© Foto: Birgit Fauske / Styling: Live Brekke

Darja Barannik: – Vi startet smått, men endte med å flytte vegger

En klassisk Frogner-leilighet forandret historie da influenser Darja Barannik satte sitt personlige preg på veggene.

– Vi hadde egentlig ikke tenkt å gjøre så mye her, men som mange andre oppussingshistorier er vel denne ganske lik. Det startet smått og endte med at vi flyttet vegger og åpnet opp mellom stuen og kjøkkenet – som igjen førte til at vi så muligheten for å bruke peisen som en slags romdeler ved å få den bygget inn og kledd i matchende sten som kjøkkenet for å skape en rød tråd.

Gangen fikk også en real makeover og to ganske kjipe soverom ble til et stort drømmesoverom, forteller influenser og innholdsprodusent Darja Barannik, som har renovert en gammel Frogner-leilighet sammen med sin tidligere kjæreste.

– Som en blank kanvas for en estetiker

En av grunnene til at Darja falt for leiligheten, var lyset, de store buede vinduene og takhøyden. I tillegg var det alle de grønne trærne utenfor vinduene som ga en ut-av-byen-følelse, selv om leiligheten ligger på Frogner i Oslo. Dette var et smykke av en leilighet – en blank kanvas for en estetiker.

– Selv om interiør er ganske nytt for meg, har jeg landet ganske godt i stilen jeg har nå. Vi har gjort alt selv og kommet frem til alle løsningene og valgene på egen hånd. Det åpne rommet med stuen og kjøkkenet er hjertet i boligen. Her ble veggene først malt i en varm hvitfarge, men den ble raskt erstattet av helt hvitt. Fargene i gangen, tv-stuen og soverommet kom på plass etter mange runder med testing og en grundig gjennomarbeidet fargeskala.

– Jeg liker å ta utgangspunkt i hvite vegger, så den kremgule fargen på kjøkkenet fungerte ikke. Jeg er glad for at jeg stolte på magefølelsen og malte om, for det er noe med det freshe, rene uttrykket du får av helt hvitt som jeg elsker. På et tidspunkt var det like før jeg malte om fargen på soverommet fordi jeg syntes den så rosa ut, men da jeg fikk opp gardiner og vegg-til-vegg-teppe, endret det seg. Dette er overraskende nok et av de rommene jeg er mest fornøyd med, så jeg er glad for at vi ikke gjorde det, sier hun.

– Soverommet gir litt hotellfølelse, og blandingen av kremhvitt og tre gjør det til et godt sted å være. Jeg er ekstra fornøyd med viften i taket, spesielt nå om sommeren.

Gjorde et dypdykk i Pinterest

Den grønne gangen er et vakkert bindeledd mellom rommene, og den buede nisjen er kledd i norsk rosa marmor fra Østersjøsten. De plassbygde skapene i leiligheten er bygget med skrog fra Ikea og spesialtilpassede dører fra snekker. Håndtakene er valgt for å passe til de ulike rommene og funksjonene. Her er ingen detaljer er overlatt til tilfeldighetene.

– Alt i leiligheten ble målt opp før jeg tegnet de ulike løsningene i tegneprogrammet Paint, forteller Darja.

Etter et dypdykk på Pinterest og grundig research jobbet Darja seg frem til hvordan hun ville at det nye hjemmet skulle se ut. Mange av møblene og objektene hun har tilført, er valgt med utgangspunkt i Mario Bellinis ikoniske sofa.

– Jeg hadde drømt om Camaleonda-sofaen fra B&B Italia i mange år og ville at den skulle stå sammen med interiør som var personlig og gjennomtenkt, smiler hun.

Hjemmet skal representere din stil

Den store, skulpturelle sofaen er et blikkfang i hjørnestuen, sammen med myke tekstiler og organiske former. Majestetiske, grønne trær utenfor vinduene skaper et vakkert bakteppe og et romslig og naturlig uttrykk. Kjøkkenet i mørk eik har fått en nydelig benkeplate i naturstein og gjør at leiligheten virker gjennomført og helhetlig. Kunsten på veggene er en spennende kontrast til den nøytrale fargepaletten på interiøret.

– Jeg ville at hjemmet mitt skulle representere min stil, med ting jeg kan beholde i en årrekke. Jeg gikk for en miks av materialer i naturlige toner sammen med treverk, sten og ulike tekstiler. Og så liker jeg litt farge. Som det fine kunstverket til Paul Hellsegg i stuen, sier Darja og fortsetter:

– Amy på Alabaster Studio hjalp meg med å finne noen unike ting helt mot slutten av prosessen, og sammen valgte vi ut det som er med på å sette et personlig preg på hjemmet mitt, forteller hun.

Etter å ha eksperimentert med interiør i noen år har hun landet på det samme som hun har kommet frem til når det gjelder mote: et bevisst forhold til design og kvalitet. Kjøpene er færre, og hun er mer kvalitetsbevisst og opptatt av at ting skal vare.

– Det trenger imidlertid ikke å være kjedelig. Jeg ønsker meg blant annet et par stoler i zebramønster fra Dusty Deco og en drøm av en seng fra Majj studio. Men det må bli i min neste leilighet.