© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke

Bli med inn i Oslo-leiligheten med utsikt over byens tak

Da stylist Live Brekke fikk i oppdrag å klargjøre den flotte loftsleiligheten til nye beboere, brukte hun alle triks i boken for å understreke luftigheten og den kosmopolitiske atmosfæren.

Kjærlighet ved første blikk

Da en bekjent ringte til designer og interiørstylist Live Brekke for å høre om hun ville bruke sin stilsikre erfaring og klargjøre en utleie-bolig i Oslo til nye beboere, dro hun for å se på den.

– Du går inn i en bygård i Vika, og kommer ut i Paris, liksom! Her er det luftig under taket, store vindu og utsikt over byens tak. Pluss en 250 kvadratmeter stor takterrasse, sier Live.

Med det ultrafluffy teppet Shaggy fra Layered og sofaen Mags fra Hay, som nærmest ligner en haug dundyner, blir sofahjørnet en tydelig avslappingssone. Bord fra Vitra av Isamu Noguchi, Lounge-stol av Eames fra Vitra og Verner Pantons Lounge DeLuxe fra Verpan/System 1-2-3. Taklampen Tense er fra New Works. På bordet står en vase fra Kollekted by. Kunstverket er av Ira Svobodová.

© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke
© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke

En ny oppgradering

Leiligheten ligger i et påbygg fra 2000, på en bygård fra 1884, og preges av et moderne formspråk og kvalitetsvalg i interiøret. Innendørs er 240 kvadratmeter fordelt på en stor, åpen stue med spiseplass, kjøkken, tv-stue, loftstue, bibliotek, tre soverom, to bad og vaskerom. Eieren hadde et ønske om å beholde så mye som mulig av det opprinnelige, og bare oppgradere det nødvendige. Live var overbevist; her kunne hun bidra – med god samvittighet.

– Trenden med gjenbruk og bærekraft slår om seg, likevel er det fortsatt mange som river ut alt ved første mulighet. Jeg ble veldig glad for at her var det alvor bak ordene. Det eneste vi virkelig måtte bytte var servanten på badet, sier hun.

I den andre enden av stuen står et spisebord i grålakket bøk fra Mater, i akkurat passelig avstand fra kjøkkenet. Wire-stoler fra Vitra med lærputer, og gulvteppe fra Kapetto. To taklamper fra Bocci gir et jevnt lys til det store bordet, hvor det står vaser i keramikk fra Studio Grey og boller fra Ferm Living. Kunstverket til venstre er av Jorinde Voigt.

© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke

"Jeg ville skape en en varmere og mer hjemlig atmosfære"

Øvrig fast inventar viser verdien av kvalitet. Bulthaup-kjøkkenet er over 20 år gammelt, men like pent som nytt. Benkeplaten i eik fikk litt kjærlig omsorg, det samme gjelder vinduskarmene i tre, og eikeparketten ble pusset og hvitvokset. I tillegg ble alle veggene malt.

– Man kommer inn i leiligheten gjennom en stor ståldør, også er det stål i detaljene på kjøkkenet og aluminium i vinduene. I tillegg var alle vegger malt i en kjølig grå nyanse, så totalinntrykket var litt vel kaldt og industrielt. Jeg ville myke det opp for å skape en varmere og mer hjemlig atmosfære, sier Live.

Kjøkkeninnredningen fra Bulthaup er fra byggeår, ca 2000, og har holdt seg like fin. Benkeplaten i eik har fått litt omsorg, og går «i ett» med vinduskarmen. At vinduene går helt ned til benken viser hvor gjennom-tenkt arkitekturen er. Detaljer i stål tar opp aluminiumet i vinduene.

© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke

Spiseplassen har både peis og fantastisk lysinnfall. På spisebordet fra Mater står servise fra Ferm Living og en espressokoker fra Freud. For Live var det viktig å ta igjen bruken av treverk i vinduskarmene og benke-platen, uten å overdrive. Ved å velge mørkt treverk fikk rommet en fin kontrast. Accent bord og Nestor stoler er fra Mater, gulvteppe fra H&M Home. Stoler fra Mater og gulvteppe fra H&M Home.

© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke

Minimalisme på sitt beste

Utfordringen ble å unngå å overdrive, eller overmøblere. For å understreke luftigheten valgte Live en seng med smale linjer på tynne ben, som ser ut til å sveve i rommet. En myk, lav loungesofa understreker takhøyden i stuen, mens gulvtepper myker opp. Teppet på soverommet er fra Lives eget merke, Pagina, som hun startet i 2021.

– Teppet har et mykt, organisk mønster i hundre prosent ull, så det er supermykt. Det er håndknyttet i de marokkanske fjellene, og både teknikkene som er brukt og designet er tradisjonelle, forteller Live.

En «flytende» seng – en prototype – passer perfekt under vinduene understreker leilighetens loftfølelse. Gulvteppe i ull fra Pagina, sengetøy fra Abate, velurpute fra Christina Lundsteen og sengeteppe fra H&M Home. Kunstverket på veggen er av Josh Smith

© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke

Kunsten i fokus

For veggene valgte hun en svak gulhvit nyanse som tilfører varme, men for å skape litt spenning har noen fått en litt mer «alvorlig», greige nyanse. Begge fargene er duse og nøytrale, slik at møbler, utsikt og de romlige kvalitetene blir fremtredende.

– Det var viktig for eieren med mulighet til å kunne få frem kunsten som henger her. I tillegg ønsket vi selvsagt å beholde den lette, flyttende følelsen man får av å være her på toppen og ivareta illusjonen av å være i en loftsleilighet som i Paris, eller New York.

Om morgentrynet ikke er inspirerende trenger du bare løfte blikket, så blir dagen bra – uansett vær. Servantskap med benkeplate og innfelt vask fra Bella.no, såper fra Aesop og oljebrenner av designer og skulptør Anna Maria Øfstedal Eng.

© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke

En liten belhop bordlampe fra Menu er fin å ha når mørket kommer. Med så store vindusflater gjør forskjellen mellom dag og natt stort inntrykk. Keramikkvaser fra Studio Grey.

© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke

Både badekaret og gulvflisene er opprinnelig valg tatt for over 20 år siden, som holder seg svært godt. Flisene i sort marmor med tydelige fossiler er som et slags bilde av havbunnen fra Juratiden. Krakken Cork fra Vitra er designet av Jasper Morrison.

© Foto: Birgit Fauske, Styling: Live Brekke