150 kvadratmeter stort råloft ble til en lys og luftig leilighet

Leiligheten til Kelly og Keith er egentlig bare ett eneste stort åpent rom. Slik kan dagslyset flyte fritt gjennom hjemmet.

Råloft ble rålekker leilighet 
© Margrethe Myrer

Fristelsen ble for stor da Keith og Kelly, mest for moro skyld, gikk på visning i nabolagets nybygg. Det var vinter i Boston, og overgangen var stor fra deres eksisterende koselige - men iskalde - leilighet i et gammelt mursteinsbygg til nybygget der beboerene gikk rundt barføtt og i T-skjorter. Keith, som er oppvokst i USAs sørstater, var ikke i tvil: Han var lei av å fryse.

Paret overtok et 150 kvadratmeter stort råloft og satte i gang en omfattende byggeprosess. Her kunne de gjøre akkurat som de ville, noe som passet dem bra - Keith er landskapsarkitekt, mens Kelly er arkitekt, og evnen til å visualisere nye løsninger ligger lett for dem.

Allsidig allrom 
© Margrethe Myrer

Løsningen ble ett stort allrom med kjøkken og stue, spisestue og hjemmekontor i tilknytning til dette, og plassering av soverom og bad bak kjøkkenveggen. Der fantes det riktignok ingen vinduer, men paret visste råd. Om de lot være å la kjøkkenveggen gå helt til taket, og om de droppet dør, ville det naturlige dagslyset strømme inn i soverommet bak. Som tenkt, så gjort, og løsningen ble akkurat som de hadde sett for seg. For å forsterke følelsen av to ulike rom, hevet de dessuten også soverommet et lite trappetrinn opp fra kjøkkenet, og ga dermed rommet en slags hulelignende effekt.

Sover bak kjøkkenveggen 
© Margrethe Myrer

Fargepaletten - eller heller fraværet av farger - forsterker de arkitektoniske linjene i bygget, og lar dessuten lyset spille hovedrollen i rommene. Det rå, slitte betonggulvet står uberørt etter at bygget ble satt opp, og bærer preg av både rustflekker og spormerker fra da bygningsarbeiderne kjørte utstyr og tunge maskiner over gulvet. Når resten av interiøret er så "cleant", gir sånne detaljer bare en kul effekt til rommet.

Selv om det ikke er vinduer i soverommet, har det likevel godt med dagslys. Hvordan? Veggen som skiller rommet fra kjøkkenet, går ikke helt til taket, noe som sikrer lystilfallet.

Personlig sanselighet 
© Margrethe Myrer

Den originale kjøkkenøya har fått en ny marmorbenk fra Bianco Statuario. Marmor er et av elementene som går igjen flere steder i leiligheten. Keith og Kelly har ført enda litt mer sanselighet til rommene ved bruk av gjentatte marmoroverflater, lyst, men varmt treverk, strukturerte tekstiler og ujevne mosaikkfliser på badet til en taktil og personlig miks.

Kunst på soverommet 
© Margrethe Myrer

De tre bildene over sengen er laget av Franz West. Tittelen er Four Girls.

Kule fliser 
© Margrethe Myrer

Mosaikkflisene på badet er alle ulike i formen, noe som setter et personlig preg på rommet.

Gode løsninger gir mer plass 
© Margrethe Myrer

Setter du sofaen midt i rommet, kan du utnytte plassen bak til plassering av en skjenk, for eksempel. Denne skjenken kombinerer marmor og tre på en god måte. Trådsneller og andre småting i tre utgjør et naturlig stilleben på trebenken i stuen.

Lekker stue 
© Margrethe Myrer

Stuebordet er et gammelt Herman Miller-bord. Over spisestuen henger lysekronen Mod fra Flos.