Denne leiligheten fungerer som testprosjekt for eierens ideer og design

I Stavanger-leiligheten blir arkitekt Ole Marius Skjærseths nye prototyper og prosjekter testet ut innen de realiseres.

Ole Marius Skjærseth (40) driver til daglig konseptet Kokko i Stavanger. Her har han samlet arkitektkontor, designbutikk og kaffebar med eget kaffebrenneri under samme tak. Alt av møbler og interiør i boligen kommer fra hans egen butikk

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Da arkitekt Ole Marius Skjærseth (40) skulle renovere den gamle leiligheten på Storhaug i Stavanger, var det materialitet og funksjonalitet som sto øverst på prioriteringslisten.

Noe av det første Ole gjorde, var å fjerne gipsplatene i taket, slik at det eksisterende bjelkelaget kom til syne. Veggene og taket malte han hvite for å reflektere mest mulig lys, og på gulvet la han et heltregulv i eik. Den egendesignede skyvedørsveggen som skiller badet fra kjøkkenet komplimenterer materialiteten i gulvet og spiletaket.

Under renoveringen valgte Ole å fjerne de gamle gipsplatene i taket, slik at det opprinnelige bjelkelaget kom til syne. Vegger og tak ble malt hvite for å reflektere mest mulig lys. I tillegg fjernet han alt av profilert listverk, for å gi rommene minst mulig forstyrrende elementer. De fine spisestolene fra Børge Mogensen er en blanding av Søborg og J39. Den svarte taklampen i stål, som nærmest svever over spisebordet, er fra Anour. Bordbenene på spisebordet er fra Frama. Bordplaten er designet av Ole

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Spiletaket i eik har Ole designet selv og laget sammen med en møbelsnekker. Det røde bordet er fra HAY, Spisestolen er en Søborg stol av Børge Mogensen, og høyttaleren i bakgrunnen er fra Bang & Olufsen.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Funksjonell estetikk

Resultatet er en bolig med et rent materialspråk, stramme linjer og noen få, men nøye utvalgte møbler.

– Fordi det foregår så mye oppi dette hodet til vanlig, tror jeg at jeg har bruk for å ha noe rolig å komme hjem til. Hvis jeg skulle kommet hjem til et hus som var overfylt med møbler og pyntegjenstander etter en lang arbeidsdag, ville det blitt kaos i hodet, forteller Ole, som til daglig driver driver konseptet Kokko i Stavanger.

I hjørnet av spisestuen står et av Oles favorittmøbler, den klassiske spanskestolen av Børge Mogensen. Gulvplankene i eik tilfører taktilitet til boligen. – Det er noe eget med å gå barføtt på et eikegulv. I tillegg er det hardere og tåler mer slitasje enn gran og furu, og så er det finere, sier Ole.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Steinen har Ole funnet selv, bordet og den lille platen i tre er fra Ther. Duftlyset er fra Frama.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Selv de helt små tingene, som denne lysestaken fra Frama, er nøye utvalgt og passer perfekt inn i materialpaletten.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Bruker boligen som testprosjekt

Selve renoveringen har han gjort selv sammen med en møblersnekker. De integrerte lysene i spiletaket er egendesignet, og egentlig en prototyp til belysningen han endte med å bruke i kaffebaren.

– Hele leiligheten er sånn sett et eneste stort testprosjekt. Her har jeg kunne prøve ut alt av ideer og design før jeg har tatt det i bruk på Kokko eller prosjektene jeg tegner. Det er det fine med å tegne til seg selv. Da har du friheten til å prøve ut alt først.

Lysene i taket er integrert i spiletaket og designet av Ole selv. Det skulle tre runder med testing til, før han omsider landet på den endelige versjonen, som han i dag bruker på egne prosjekter. Kjøkkenfrontene i eik komplimenterer spiletaket, mens benkeplaten i stål fungerer som en fin kontrast som strammer opp helheten. Den flotte espressomaskin og kvernen er av merket Rocket Espresso og bildet på hyllen er fra Apropos studio, begge fra Kokko. Mugge fra Hasami. Kaffe fra Kokko Coffeeroasters.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Langvarige løsninger

Eik er et gjennomgående materiale i leiligheten, og er tatt i bruk på gulvet, i spiletaket, på den spesialdesignede skyvedørsveggen inn mot badet og på kjøkkenfrontene.

– Jeg er glad i tre, men jeg ville for eksempel ikke valgt en benkeplate i tre på kjøkkenet. Estetikken har mye å si, men det er like viktig at det er funksjonelt. Et godt materiale skal bli finere over tid, og når du velger et materiale må du må vite hvordan det patineres og hva du skal bruke det til, og velge deretter.

Innenfor arkitekturen er det først og fremst viktig å skape rom som fungerer, og som har godt med lys, forteller Ole.

– Samtidig tror jeg, i alle sammenhenger, at opplevelsen av selve rommet blir bedre om man omgir seg med materialer av god kvalitet og ting man liker.

Takvinduene gir godt lys i stuen, og sammen med de hvite flatene føles stuen romslig.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Ole fjernet den eksisterende døren inn til badet, og erstattet den med en skyvedørsvegg i eik.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Veggen inn mot badet er laget av eikeplater, og tilfører varme mot de hvite flatene. Benken er fra Fredericia, og er designet av Børge Mogensen.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

Investerer i godt håndverk og gode materialer

Kvalitet er viktig, og mange av løsningene har vært kostbare, men Ole mener at gode materialvalg kan gjøre noe for livskvaliteten.

– Oppussing i dag handler så mye om at man skal få igjen penger for det man gjør. Å velge et eikegulv, er ikke nødvendigvis noe man får igjen for i profitt, men jeg tror det lønner seg å investere i godt håndverk og kvalitetsmaterialer. Det man må ut med økonomisk, får man igjen på livskvalitet og varighet.

De store takvinduene gjør at hele loftsetasjen føles luftig til tross for skråveggene. Kaffekopp fra Hasami, nattbord fra Frama.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand

De dype vinduskarmene er perfekt til oppbevaring. Bildet er fra Apropos Studio, vasen er fra Kristina Dam Studio. Bruken av grønne planter er gjennomgående i leiligheten, og tilfører noe organisk til det ellers stramme og minimalistiske uttrykket.

© Foto: Atelier Kokko / Marian Strand