© Per Olav Sølvberg

Den gamle bygårdsleiligheten i Bergen er full av spesialtilpassede løsninger

La deg inspirere av Marius og Kristoffers nyrenoverte leilighet som er full av smarte løsninger, varme toner og en leken tilnærming til interiør.

Falt for leiligheten ved første blikk

Det var det originale gulvet, det profilerte listverket og rosettene i taket som gjorde at Marius og Kristoffer falt for leiligheten første gang de så den.

– Vi forelsket oss fullstendig i den gamle bygårdsarkitekturen, sier Kristoffer.

Det var interiørarkitekten som foreslo at vegger, himling og lister skulle males i den samme beige fargetonen. Resultatet er en leilighet som føles lun, til tross for at det er nærmere tre meter til taket. CH337 spisebord og CH23 spisestoler av Hans J. Wegner. Lampen er 2065-modellen til Astep. Den hvite keramikkvasen er kjøpt i København. Gulvteppet er et håndknyttet ullteppe i fargen Soft Teal fra Rug Vista. Kunsten på veggene har Kristoffer kjøpt fra ulike kunstere han følger på Instagram. Til venstre er et trykk av Felipe Chavez. Trykket i midten er signert Sarah Bell, og kjøpt på Anima Mundi Gallery til inntekt for Black Lives Matter. Nederst til høyre er et trykk av Rebecca Harper, kjøpt på samme galleri. Trykket var en innflyttingsgave fra Kristoffer til Marius. Lenestolen i hjørnet er CH22-modellen til Hans J. Wegner. Pute i lin fra Himla.

© Per Olav Sølvberg

En totalrenovering

Da samboerparet overtok leiligheten i begynnelsen av februar 2020, skulle de i utgangspunktet bare gjøre noe med badet, men så ballet det på seg, og plutselig sto de der, med nakne vegger, stuen full av malingsspann og en helt ny planløsning.

– Du starter alltid med å tenke at du bare skal gjøre noen små endringer, men det blir jo aldri sånn, forteller Marius og ler. Dermed endte det, som det jo gjorde for mange andre, med full korona-renovering.

Det var Kristoffer som insisterte på det mønstrede fugletapetet fra Timorious Beasties. I dag er det såkalte "fuglerommet" et av parets favorittrom.

© Per Olav Sølvberg

De plassbygde løsningene er noe av det samboerparet er aller mest fornøyd med. I entreen har skapfrontene fått en litt lysere nyanse enn veggene. Bak skjuler det seg både garderobe til yttertøy, vaskemaskin og tørketrommel, varmtvannstank og støvsuger.

© Per Olav Sølvberg

Dagligstuen er nok det rommet vi bruker aller mest. Det er her vi som oftest slapper av på ettermiddagene. Sofaen er fra Vipp og lenestolen Little Petra er fra &Tradition. Det grønne bordet er fra Ikea og bordet i glass er vintage. Bildet på veggen er signert franske Lou Ros, og lampen er fra Normann Copenhagen. Gulvteppet har Kristoffer kjøpt hos Hjem kjære hjem i Bergen. Putene er fra HM Home og Himla.

© Per Olav Sølvberg

"Leiligheten hadde noen fine kvaliteter, men planløsningen var knotete og ineffektiv"

Fordi verken Marius eller Kristoffer hadde pusset opp tidligere, bestemte de seg tidlig for at de ønsket å få hjelp av en interiørarkitekt.

– Leiligheten hadde noen fine kvaliteter, men planløsningen var knotete og ineffektiv. Vi visste at vi kom til å trenge noen med kompetanse dersom vi skulle få en leilighet vi var fornøyd med. Prosjektene til Michelsen kjente vi fra før av, og visste at det de gjorde var av høy kvalitet, sier Kristoffer

På veggen med høyskap har det som tidligere var et lite spiskammer, blitt til et stort skafferiskap med doble dører og plass til det meste.

© Per Olav Sølvberg

Her står kaffemaskinen, servise og tørrvarer. – Det er på en måte et moderne spiskammer. En fin henvisning til historien, sier Marius

© Per Olav Sølvberg

Kjøkkenet er spesialdesignet. Malte grå fronter og innvendig kledning i eikefiner gir kjøkkenet varme og særpreg. Kjøkkenplaten i kompositt er fra Silestone, og håndtakene i eik og børstet stål er fra danske Brandt Collective. Armatur fra Tapwell. De svarte vegglampene er Lampe Gras fra DCW éditions Paris, vase fra Lyngby. Bildet er av Nettle Grellier fra Delphian Gallery i London.

© Per Olav Sølvberg

Løsninger som åpner rommene

Nina Michelsen er utdannet interiørarkitekt MNIL og arbeider som kreativ leder i Michelsen. Det er hun som har stått for utformingen og de skreddersydde møbelløsningene i leiligheten. For å kunne åpne opp mellom stue og spisestue ble den eksisterende hovedinngangen blendet, og den gamle kjøkkeninngangen gjort om til ny hovedinngang. Badet ble utvidet og entreen omgjort til rommet med fugletapet og daybed.

– Ved å gjøre et fåtall små endringer, fikk vi utnyttet leilighetens areal betraktelig bedre, forteller Nina.

Den gamle bygården har tykke yttermurer, og de dype vinduskarmene gir mulighet for både oppbevaring og dekorasjon. Den svarte Taccialampen er fra Flos. Keramikkskålen har Kristoffer kjøpt på Hjem kjære hjem i Bergen.

Ved å ha en åpen garderobedel, kunne de fortsette skapene helt ut til vinduet uten å gå på kompromis med dybden på skapene.

© Per Olav Sølvberg

Fra kjøkkenet har paret utsikt til spisestuen. Taklampen på kjøkkenet er fra Wever & Ducre.

© Per Olav Sølvberg

Smarte prioriteringer

Marius og Kristoffer ville egentlig ha en kjøkkenøy, men Nina rådet dem til å gå for en annen løsning.

– Alle ønsker seg en øy, men en øy krever mye areal. I dette tilfellet ville det ikke være gunstig. I stedet foreslo vi en kjøkkenløsning hvor den ene veggen fikk en ekstra dyp kokelinje, mens motsatt side ble utnyttet til det fulle med høyskap.

– Vi er utrolig fornøyde med løsningen, og tilbringer mye tid på kjøkkenet. Vi kom begge to fra små leiligheter på under 35 kvadratmeter, så det er deilig omsider å ha et sted hvor det faktisk er plass til å lage mat, sier Kristoffer.

De grønnmalte flatene har en lun og omsluttende effekt på soverommet. Vegglampen er fra Valerie Objects. Den svarte stolen er fra Eames, og lampen på nattbordet er fra Menu. Sengeteppe fra HM Home. Hodegavl i grønn fløyel fra Meli Meli.

© Per Olav Sølvberg

Et rom for ro og hvile

Det grønne rommet med fugletapetet er blitt et av parets favorittrom. Det er her de som oftest sitter helt til sist på kveldene, når fjernsynet slås av og de skal roe helt ned.

– Akkurat det grønne fugletapetet må jeg ærlig innrømme at jeg var litt skeptisk til, men nå er jeg det jeg kaller for en omvendt tapetskeptiker. Det er Kristoffer som skal ha æren for møbleringen. Jeg er bare glad for at jeg får lov til å bo oppi alt dette, avslutter Marius.

LES OGSÅ