Et lite steinkast fra det moderne Bjørvika ligger Oslos arnested, Gamlebyen. For 1000 år siden var det sentrum i en travel havneby, og dagens vannspeil i Middelalderparken rekonstruerer strandlinjen slik den var da. Her ligger også ruiner etter kongsgården og kirker fra 1300-tallet, da byen ble hovedstad.
Det gikk nedover med området da sentrum ble tvangsflyttet over Bjørvika og bak festningen på 1600-tallet, men i dag skjer det en rivende utvikling i bydelen. Hit flyttet samboerne Pernille Laustsen og Lasse Pedersen for et halvt år siden. Til tross for utviklingen i området var det ikke uten en liten porsjon skepsis.
– Vi var på visning to ganger før vi la inn bud. Litt fordi leiligheten var veldig overmøblert og det var vanskelig å få et godt inntrykk, men også fordi vi ville sjekke nabolaget. Den andre gangen var vi der på kveldstid, og lyset på kjøkkenet var magisk, sier Pernille.
Sydvendte vinduer gir utefølelse
Med 68 kvadratmeter var også størrelsen riktig, planløsningen hadde potensial og prisen var god. All skepsis forsvant som dugg for solen, som de ser mye av. Oppholdsrommene ligger sørvendt, og kjøkkenet har vinduer i to retninger, slik at de har sol fra den står opp til den går ned et sted bak Aker Brygge i 22-tiden.
– Det beste med alt lyset er at jeg merker det på humøret. Balkong sto veldig høyt på ønskelisten da vi så etter ny bolig, men med så mye lys og vinduer savner vi ikke uterom på samme måte som før. Vi bare åpner vinduene og er ute. Eller vi tar med oss piknikteppet til Middelalderparken eller går ut i bakgården, sier Pernille.
Hun og Lasse er også blitt opptatt av historien som omgir dem, og liker å gå rundt i sin nye by. De utforsker alt fra det nye Munchmuseet til den gamle Arctanderbyen og turstiene i Ekebergskrenten, eller henger med naboene i bakgården.
– Det bor en god miks av folk i området, og alle er vennlige. Vi elsker å bo her!
– Farger oppfører seg vidt forskjellig ut fra dagslyset
Det nye hjemmet har Pernille og Lasse egenhendig pusset opp. Det hjelper at Lasse er utdannet snekker, men Pernille er heller ikke tapt bak en powerdrill. Hun er utdannet lærer, men har nå gjort jobb av «hobbyen» og arbeider som selger på visningsavdelingen til Fagflis. I en periode drev hun med fargeveiledning, basert på egne erfaringer. Hun vet hvor vanskelig det kan være å lykkes.
– For å si det sånn: Fra frustrasjon kommer kunnskap. Den forrige leiligheten vår var nordvendt, mens denne er sørvendt, og fargene oppfører seg vidt forskjellig ut fra dagslyset. I tillegg vil innendørs belysning, materialet du maler på, interiøret og omgivelsene utenfor ha stor betydning for fargeeffekten.
– Når store flater blir nøytrale, får fargeelementer mer plass
Pernille brukte mye tid på å utvikle en perfekt palett for det nye kjøkkenet. Det skulle ha grønne vegger, blått tak og teglsteinsrøde brytninger – farger som siver inn fra utsiden. Både hun og Lasse elsket resultatet, bortsett fra at det ble veldig mørkt.
– Det tok ikke lang tid før vi malte over, selv om det gjorde litt vondt. Vi har ikke angret et sekund. Så fort en lysere farge var på plass, lettet alt. Det var som om vi kunne puste fritt igjen, sier Pernille, og fortsetter:
– Det er også noe med at når de store flatene er mer nøytrale, får elementene med farge mer «plass». Det er lettere å se både fargene og inspirasjonen utenfor.