Den klassiske Oslo-leiligheten fikk en helt ny planløsning

I en av de klassiske 1800-talls murgårdene i Geitmyrsveien på St. Hanshaugen hersker en nærmest poetisk ro. Her spiller naturmaterialer på lag med en dus fargepalett, ispedd innstikk av stål og marmor.

© Pernille Münster

Stuen har klassisk stukkatur i taket og er innredet med sofaen Jord og bokhyllen Bond, begge fra Fogia. Gulvteppet Tres Stripes fra Nanimarquina er håndknyttet og taklampen er en Akari 55A fra Vitra. Lounge-stolen er en Bertoia Diamond designet av Harry Bertoia for Knoll. Salongbordet er fra Muuto.

En vakker oppgradering

Den 85 kvadratmeter store leiligheten på St. Hanshaugen i Oslo hadde opprinnelig en klassisk stil med stor takhøyde, parkettgulv og stukkatur i taket, men kjøkkenet var klemt inn innerst i leiligheten med vindu mot bakgården, slik det ofte er i disse bygårdene. Vinduene i stue og soverom vendte ut mot parken. Leiligheten var slitt og trengte sårt en oppgradering.

– Det var behov for et mer funksjonelt kjøkken, nytt gulv med gulvvarme og en mer varmeeffektiv peis. Vi så at vi kunne flytte kjøkkenet til enden av stuen og utnytte arealet bedre, forteller Renate Alexandersen, interiørarkitekt og grunnlegger av AlexArk, et studio som spesialiserer seg på arkitektur, innredning og møbeldesign.

– Det er ikke alltid like lett å flytte på kjøkken i klassiske bygårder som dette, men her var det et lite bad ved siden av stuen som gjorde at vi kunne trekke rør derfra til det nye kjøkkenet. Det neste vi gjorde, var å rive en vegg til et av soverommene for å få et stort kjøkkenallrom, forklarer Renate.

© Pernille Münster

I entreen har AlexArk spesialdesignet en oppbevaringsløsning. Den er laget for at det skal være enkelt å henge av seg jakken. Bak frontene i eik skjuler det seg oppbevaringsplass for yttertøy

© Pernille Münster

Mellom stue og soverom ble den eksisterende veggen fjernet. Den nye døråpningen er listefri og fremhever dermed det moderne innslaget i den nye innredningen. Alex Ark har spesialdesignet enkle eikehyller som er festet i veggen. Legg merke til hvordan veggfargen Soft Skin fra Jotun skifter valør i takt med lyset.

© Pernille Münster

Mellom stue og soverom ble den eksisterende veggen fjernet. Den nye døråpningen er listefri og fremhever dermed det moderne innslaget i den nye innredningen. Alex Ark har spesialdesignet enkle eikehyller som er festet i veggen. Legg merke til hvordan veggfargen Soft Skin fra Jotun skifter valør i takt med lyset.

Rom som bader i lys

Ved å gjøre det ble de sosiale sonene samlet i den mest attraktive delen av leiligheten med gjennombelysning og utsikt til de frodige omgivelsene.

– Leiligheten hadde parkettgulv i alle rommene fra før, men opp gjennom årene var det kommet forskjellig type i alle rom. Ettersom vi skulle legge gulvvarme, valgte vi å bruke gjennomgående eikeparkett med litt bredere gulvplanker i hele leiligheten. I stuen og på kjøkkenet går parkettbordene på langs i rommet. Det har vi gjort for å fremheve lengden i rommene, forklarer Renate.

© Pernille Münster

Til kontoret designet AlexArk en daybed som har et rammeverk i natureik, med håndsydd madrass og ryggpute i sandfarget lin. Eikehyllen er også tegnet av AlexArk. Bordlampen IC Table 1 er fra Flos.

Et kjøkken i naturtoner

Eiken går igjen i de spesialtilpassede løsningene til AlexArk som dukker opp på kjøkkenet, i entreen, på soverommet og på kontoret.

Møbelsnekker Sigmund Fossum står bak håndverket.
– Vi oppfordret huseierne til å satse på en lys rosa farge på kjøkkenveggene, i gardinene på kontoret og i innslagene av stål på kjøkkenet, forteller Renate.

Kjøkkenet har en todelt løsning der AlexArk har tatt utgangspunkt i skapskrog fra Ikea. Renate har så designet egne fronter i eik til underskapene. Overskapene har stålfronter fra Ikea, som så har fått en spesialdesignet stålinnramming laget av en blikkenslager. Det er brukt hvit marmor som benkeplate.

© Pernille Münster

Kjøkkenet har blitt et attraktivt oppholdsrom. Skapskrogene er fra Ikea, det samme er frontene i stål på overskapene. Underskapene har fått spesialdesignede skapfronter i eik laget av møbelsnekker. Den hvite marmorbenkeplaten er et smykke i rommet. Spisebordet V.DE.02 er designet av David Ericsson og kjøpt på Kollekted By, mens Vang-spisestuestolene i heltre eik er designet av Andreas Engesvik for Tonning & Stryn. Over bordet henger en gul vintage PH-lampe som bryter fargepaletten.

Les også:

"Hvert rom er innredet med materialer som skaper en lun og intim romfølelse"

– Vi fulgte opp med eik på soverommet der vi har spesialdesignet både seng og klesskap. Vi valgte også å designe en daybed til kontoret der huseier kan slappe av med bøker eller musikk som har fått plass i en hylle tegnet av AlexArk, sier Renate.

Den nye planløsningen skaper en dialog mellom samtlige rom, fra entre, til kontor, soverom, stue og kjøkken.

– Dette gir maksimalt med gjennomlys i boligen som helhet, samtidig som hvert rom er innredet med materialer som skaper en lun og intim romfølelse. På denne måten har vi skapt et hjem der det er godt å være alene, samtidig som det er plass til å være sosial, sier Renate.

© Pernille Münster

Skapfrontene på garderoben gjør at soverommet fremstår som en varm eikehule. Her er det som om treverket vokser oppover fra parketten i takt med den spesialdesig-nede garderobeløsningen som strekker seg oppover hele den ene veggen.

© Pernille Münster

Renate har designet sengen som både har innebygd sengehest og nattbord. To AJ-nattbordslamper, opprinnelig designet av Arne Jacobsen i 1960 for SAS Royal Hotel i København, er festet på hver side av sengen. Veggene er malt i fargen Tidløs fra Jotun.

© Pernille Münster

Renate har designet sengen som både har innebygd sengehest og nattbord. To AJ-nattbordslamper, opprinnelig designet av Arne Jacobsen i 1960 for SAS Royal Hotel i København, er festet på hver side av sengen. Veggene er malt i fargen Tidløs fra Jotun.