Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Den særegne eneboligen i Bergen er en arkitektonisk perle

Utenfor Bergen sentrum, i det som kalles Paradis, har foreldre og tenåringer fått alt de kunne ønske seg. I det unike, geometriske bygget er familien ikke bare tett på naturen – her kan alle være samlet og fortsatt ha privatliv.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Todd Saunders er arkitekten bak den geometriske eneboligen over tre etasjer i Paradis i Bergen, hvor Kathrine Svanevik, Sjur Ottesen og tenåringsbarna deres Alexander og Leona flyttet inn i 2017. Med skjult stålkonstruksjon og integrerte takrenner og lister får den flotte formen fullt fokus.

Et historisk preg

Når man nærmer seg Kathrine Svanevik og Sjur Ottesens moderne enebolig i Bergen må man først passere rekker med arkitekttegnede 60-tallshus, alle med store hager. Fantoft stavkirke er kun et steinkast unna, og gamle, majestetiske eiketrær underbygger områdets historisk preg. Vi er i Paradis – bokstavelig talt.

– Paradis er ti minutter utenfor Bergen sentrum. Veien heter Eikåsen, og fra hele tredje etasje har vi utsikt til masse flotte trær. Utenfor kjøkkenvinduet står en over 100 år gammel eik, forteller Kathrine.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Michelsens Interiørentreprenør har tegnet reolen som skiller stuen fra kjøkken- og spisesonen. Delphisofaen er fra Erik Jørgensen, PK22-stolen av Poul Kjærholm er fra Fritz Hansen, og Epic-bordet av GamFratesi er fra Gubi. Den store Foscarini-lampen og NTK-teppet fra Slettvoll rammer inn sonen. På veggen, et verk av Adrian Pedersen.

Opprinnelig tegnet til en annen familie

Paret hadde lenge ønsket å bygge noe eget da tomten kom for salg. Arkitekt Todd Saunders hadde allerede tegnet et hus til den, til en annen familie som valgte å ikke gå videre med prosjektet.

– Men vi likte det så godt! Vi er begeistret for Todd Saunders sine arbeider, han er like mye kunstner som arkitekt. Familien det var tegnet til var i litt samme situasjon som oss også, så løsningene passet veldig fint, vi gjorde bare noen få endringer innvendig

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Peiskosen nytes fra en stor Modern Line-lenestol av Greta M. Grossman fra Gubi. En rosa kontrastvegg myker opp det ellers stramme uttrykket, sammen med Panthella-lampen av Verner Panton fra Louis Poulsen.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - I entreen gir en plassbygget garderobevegg og sittebenk med skuffer god oppbevaring. IC-lampen er av Michael Anastassiades for Flos.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Det polerte betonggulvet i første etasje er godt å gå på, og tåler hverdagstrafikken i entreen – også fra potene til familiehunden Happy. Den klassiske Syvern-stolen i konjakkfarget skinn av Arne Jacobsen er fra Fritz Hansen, mens FA 33-speilet av Gio Ponti er fra Gubi, produsenten som Kathrine er regional salgssjef for i Norge og Island.

Asymmetri på sitt beste

Sammen med barna Alexander på 16 år og Leona på 14, flyttet familien inn i 2017. Husets tre etasjer er plassert over hverandre i et særegent, geometrisk uttrykk, holdt oppe av integrerte stålkonstruksjoner. Takrenner og listverk er skjult, med et svært renskåret resultat.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Kjøkkenet i svartbeiset ask er tegnet av Michelsens Interiørentreprenør, med marmor på både benkeplaten og i sprutsonen. Åpne hyller myker opp uttrykket. Her plasseres tingene som brukes ofte, slik unngås støvsamling. Øya rommer en liten sitteplass med About A Stool-barkrakk av Hee Welling fra Hay. Armaturen er fra Tapwell.

"Å bruke naturmaterialer er viktig for oss"

De samme prinsippene er fulgt innvendig. Her er ingen guvlister eller dørkarmer, og en enkel materialpalett bestående av betong, stein og treverk legger føringene for fargene – grått, gylne toner og svart.

– Vi er glade i svart, men også i naturmaterialer. Gulvene er i douglasgran fra Dinesen, gulvet i første etasje er i polert betong, vi har marmor på kjøkkenet og terrazzo på badet. Å bruke naturmaterialer er viktig for oss.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Med store vinduer og harde flater i spisestuen er det satt inn akustiske plater i taket for å lindre lydnivået. Familien ønsket seg soner i huset, og reolen som skiller spiseplassen fra stuen gir oppbevaring fra begge sider. Rundt Bykatobordet av byKato fra Brødrene Andersen står taktile C-stoler av Marcel Gascoin fra Gubi. Multi-Lite-pendelen i messing av Louis Weisdorf fra Gubi spiller fint på lag med messingarmaturen på kjøkkenet. På gulvet, lun, heltre douglasgran fra Dinesen.

Et tidløst hjem

Flos står bak lysplanen med blant annet svarte lysskinner og spotter, mens Michelsens Interiørentreprenør har tegnet og bygget alle innvendige løsninger, inkludert kjøkkeninnredningen og den store reolen som skiller kjøkken- og spiseavdeling fra stuen.

– Vi kunne ha gått for et stort, åpent rom, men i moderne hus kan det fort bli kjølig. Vi ønsket oss flere soner.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - I tredje etasje er det satt inn et minikjøkken, slik at man enkelt kan lage seg en kaffe eller finne noe leskende i kjøleskapet når man slapper av på takterrassen. Løsningen med pocketdører er laget av Michelsens Interiørentreprenør og gjør at kjøkkenet skjules når dørene lukkes.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Første etasje er barnas sone, med to soverom og eget bad. Her er også en TV-stue med skreddersydd skyvedør, som fremstår som en del av veggen når den lukkes. Løsningen er laget av Michelsens Interiørentreprenør.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Også her er svarte aksenter hentet inn, i form av armatur fra Vola. Den dempede paletten får en dose glam av Michael Anastassiades' dekorative IC-taklampe for Flos.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Badet er innredet med gråtonede terrazzofliser, i tråd med husets øvrige, naturlige materialmiks.

Plass til alle

Akustiske plater i taket over spiseplassen og i tredje etasje luner romklangen i det som er designet for å være et tidløst og varig hjem. I tillegg til selve huset finnes en utleieleilighet, og totalarealet er på 300 kvadratmeter.

– Huset er delt inn slik at hele familien kan være samlet og fortsatt være i fred for hverandre. Det har vært særlig nyttig nå, med koronapandemien. Hele familien har fint kunnet jobbe og være hjemme, avslutter Kathrine.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - De store vinduene i øverste etasje gir nydelig utsikt til områdets mange, gamle eiketrær. En vindusnisje i taket gjør den skulpturelle trappen godt opplyst.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Fra hovedsoverommet ligger walk in-garderobe, bad og toalett på rekke. Kommoden i teak er et bruktfunn, som sammen med den sandtonede veggfargen fyller rommet med behagelig lunhet. Insula-speilet er designet av Ernst & Jensen for Erik Jørgensen.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Fra takterrassen kan man sitte skjermet og nyte den frodige naturen i området. En praktisk oppbevaringsbod rommer hageputer og -møbler i vinterhalvåret. Marty-stolene og Harbourbordene er fra Slettvoll.

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen - Arkitekt Todd Saunders har ikke overlatt noe til tilfeldighetene – måten trærne speiler seg i vindusflatene på er vakkert!

Relaterte artikler