Futuristisk julefest som tester høytidens grenser

"Evnen til å tenke nytt og bruke det vi har til å sette ting sammen på nye måter, er en god basis for å skape hyggelige rom."

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad/Sisters Agency

Pernille og datteren Josefine foran skulpturen The Blues, Boys i hvitmalt, støpt bronse, laget av Pernilles eget Sacrecoeur Studio.

En eventyrlig lysfest i space age

Refleksjon er nøkkelordet for Pernille Hells julehjem. Med speil, glass og lyslenker har hun skapt et glitrende univers som tester høytidens tradisjonsrike grenser.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad/Sisters Agency

Det fire meter høye juletreet hos Pernille Hell i København er fylt med levende lys – som alltid blåses ut når rommet forlates – og en lang neonlyslenke som en kreativ og futuristisk tolkning av det tradisjonelle glitteret. Treet er pyntet med en miks av vintageornamenter, roboter, biler og Eiffeltårnet, som et nikk til Pernilles forkjærlighet for Frankrike. Steel no. 1969-bordet designet av Sacrecoeur Studio er en hyllest til fransk 70-tallsdesign, mens gulvlampen er designet av franske Serge Mouille på 50-tallet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad/Sisters Agency

Glass i alle fasonger i en miks av vintage og designet glass, hvor alle er fra SacreCoeur Design Store. Bordpynten består også av små postkort fra Thorvaldsens Museum i København og Rodin-museet i Paris. Som en juletradisjon skriver hver gjest noen kloke ord og får et kort med hjem, etter de er lest høyt ved bordet og livlig debattert.

Julepynt hentet fra fremtiden

Når Pernille Hell inviterer til julefeiring i leiligheten sin i Københavns Frederiksstaden blir gjestene møtt av et juleeventyr utenom det vanlige. Her finnes ingen engler, stjerner eller barnålsgrener i vaser. I år er høytiden fylt med en sci-fi-aktig atmosfære bestående av egenlagede skulpturer, neonfarger og lysslynger.

– Jeg er veldig fascinert av lyskunst, så det var åpenbart at det skulle være temaet for julen i år. Jeg ville skape et snøhvitt designeventyr hvor en vakker blanding av interiør, design og kunst fra hele verden dannet rammen.

– Juleuniverset er krydret med transparente elementer i form av vaser, glass og annen pynt, forteller Pernille, som eier og driver designbutikken Sacre Coeur Design Store i Charlottenlund.

– Min forkjærlighet for vintagedesign, kunst og historie gjør at jeg blir inspirert til å tenke nytt hele tiden. Det danner grunnlaget for innredningen av både butikken min og hjemmet mitt. For meg handler det om å fange en stemning mer enn å finne en stil.

Pernille finner ofte objekter og designmøbler av høy kvalitet på auksjoner, og hun drar gjerne til Italia og Frankrike for å gjøre annerledes og unike funn.

Som en del av Sacre Coeur Design Store driver hun Sacre Coeur Studio, hvor hun designer egne skulpturer og kunstelementer parallelt med nye kolleksjoner og funksjonelle møbler. Tanken er å skape særegne objekter som man skal kunne nyte, like og ha for alltid.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad/Sisters Agency

Et lyshav av transparent glass er iscenesatt i spisestuen, som reflekterer lyset fra den store Taccia-lampen fra Flos, og den lille ledningsfrie utgaven av Pipistrello-lampen fra Martinelli Luce designet av Gae Aulenti i 1965. Det lange glassbordet, Doge, er designet av Carlo Scarpa i 1968 og kan kjøpes hos SacreCoeur Design Store, hvor skammelen i børstet stål med grått marmor også er fra. Stolene med lammeskinn er designet av Gio Ponti og produsert hos Cassina. Hunden Selma venter spent på at gjestene skal komme.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad/Sisters Agency

Julepynten hjemme hos Pernille er alt annet enn tradisjonell – som skulpturen fra Sacre Coeur Studio omringet av neonlyslenker.

Kontinuerlig utvikling

– Jeg forlanger hele tiden av meg selv at jeg skal tilegne meg mer kunnskap og bli dyktigere innenfor mitt eget fagfelt. Den tilnærmingen fører meg rundt omkring i hele verden. Selv om verden virker mindre nå enn før, er den likevel stor og rik på ny, spennende design som venter på å bli oppdaget, tørket støv av, tatt frem igjen og brukt.

Når allerede eksisterende design ses i en ny kontekst blir det interessant igjen, forklarer Pernille.

– Vår tid er banebrytende for sin mangfoldighet i sammensetninger av stilretninger og tidsepoker, som kan kombineres i det uendelige – alt er tillatt, så lenge det er utført med stil.

© Birgitta Wolfgang

Spisestuen er en lysfest uten like, hvor transparent glass og det antikke Murano-speilet reflekterer skinnet fra neonlyslenkene og Taccia-lampen av Achille & Pier Giacomo Castiglioni fra Flos. Det lange Doge-bordet ble designet av Carlo Scarpa i 1968 og produseres av Cassina.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad/Sisters Agency

Den stramme estetikken i Arne Jacobsens Svanen-sofa fra Fritz Hansen og Warren Platners sofabord i stål og glass fra Knoll får et mykt motspill i form av det store, franske speilet med gyllen ramme. Vasene er vintage.

God stil skaper uendelige forandringer og muligheter

Når det lange spisebordet i hjemmet ikke er dekket opp til store julemiddager er det fylt opp av bøker. På den måten kan familien prate om det de leser og på den måten inspirere hverandre. Ifølge Pernille er evnen til å tenke nytt og bruke det vi har til å sette ting sammen på nye måter en god basis for å skape hyggelige rom.

– Forestill deg at du kaster alle tingene, møblene og lampene du har hjemme opp i luften og at de lander helt tilfeldig, men fortsatt passer sammen. Hvis, og når dette lykkes, kan du skape uendelige forandringer og muligheter. Det er akkurat det god stil, interiør og bærekraft handler om.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad/Sisters Agency

Med innebygget sjampanjebøtte er TGR Revolvingbordet av Willy Rizzo som hentet fra en James Bond-film! Det iøynefallende møbelet fra 70-tallet kan dreies om sin egen sokkel og beveger seg i krysningen mellom bruk og kunst.