© Foto: Anne Andersen // Styling: Lisa Malmo/Detalj

Se bygårdsleiligheten i Oslo med et helt unikt kjøkken

Stukkatur i taket, speilsokler på kjøkkenet og en fargepalett som er inspirert av en kakkelovn fra 1897. Den totalrenoverte bygårdsleiligheten på Frogner er et vakkert stykke moderne fortid.

Det var de tre stuene på rekke som fanget oppmerksomheten til Håvard Engøy og Michael Zieniewicz første gangen de entret leiligheten i Niels Juels gate på Frogner. Stuene, og den originale, dekorative kakkelovnen.

– Vi er selektive, det må være en skjult sjel der som kan hentes tilbake, forteller Michael.

Stuer i herskapsleilighet med kakkelovn

Den grå develius-sofaen av Edward van Vliet og det gylne gulvteppet The Moor-gulvteppet av All The Way to Paris, er begge fra &Tradition. Sammen med Norm Architects’ mørke Plinth-bord for Menu henter møblene ut nyansene fra ovnen i en harmonisk helhet.

© Foto: Anne Andersen // Styling: Lisa Malmo/Detalj

Skaper gode hjem

Michael og Håvard etablerte Form Eiendom i 2016. Sammen leter de etter Oslo-leiligheter med behov for litt ekstra omsorg, som de rehabiliterer og selger videre. Målet er å bevare gammel arkitektur og samtidig skape gode hjem med høy bokvalitet.

– Vi totalrenoverer hver gang, sånn sett er vi i konkurranse med nybygg. Men vi håper å kunne være en kontrast til det gjennom materialvalg og nytenkende løsninger, sier Håvard.

Over spisebordet In between av Sami Kallio for &Tradition henger en skulpturell Heat-lampe av Johanna Forsberg for Northern – et vakkert blikkfang i rommet. De svarte Wire-stolene av Charles & Ray Eames er fra Vitra, mens 2D-stolene i finer er av Komplot Design for Gubi.

© Foto: Anne Andersen // Styling: Lisa Malmo/Detalj

Klassisk og unik

Form Eiendom kjøpte den 150 kvadratmeter store bygårdsleiligheten i Niels Juels gate, som sto ferdig oppusset i 2020. Borte var en stor gang som ikke gjorde annet enn å stjele areal, og et ekstra bad var lagt til. Rosetter, stukkaturer og profilerte brystninger var bevart, restaurert eller erstattet. Kakkelovnen, med mønster i gylne toner, blått og messing, ble førende for den harmoniske fargepaletten i leiligheten, og de tre stuene på rekke – som i dag utgjør stue, spisestue og kjøkken – ble malt i avstemte toner, delikat gradert fra kalk til askesvart. Messingdetaljene fra kakkelovnen er hentet opp i elementer som håndtak og lamper.

– Da leiligheten ble bygget hadde man fokus på å skape ærverdige kvaliteter. Funksjonelt, men også preget av klassisk arkitektur, sier Michael, som er opptatt av at det ferdige resultatet skal speile boligens opprinnelige idé.

– Samtidig ønsker vi alltid å kreere noe nytt, pushe prosjektet litt, skape noe unikt – i dette tilfellet med kjøkkenløsningen, forteller Håvard.

Peppergrå kjøkken med kjøkkenøy

Kjøkkenet med benkeplate i Silestone fra Drømmekjøkken er bygget opp rundt rette linjer og kubiske former, en moderne kontrast til stukkaturen i taket. Foruten to overskap på midten er all oppbevaring lagt til underskap langs veggen og på begge sider av kjøkkenøya. Med speil i soklene oppleves den mørke innredningen lett og svevende, godt hjulpet av dagslyset og skyggespillet fra IC-pendlene av Michael Anastassiades for Flos. Scoopkrakkene er fra Feel Free Design.

© Foto: Anne Andersen // Styling: Lisa Malmo/Detalj

Peppergrått kjøkken

Kjøkkenrommet er nærmest som en blackbox, med askefargede vegger, tak, listverk og innredning. Med speil i soklene oppleves den mørke massen likevel lett og svevende, mens dagslys og lamper skaper fine skyggespill på veggene.

Bortsett fra to høyskap midt på veggen – en moderne speiling av de originale fløydørene i stuen – er all oppbevaring lagt til underskap langs veggen og på begge sider av kjøkkenøya, mens overskap er erstattet av åpne, enkle hyller. Med integrert kjøkkenvifte fjernes visuelt støy over komfyren, hvor to dekorative pendler fra Flos ruver i stedet.

På kjøkkenet, som i resten av leiligheten, er gulvet dekket av brede enstavsplanker i naturlig eik – et slitesterkt og varig materiale, som også bygger opp under boligens klassiske utgangspunkt.

– Det kompletterer leiligheten og gir et tidløst inntrykk, som om det alltid har vært der, avslutter Michael.

Seng med nattbord og lampe

Soverommet er lyst og luftig, med god høyde under taket. På Bowl-sidebordet av Ayush Kasliwal fra Mater står en lampe fra Nordal, sengetøyet er fra Abate, og på veggen henger et verk av Kathrine Høgh.

© Foto: Anne Andersen // Styling: Lisa Malmo/Detalj
Baderom med baderomsmøbel, to servanter og speil

Innredningen i eik fra Drømmekjøkken, fliser fra Bergersen i en gyllen gråtone og belysning fra Nordesign har badet fått en lun helhet. Med glatte fliser nederst og rillete fliser øverst skapes en visuell og taktil brytning, som oppleves både tidløs og moderne. Såpene er fra Sprekenhus.

© Foto: Anne Andersen // Styling: Lisa Malmo/Detalj