Se den lille leiligheten som både er multifunksjonell og fylt med sjel

I den italienske småbyen Mantova bor den 24 år gamle kokken Luca Zambon i en sjelfull leilighet på bare 36 kvadratmeter. Hjemmet har flere funksjonelle løsninger hvor det også gjemmer seg historiske detaljer.

Kjøkken, spisestue og stue er i samme rom. Spisebordet kan trekkes ut, slik at det blir dobbelt så stort. Bord, benk og stoler er i samme farger og materialer for å skape ro i det lille rommet der veggene stjeler all oppmerksomhet.

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside

Leilighetens historie synes godt gjennom vinduet som er satt inn i veggen mot badet.

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside

Kokken Luca Zamboni bor i den lille leiligheten i Mantova.

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside

Et rom med et personlig og historisk uttrykk

Å innrede et komplett hjem på bare 36 kvadratmeter slik at det er både funksjonelt og personlig, er en utfordring for enhver arkitekt. Arkitektene ved Archiplan Studio har imidlertid en fordel ved at de jobber i hjembyen Mantova. De kjenner byens historie, og den er til stede i nesten alle de gamle bygningene i byen.

I prosessen med å innrede ettromsleiligheten til kokken Luca Zamboni har arkitektene brukt både kunnskap og følsomhet for å få planløsningen og historien til å spille på lag. Det er lagt mye arbeid i å gjenskape de opprinnelige detaljene og hente frem det som tidligere byggearbeider har skjult. Resultatet har blitt et rom med et personlig og unikt preg.

Håndvasken som står utenfor det lille badet, er synlig fra entreen og fremstår som et vakkert møbel. Den er designet av Ebanisteria Montanaro. Belysningen er lagd spesielt for leiligheten av Archiplan Studio.

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside

En modul som inndeler rommet

En modul av tre som verken er festet til vegger eller tak, er plassert midt i rommet. Tremodulen skaper en form for hierarki mellom de forskjellige områdene. Den gir plass til en entré, en korridor som fører inn til stuen, som også rommer et kjøkken med spisebord og stoler. Soverommet i leiligheten er bygd inn i modulen, som fungerer både som møbel og rom.

Badet er i en bitte lite avdeling for seg selv, mens håndvasken er plassert utenfor og fremstår som et vakkert møbel der den glir inn i de åpne omgivelsene.

Gulvet i leiligheten er behandlet på to forskjellige måter. I oppholdsrommet har de gamle cementoflisene fra 1960-tallet blitt restaurert, og resultatet har blitt utrolig flott. I den andre delen av leiligheten ligger gulvet høyere, og der er det brukt hvitmalte bord.

I soverommet, som er bygd inn i modulen, er madrassen plassert på gulvet, og det er bygd hyller med integrert lys til oppbevaring av bøker, kunst og lignende. Åpne firkanter og sirkler fungerer både som små vinduer og grafiske elementer. På den øverste hyllen står portretter lagd av kunstneren Andrea Jacchia. På sengen ligger ullteppet «Bauhaused 3» fra ZigZagZurich

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside

Modulen i midten, som inneholder soverommet, er verken festet til taket eller veggene, og det gir den et lett og åpent uttrykk.

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside

Skreddersydde møbler i enkelt design

Modulen, det sentrale elementet i rommet, er bygd av tre akkurat som møblene, og alt er spesiallagd til leiligheten. Materialvalget gir rommet en helhet og en behagelig ro.

Modulen er vekselvis holdt i den naturlige trefargen og lakkert i en lysere tone for at den skal passe til omgivelsene. De kvadratiske og runde åpningene mot sengen er plassert slik at de lar lys komme inn, samtidig som de er et dekorativt og litt muntert innslag.

De spesiallagde møblene er stramme og enkelt designet og tar ikke for mye oppmerksomhet i det lille rommet. Benkene er både hyller og oppbevaringsplass, og de fungerer også som sittemøbler. Det er en nøkternhet over det hele som gjør at rommet virker nesten asketisk.

Kjøkkenet er bygd til leiligheten og har dører i messinglaminat. Induksjonselementet kan henges på veggen for å gi mer bordplass. På denne måten blir det plass til både kokeplate og bord i det lille kjøkkenet. Den multifunksjonelle designen er gjort av Adriano Design og produsert av Fabita.

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside

Historie i både vegger og gulv

Arkitektene har dessuten hentet inspirasjon fra munkeklostre og viser hvordan små rom kan bidra til skape en nøysom atmosfære der alle overflødige materielle eiendeler er fjernet. I stedet stimulerer rommene det sanselige og spirituelle, noe som i høy grad også blir understreket av historien som bor i disse veggene og taket, og som nå er brakt frem i lyset etter å ha være gjemt i så mange år.

Arkitektene forteller hvordan de tar seg god tid til å studere arkitekturen og granske de forskjellige historiske lagene i byen, og at de er spesialister på nettopp de historiske periodene bygningene i Mantova har gjennomgått. Bygningen som Luca bor i, er fra det 16. århundre og er en del av den opprinnelige byen.

Morderne multifunksjonalitet møter historiske detaljer, her ved håndvasken til badeværelset, der den ene kassen fungerer både som oppbevaring og brett. Materialene tre og messinglaminat er benyttet i hele leiligheten og skaper helhet i innredningen.

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside

I den lille leiligheten på bare 36 kvadratmeter har det likevel blitt plass til en stor og romslig dusjnisje.

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside

En verdifull arv

Bygningen har vært renovert utallige ganger, sist så sent som på 1970-tallet. Ved å grave seg nedover i lagene har arkitektene funnet fresker fra flere århundrer. Noen er fra det 19. århundret, mens andre kan knyttes til Mantegna-epoken på 1400-tallet da man brente kalk for å desinfisere mot pest. De historiske sporene er en verdifull arv for arkitektene, som har gjort det til et levebrød å bevare og vise den frem i en moderne kontekst uten å gå på akkord med dagens krav til komfort og funksjonalitet.

I stuen står det to trebenker som begge er tegnet til leiligheten av Archiplan Studio. På den korte benken ligger det puter fra Lindell & Co. Kurven er et loppemarkedfunn.

© Foto: Helenio Barbetta/Living Inside