheten blir utnyttet til å skape et rom i rommet. Soverommet er avgrenset av gardiner med et svakt lyseblått skjær fra &Drape. Gardinene bidrar til å skjule det store platået som sengen står på, og som også inneholder oppbevaringsplass. Taburetten er fra Etage Projects.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Plass til større selskaper

Den enkle innredning er så godt planlagt at leiligheten raskt kan gjøres om, for eksempel når det kommer mange gjester. I kjelleren står det tolv stablestoler og to store halvmåner som kan legges inn i spisebordet, slik at man kan være tolv til bords. Oppbevaring av klær har også fått en smart løsning. Klærne henger i tre nivåer, og Kim bytter garderobe etter sesong. I kjelleren står det tekstilskap fra Ikea med glidelås, og dette er et av Kim Grenaas uunnværlige hjelpemidler for å holde orden i hverdagen. De smarte løsningene har gjort det mulig å innrede leiligheten som en minimalistisk hotellsuite.

– Det er mange bekymringer når man eier et hus. Denne leiligheten inneholder alt jeg trenger i livet akkurat nå. Vi er så glad for å av være en del av bylivet igjen, ikke sant? sier han og smiler til hunden Hjalmer.

Speil har også hovedrollen i badet som var ferdig da han kjøpte leiligheten. Kim har innredet med en marmorsøyle, kjøpt billige runde speil og festet dem til et rør.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Råd nummer 1 hvis man mangler plass – bruk speil. Det gir god romfølelse. Disse er fra H&M Home, sengen er fra Gubi.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad