Helena Egeland og Magnus Kvalheim fant en gammel arbeiderleilighet på Sagene da de lette etter noe større for sin voksende familie. De falt for bygget, historien og mulighetene som lå i den 91 kvadratmeter store boligen.
– Bygningen er fra 1850 og var en av de opprinnelige boligene som ble laget for arbeiderne på Sagene den gangen industrien begynte å vokse frem. I 1875 bodde det 103 mennesker her, i dag er det 11 leiligheter, sier Helena.
Trakk fra vegger og tak
De har også lest beskrivelser av hvordan det var å vokse opp i bygget tidlig på 1900-tallet.
– Det trakk sånn fra gulv og vegger at barna gikk med konstant øreverk, forteller Helena.
Historiene var imidlertid ikke nok til å ta fra dem motet, kanskje tvert imot.
– Da vi rev alt på soverommet for å se hva som var under, ble det fort klart at det fortsatt trakk fra gulvet, og at det ikke var mulig å hente frem takbjelker slik vi hadde håpet, sier Helena.
Oppussing og baby krevde mer planlegging
Begge deler var skuffende og gjorde at paret måtte tenke nytt og legge noen nye planer.
– Vi hadde planlagt å legge panel på veggene slik det opprinnelig var, men da vi måtte legge nytt gulv, valgte vi å prioritere det, slik at vi fikk et gulv som kan vare i minst hundre år til, sier Helena.
Det viktigste for paret var å respektere bygget og dets historie. De har pusset opp helt selv, og det innebar alt fra å rive og bygge vegger og tak til å legge det tunge gulvet.
– Vi har renovert noen leiligheter før og var vant til å holde det gående til vi stuper. Det gikk jo ikke med en baby.
– Plutselig var vi nødt til å planlegge mer og slutte å jobbe klokka syv når hun skulle sove. Vi måtte jobbe smartere, ta rom for rom og bruke mer tid, sier Helena.
En kombinasjon av arkitektur og design
Hun eier og er kreativ leder i designstudioet Mos, mens Magnus er arkitekt og partner i Vardehaugen arkitekter.
– Magnus er tenkeren av oss. Jeg kaster ut ideer, og han finner ut hvordan de kan løses i praksis. Så gjør vi selve jobben sammen, sier Helena, og minnes en kveld de murte teglbasen under ovnen.
– Lone hadde lagt seg, så vi satte i gang og murte alt på en kveld, mye takket være nøye planlegging av Magnus, sier hun.
Ønsket god plass til familielivet
De endte med å mure opp en bred og ganske høy base, med god plass rundt ovnen. Tanken var å utnytte plassen der ovnen står, slik at den blir et slags sentrum på kjøkkenet.
– Ettersom vi laget basen såpass stor, blir den også som et møbel, og overraskende mange setter seg der. Det er så hyggelig å se, for kjøkkenet er kjernen i leiligheten.
– Vi har prioritert stor plass for at det skulle bli et godt sted å være. Det er koselig med lavt under taket og mykt treverk, og ovnen bidrar i stor grad til det, mener Helena.
En selvtegnet favorittplass
Hun og Magnus har selv tegnet kjøkkenet, og fått det bygget.
– Tanken var å lage et bruksmøbel. Vi var inspirert av arbeidsbenker i verksteder, men ønsket oss samtidig et minimalistisk og ryddig uttrykk. Designen er modulbasert, slik at benkeplaten også er oppdelt, noe som gjør det fleksibelt.
– Ettersom vinduene går lavt ned og slår innover, måtte vi tenke ut en løsning som gjør det mulig å vaske dem og også bruke dem som rømningsvei. Vi ønsket heller ikke å miste lyset, så Magnus brukte lang tid på å tenke ut en løsning.
– Øverst er benken åpen, og når benkeplaten tas av, blir den også sittemodul. Det er Lones favorittplass. Der sitter hun med kosedyrene mens vi lager mat, sier Helena.