En leilighet omringet av historiske bygninger

Med den ikoniske bydelsarkitekturen som bakteppe kom misunnelsesverdige vintagemøbler, originale arvestykker og kunst til sin rett i dette nye, fargerike hjemmet.

© Christoffer Regild

Marmorkirken ligger rett foran Nikolaj Thomasen og Mikkel Østergaards leilighet i indre København.

© Christoffer Regild

Det er ikke vanskelig å finne inspirasjon til arbeidet i dette nydelige rommet! Bodil Kjærs originale skrivebord fra 1959 er midtpunktet, og har fått følge med Arne Jacobsens kontorstolvariant av Syveren, og Poul Kjærholms PK9 Tulipan-stoler, alle fra Fritz Hansen. Speilet er av Gio Ponti fra Gubi, bordlampen er Lesbo, designet av Angelo Mangiarotti for Artemide, mens lysekronen i brunert messing er en vintagelampe av Poul Henningsen.

Omringet av historiske bygninger

Etter et lengre opphold i Midtøsten og et voksende savn etter å flytte tilbake til Danmark, låste Mikkel Østergaard og Nikolaj Thomasen seg inn i sitt nye hjem i hjertet av København første nyttårsdag 2017. I den historiske bydelen Frederiksstaden, omringet av noe av byens mest ikoniske arkitektur og med direkte utsikt til Marmorkirken, hadde paret funnet drømmeleiligheten.

Farverigt hjem i gule farver
© Christoffer Regild

De gule skinnsofaene Cardinale fra Campo & Co Intérieur bygger opp under fargevalget i stuen, og sofaene står stødig på de nye tregulvene. Sofabordet er Speculum fra Aytm, mens puffen er fra danske Coop. I hjørnet står gulvlampen PH 3/2, mens jubileumsvarianten av bordlampen PH 3/2 i kobber står sammen med vakre karafler på en vintage barvogn designet av Aldo Tura i messing og farget skinn. Maleriet mellom vinduene er av Sigurd Swane. På veggen skimtes et større verk av den danske samtidskunstneren Eske Kath.

© Christoffer Regild

Her bor advokat Nikolaj Thomasen og tannlege Mikkel Østergaard. Leiligheten på 163 m² er oppført i 1885 og ligger i Frederiksgade i indre København.

Frederikskirken

Det var den danske bank- og industrimannen C.F. Tietgen (1829-1901) som oppførte Frederiks Kirke, som på folkemunne kalles Marmorkirken. For å finansiere den kjøpte han grunnen som lå rundt kirken, og lot kirkens arkitekt, Ferdinand Meldahl (1827-1908), tegne bygningene som omkranser kirken så det dannet et helhetlig bilde.

© Christoffer Regild

Fargen i hvert rom representerer en årstid, og de bindes vakkert sammen fra ulike vinkler. Stuen er malt sommergul i Dorset Cream No 68 fra Farrow & Ball. Maleriet Næsehorn ved skovshø av Hans Scherfig henger over konsollbordet Agra, som er funnet hos danske Coop.

Inn i en ny era

De vakre bygningskulissene ble utgangspunktet da Mikkel og Nikolaj skulle pusse opp og modernisere leiligheten fra 1885. Med et sterkt ønske om å hedre arkitekturen ble blant annet stukkaturen og den originale kakkelovnen bevart i renoveringen. De gamle gulvene var derimot fullstendig nedslitt, og ble erstattet med lyse, brede bord. Det sto også dårlig til med både kjøkken og bad, så rommene ble pusset opp og gitt et strammere uttrykk med bruk av italienske materialer og dansk design. Stilkontrastene er noe av det paret liker best ved interiøret.

© Christoffer Regild

En kjempestor og frodig alocasia-plante inviterer inn til den grønne lungen av en spisestue. Den rustrøde fargen fra kontoret skaper ekstra dybde inn mot den grønnmalte veggen i fargen Lichen No 19 fra Farrow & Ball. Det nesten hundre år gamle spisebordet med tilhørende stoler i mahogni er arvegods. Over henger lysekronen 2097 designet av Gino Sarfatti fra Flos.

Motsetninger møtes

– Vi er generelt veldig glad i motsetninger. Enten det er snakk om møtet mellom gammelt og nytt eller det enkle satt opp mot det mer detaljerte, forteller de. Ikke overraskende er hjemmet fylt opp av alt fra moderne klassikere og sjeldne auksjonsfunn, til arvegods fra beste foreldre og en god dose kunst og gjenstander paret har samlet på reise i inn- og utland. – Vi liker klassiske ting, men dras også mot objekter og kunst som overrasker og som lever sitt eget liv, forteller Mikkel og Nikolaj. – Vi går aldri etter en bestemt stil, og vil helst at møblene og kunsten er valgt uavhengig av hverandre.

© Christoffer Regild

Porselensleoparden fra 1950-tallets Italia er kjøpt hos den danske vintagenettbutikken elseschneider.com. Den skulpturelle gulvlampen Victory er fra Lumen Center Italia.

Inspirerende innredning

Det er også grunnen til at paret foretrekker å kjøpe ting i utlandet – selv om det kan være en utfordring både å skulle transportere – og finne plass til – en masai-stav eller en balinesisk Shiva-maske... Slike trivialiteter tenker de imidlertid ikke så mye over når de finner noe de virkelig faller for. For selv om innredningen skal være funksjonell, må den også kunne pirre sansene, inspirere og sette i gang fantasien. Den tankegangen gjorde at alle rommene i den 163 kvadratmeter store leiligheten er malt i hver sin farge.

© Christoffer Regild

De grønne veggfargene Vert de Terre no. 234 og Lichen no. 19, begge fra Farrow & Ball, understreker vårstemningen i rommet. På bordet står en Ilse-lysestake fra Georg Jensen, en messingskål fra Anne Black og en vannkanne fra Nordal.

Høyt til loftet

I tillegg til at den varierte paletten skaper vakre, stemningsfylte rom, finner også Mikkel og Nikolajs unike møbler og innredning sin naturlige plass blant fargene. Kunsten fremheves også på en spesiell måte, og de ulike bakgrunnene danner et fargerikt rammeverk for de utvalgte objektene. – Det ville vært for kjedelig å kun gå for de praktiske tingene, sier paret. – Her skal det leves!

© Christoffer Regild
  • Den minimalistiske kjøkkeninnredningen Xila, designet i 1972 av Luigi Massoni, er en av kjøkkenprodusenten Boffis mest populære klassikere. Mikkel og Nikolaj valgte fronter i Metals Lead og Boffi White, og marmorbenkeplate. Ved den lille spiseplassen under vinduet står de industrielle barstolene Wire designet av Overgaard & Dyrman.*
© Christoffer Regild
  • Speilet over badromsinnredningen Copenhagen Chic av Staunstrup+Jensen strekker seg helt opp i taket for å understreke høyden i rommet. Armaturen er fra Vola, mens den lille marmorkrukken med lokk er av Michaël Verheyden.*
© Christoffer Regild

Det lune soverommet er malt i den brungrønne fargen Mouse's Back No 40 fra Farrow & Ball, i samme kvalitet som i de andre rommene, Estate Emulsion, for en dempet, matt effekt. Den klassiske taklampen Pinecone fra Fontana Arte henger over sengen fra Auping, som er dekket av et sengeteppe fra Society. På nattbordet Frame fra By Lassen står messinglampen JWDA fra Menu. Gulvvasen Échasse er også fra Menu