Kunsten å få mye ut av lite

Arkitekt Bjørnar Johnsen viser med sine 90 kvadratmeter på Jessenløkken at det kan være helt riktig å ta med seg jobben hjem.

Fleksibilitet i høysetet
© Irene Sandved Lunde

Arkitekt Bjørnar Johnsen bor sentralt på Fagerborg i Oslo, i et murbygg fra 1922. Sammen med datteren Sara Helen Skogøy nyter han den fredfulle tilværelsen på Jessenløkken.

Han kaller hjemmet sitt en testleilighet. Vi kaller det et prakteksemplar av gode og fleksible løsninger. Bjørnar sløser nemlig ikke med kvadratmeterne. Han er spesialist på små leiligheter og "utlevde" bygg, og kan kunsten å bevare gamle detaljer i kombinasjon med hypermoderne arkitektur.

Mellom de fleste rommene i leiligheten er det skyvedører som strekker seg helt til taket, noe som forsterker følelsen av luft og rom. Bokhyllene er plassbygde for å utnytte hele takhøyden, og i gangen er det såkalte "funksjonsvegger" med innebygd oppbevaring. Store industrielle spoter sørger for den riktige, justerbare belysningen.

Gammelt med moderne vri
© Irene Sandved Lunde

Arkitekten er inspirert av båtdesign, og bruker dermed det samme arealet flere ganger for å utnytte plassen maksimalt. Han har selv prosjektert og tegnet alt i leiligheten, med fokus på å bevare de gamle detaljene, men i moderne omgivelser. Tanken er at man skal kunne bevege seg fritt rundt i hele leiligheten.

Kjøkkenet er lyst og deilig, med store originale vinduer uten gardiner. Radiatoren under vinduet skjules av en arbeidsbenk. Spisebordet er et gammelt et fra Ikea, som Bjørnar har planer om å bytte ut. Kjøkkenstolene er kjøpt hos godagers.no, mens peisen har han designet selv. Gulvene er originale, med Bjørnars egen blanding av linolje og pigmenter.

Krass kunst
© Irene Sandved Lunde

Fuglekassene er fra Galleri Infill sin åpningsutstilling, og er av kunstneren Asbjørn Kessel Brandsnes.

Glir lett fra rom til rom
© Irene Sandved Lunde
  • Se for deg at kjøkkenet er et møbel som du kan bevege deg rundt. I de fleste gamle leiligheter må du lukke opp en dør og gå inn i et rom, for så å snu igjen. Hos meg har de fleste rom skyvedører og hvert rom leder ut til et nytt, forklarer han.

Kjøkkenet er leilighetens midtpunkt, og et rom Bjørnar bruker ofte. Han har stadig middagsgjester, og da er kjøkkenøya en perfekt løsning. Kjøkkeninnredningen er fra HTH, kjøkkenøya fra Bulthaup og barstolene fra Kvist.

Inspirasjon på veggen
© Irene Sandved Lunde

Et kort med motiv av Pushwagner, en kinesisk papirpose og en kalender med bilde av paven henger som inspirasjon på kjøkkenet.

Nostalgiske toner
© Irene Sandved Lunde

På hyllen over kjøkkenbenken i rustfritt stål står en gammel Tandberg-radio, Sølvsuper 10.

Blandt de beste i bransjen
© Irene Sandved Lunde

Til daglig jobber Bjørnar som utviklingsleder i arkitektfirmaet Infill, og er en av Norges mest anerkjente arkitekter. I tillegg er han designer og deleier i Galleri Infill: Norges minste galleri med et vindu på 3,5 x 3,5 x 1,2 meter.

På den lille balkongen med doble franske dører gjør store marokkanske puter like god nytte som hagemøbler.

Flerfunksjonelt
© Irene Sandved Lunde

Måten Bjørnar har klart å utnytte plassen på, gjør leiligheten helt unik. En vegg er ikke kun en vegg. Den har gjerne en innebygd hylle eller et skap. Bjørnar har brukt en møbelsnekker for å få det akkurat slik han ønsker.

Gulvet er han spesielt fornøyd med. De originale granbordene er malt lysegrå med en farge han har blandet selv, ved hjelp av linolje og pigmenter.

Peisen har Bjørnar tegnet selv. En benk i forlengelse av ildstedet fungerer både som sitteplass og oppbevaring.

Innbyr til avslapping
© Irene Sandved Lunde

Sofaen fra Eilersen har fått selskap av fargerike puter. En Fatboy utgjør ekstra sitteplass, mens lampen sørger for blikkfang.

  • Den håndlagde lampen ble kjøpt i en fantastisk interiørbutikk på Bislett, som nå dessverre er nedlagt, forteller Bjørnar.
Verden under ett tak
© Irene Sandved Lunde

Bjørnar har bodd mange år i København og elsker dansk design, spesielt fra 20-, 30- og 40-tallet. Inspirasjon får han også av kollegaer og storbyturer til Tokyo, New York og Roma - noe som gjenspeiles i de sparklede veggene, rette linjene og de industripregede spotene i taket. Det hele blir utrolig sjarmerende i kombinasjon med det typisk norske: dype vinduskarmer, innrammende listverk og innslag av natur.

Anatomitegningen er en gave fra en god venninne.

Lyst soverom
© Irene Sandved Lunde

Datteren Saras soverom har også innebygde skap. Dørene er høyglansede for å reflektere mest mulig lys.

Tre på badet
© Irene Sandved Lunde

Bjørnar har tegnet skapene på badet. Bak speilet skjuler det seg mange små hyller, med plass til mye. Treverket i leilighetens skyvedører går igjen i baderomsmøblementet, og skaper på den måten en følelse av helhet.

Topp for to
© Irene Sandved Lunde

Smarte løsninger gjør at far og datter har nok av tumleplass i den godt planlagte leiligheten.