© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Minimalistisk jul i klassisk Frognerleilighet

Oslo-leiligheten fra 1907 fremstår lys og harmonisk, og det til tross for at interiøret er tuftet på kontraster.

Julen ringes inn

Hjemme hos Live Brekke på Frogner har julepynten endret seg litt med årene.

– Før satte jeg tynne pinner med noe tjafs på i en vase, det ble ikke så mye julestemning av det! Nå drar jeg mer på, med pynt og grønne thujakranser. Lite thuja gir mye «impact». Når naboens hekk er helt skrelt, da er det jul hjemme hos oss! Hun ler høyt.

Florlette gardiner fra Tannum danner et nydelig bakteppe for denne smakebiten på Lives debutkolleksjon fra Pagina. På det delikate sidebordet i gyllen travertin står en Rondel-lysestake fra Studio Grey og en limited edition Konkyl-bolle av Nina Nørgaard.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Det er ikke alltid tiden strekker til. Men når det skjer, da er julegavene nøye innpakket i pent papir med sløyfer og grønne vintervekster. – Tegning, klipping, liming, innpakking, pynting ... Jeg elsker det, sier Live.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Live Brekke og Kim Ringards klassiske Frogner-leilighet fra 1907 fremstår lys og harmonisk, og det til tross for at interiøret er tuftet på kontraster. Lysekronen fra lauritz.com feirer arkitekturens klassiske detaljer, mens Lounge-lenestolen av Charles og Ray Eames fra Vitra og konsollbordet fra SixBondStreet strammer opp helheten. Det samme gjør Core-bordet for Pagina, Lives nye designmerke, her i fint selskap med en hvit vase av Ann Kristin Einarsen og en skulptur av Monica Flakk. Mags Soft-sofaen er fra Hay, mens Desert-teppet fra Pagina samler sittesonen. Grønne grener sørger for en diskré julestemning.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Her finnes det både gamle og nye skatter

Julestemningen har så smått begynt å bre seg i den 120 kvadratmeter store leiligheten, som hun deler med mannen Kim Ringard og barna Mika på seks år og Anna på 17 år. Den klassiske, tidlig 1900-tallsrammen med stukkatur og rosetter er krydret med strammere, mer moderne elementer, både vintage og nytt.

– Leiligheten i seg selv er litt bløtkake-aktig, så jeg liker å bruke maskuline kontraster mot det feminine. Jeg trives ekstremt godt hjemme, det er basic og klassisk.

Det som før var en stue ble til kjøkken da Live og Kims datter Mika ble født for seks år siden. Kjøkkenet er fra Ikea, med spraymalte fronter, messinghåndtak fra Superfront og eksklusiv benkeplate i marmor. Vox-pendlene er fra Rubn og Diamond-stolen er av Harry Bertoia for Knoll. I forgrunnen, to plakater fra Hein Studio.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Loafer-sofaen av Space Copenhagen fra &Tradition gir varme og mykhet til kjøkkenrommet, og brukes flittig av folk som vil holde kokken med selskap.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Nytt designmerke like rundt hjørnet

Live har vært opptatt av interiør fra hun var liten, men yrkeskarrieren startet som modell. Hun fartet rundt fra storby til storby, havnet på forsiden av Vogue og fikk med tiden innblikk i en magasinverden som fristet. I 2012 ble hun redaktør for norske ELLE Decoration, en jobb hun sa opp etter fire år for å starte den redaksjonelle nettbutikken Oslo Deco sammen med tre andre.

Nå er hun derimot klar for å satse alene. I november lanserer hun Pagina, sitt eget designmerke. Keramiker Anette Krogstad, glassdesigner Nina Nørgaard og danske Studio Grey har formgitt debutkolleksjonen.

– Pagina betyr sidetall. Kolleksjonen skal være en del av en story, hvor min rolle er å være redaktør. Jeg skal lage en historie som er interessant. Så er det bare kvinner som er involvert. Det var ikke bevisst, men designbransjen er preget av mange menn. Vi trenger flere Patricia Urquiolas og Ilse Crawfords, kanskje gir det et litt annet formspråk.

Kjøkkenet er en delikat miks av klassisk og moderne. Rundt vintagebordet i palisander fra Utopia står Wire Chair DKW-2-stoler av Charles og Ray Eames fra Vitra, Arne Jacobsens Syveren-stoler fra Fritz Hansen og Harry Bertoias Diamond-stol for Knoll. Viscontea-pendelen av Achille & Pier Giacomo Castiglioni fra Flos er designet i 1960, men spiller nydelig på lag med de klassiske, arkitektoniske detaljene og den gamle kakkelovnen i hjørnet – som for anledningen er pyntet i julegrønt. Nunataklysestaken i støpejern er designet av Anderssen & Voll for Nedre Foss.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Vintage palisander i alle rom

Leiligheten fungerer som testlab for egne prototyper og produkter. Et sidebord i kalkstein og en bolle i farget glass glir nydelig inn blant den delikate miksen av beige nyanser, Eames-klassikere, detaljer i marmor og myke tekstiler. Og palisander, litt i hvert rom.

– Palisander er litt fy, jeg vet, men alt er vintage. Jeg har alltid elsket palisander. Kanskje skyldes det kjærligheten min for Mid-century modern eller at rødt og rosa, som er favorittfargene mine, skinner gjennom i det eksotiske treet.

Rommet til Lives datter Anna på 17 år er innredet med skrivepult fra Ferm Living, Wire-hyller fra Montana, en Wire Chair DKW-2-stol av Charles og Ray Eames fra Vitra og Space Copenhagens Gravity-bordlampe fra Gubi. Begge døtrenes rom er innredet i tråd med resten av leiligheten. – Jeg er ikke så glad i ideen om barnerom, det å skape rom som hele tiden må endres. Det er bedre å innrede med møbler som de kan ha hele livet, sier Live. Over verket av Anne Sophie Lorange henger en tegning laget av Andreas Brekke, Lives bror.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Familien har få juletradisjoner, men Live har laget en for seg selv: Alle julegavene skal være ferdig innhandlet til 1. desember. Keramikkskålen er laget av Ann Kristin Einarsen.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

De lange velurgardinene som underbygger den gode takhøyden på Annas soverom er sydd av Lives mor. På veggen ved siden av henger et verk av Kristina Krogh, mens speilet i forgrunnen er fra Ferm Living.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Kjøkken med en eksklusiv finish

Familien har ikke gjort store inngrep i interiøret i løpet av de syv årene de har bodd i leiligheten – bortsett fra da Mika ble født, da flyttet de kjøkkenet for å få et ekstra soverom. Med Ikea-kjøkkeninnredning og spraylakkerte fronter holdt de seg godt under budsjett, og kostet på seg en benkeplate i marmor som eksklusiv finish. På kjøkkenet står også en hvit sofa fra &Tradition. Upraktisk, tenker kanskje noen, men den blir ikke flekkete, bedyrer Live.

– Jeg liker ikke spising i sofaen, så det er ikke et problem. Men det er ekstremt hyggelig når man lager mat, at noen sitter der og holder en med selskap. Sofaen tilfører også varme og mykhet til rommet.

Til tross for at hun kaller seg selv for en «juleperson», er det ikke mange juletradisjoner å spore hjemme hos Live. Men hun har en tradisjon for seg selv – julegavene skal være innkjøpt før 1. desember.

– Da kan jeg bare kose meg i dagene frem til jul. Selv om jeg synes det er veldig hyggelig å handle gaver også, altså. Jeg koser meg med å tenke på hva andre vil bli glad for.

Live har en forkjærlighet for vintage palisander, og skjenken på hovedsoverommet er fra finn.no. Også her har julen sneket seg inn i form av en grønn vintergren i en vase ved siden av IC-gulvlampen av Michael Anastassiades for Flos. Stettfatene er designet av Monica Förster for Zanat fra Expo Nova.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Over det enkle nattbordet i valnøtt – en prototype fra Pagina – henger en nydelig vintagelampe fra Tsjekkia. Keramikkvasene er fra Fretex, kjøpt i Sandnes hvor Live vokste opp. Ultima Thule-glasset er designet av Tapio Wirkkala for Iittala.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen