© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

Bli med inn i Bergensleiligheten på 57 m2

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i denne nyrenoverte leiligheten i Bergen. Bak dører og integrerte løsninger finner vi rom på rom i et interiør som bare blir finere med tiden.

© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

Morten og Nina startet selskapet Michelsens i 2014. Hun er kreativ leder, mens han har oppsyn med gjennom-føringen av prosjektene deres. I august 2022 splitter de opp partnerskapet: Morten fortsetter driften av Michelsens, mens Nina begynner som selvstendig interiørarkitekt.

En detaljert planleggingsprosess

Planlegging, planlegging, planlegging. Produksjonsjef Morten Michelsen og interiørarkitekt Nina Michelsen fra firmaet Michelsens kommer stadig tilbake til dette ordet når de beskriver jobben med leiligheten som ligger i vannkanten i Bergen.

De snakker også om «compact living», men den 57 kvadratmeter store leiligheten virker ikke spesielt kompakt. Den har et fint lys kjøkken med stue og en gang til to rom som ligger etter hverandre. Det er omtrent det man ser ved første øyekast, men boligen inneholder mye mer.

© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

Ser man nøye etter, oppdager man enda en fin detalj på kjøkkenet. Skapfrontene er nemlig laget av samme trestykke, slik at mønsteret i treverket glir naturlig over til neste skuff. Bordet er laget av Michelsens, stolene er No 30-stoler fra Ton og pendellampen er fra Foscarini. Den øvrige belysningen kommer fra Supermodular.

Smarte og integrerte løsninger

Når man kommer inn i leiligheten, ligger det først et bad bak to skyvedører på venstre side. Så kommer en søyle med vaskemaskin og tørketrommel, og deretter en arbeidsplass som går over i kjøkkenet. Bak speilet rett overfor inngangsdøren er det en stor, romslig garderobe, og et par skritt til høyre er det en nesten hemmelig dør – en James Bond-dør, som Nina kaller den – som leder inn i soverommet, og da har man faktisk gått gjennom hele leiligheten.

© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

Det er rikelig med oppbevaringsplass i leiligheten. Det er faktisk nesten mer enn vanlig fordi oppbevaringen er bygget inn som en del av interiøret, i stedet for at den er satt inn etter innflytting.

Ingenting overlates til tilfeldighetene

Det blir snart tydelig hva de to mener med at planleggingen var avgjørende i designprosessen. Her er ikke en centimeter overlatt til tilfeldighetene. Leiligheten er som en labyrint lagt i et puslespill, og alt føyer seg nøyaktig i hverandre, til hver minste detalj.

-Skal man tegne en bolig som dette, må man starte med blanke ark, sier Nina Michelsen om selve prosessen.

© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

Det er vinduer på bare en side av leiligheten, og de vender mot vannet. Derfor er også alle oppholdsrom – kjøkken, stue og soverom – plassert på vindusiden, slik at man får mest mulig lys og utsikt.

"Skyv på et par dører, så er rotet ute av syne"

-En av fordelene ved boligen er at du raskt kan gjemme unna all «visuell støy». Skyv på et par dører, så er rotet på skrivebordet og den uoppredde sengen ute av syne. Det du står igjen med er en lys og minimalistisk base med mye treverk. På samme måte kan du «makse» helt ut og la alt være synlig, hvis du ønsker det. Ulempen kan være akustikken, mener Morten.

Leiligheten egner seg nok best for en eller to voksne. Det blir vanskeligere så snart det er barn med i bildet. Ikke fordi det ikke er nok plass, men fordi grunnplanet er slik at alle rommene ligger rett etter hverandre, og da kan støy lett bli et problem.

© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

Nina og Morten ville egentlig bruke douglastre på alle overflatene, men som så ofte med renoveringsprosjekter, så strakk ikke budsjettet til. I stedet er deler av interiøret kledd med eikefiner, men er man ikke ekspert, er det vanskelig å se forskjell.

© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

Nåværende eier har valgt å anerkjenne omgivelsenes enkle premisser og har innredet minimalistisk. Sofaen og lenestolen er fra Fogia, sofabordet er fra Northern og maleriet er av Per Olav Sølvberg.

Interiør som kan nedarves fra generasjon til generasjon

Fordi hver eneste centimeter er gjennomtenkt, er ikke dette en bolig der man kan flytte om på rommene. Inndelingen er som den er, men det er også en del av sjarmen. På samme måte må man like overflatene, for valget av tre er nøye gjennomtenkt og i tråd med en helhetlig designfilosofi.

Verken Nina eller Morten nevner på noe tidspunkt ordet «bærekraftig», men det er heller ikke nødvendig. Man merker umiddelbart at det er en del av tankegangen. Selvfølgelig kan en ovn gå i stykker eller vaskemaskinen streike, og boligen kan bytte eier, men interiøret består, forklarer Nina og Morten.

© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

Som alt annet i leiligheten er sengene bygget på stedet og laget etter mål. Dermed passer de ikke inn noe annet sted enn der de står nå.

Tidløse materialer

-Materialene er valgt fordi de tåler tidens tann og eldes på en vakker måte. Vi har tenkt mye på hvordan besteforeldrene våre levde: De passet på og reparerte det de eide, og på den måten holdt tingene i årtier. Det er det samme med denne leiligheten – man må ta vare på den som den er.

© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

Skilleveggen er laget for at gangen ikke skulle gå i ett med oppholdsrommet og for å gi ekstra romfølelse. Den slipper også inn dagslys i gangen, som ellers ville vært ganske mørk.

© Foto: Dag Sandven / Styling: Per Olav Sølvberg

D et er et ekstra rom mellom stuen og soverommet. Det er tenkt som en ekstrastue eller TV-rom, eller man kan bruke det som gjesterom.