Klassisk kunstnerbolig med tradisjonelt håndverk

Billedkunstner Christopher Rådlund trives best omgitt av klassisk kunst, tradisjonelt håndverk og sprekker i taket.

Boligbesøk hos billedkunstner Christopher Rådlund
© Nadia Norskott

Sprekker i taket og slitte vegger

Christopher Rådlund er nettopp ferdig med enda et landskapsmaleri. Tuber og pensler ligger strødd på arbeidsbenken. Oljemalingen er så vidt tørket. Men verken tak eller vegger er malt på lenge. Svarte revner farer oppunder himlingen i vilkårlige vendinger, her og der buler veggen ut.

− Det er viktig å ta hånd om ting, men jeg er ikke så flink til å pusse opp. Jeg trives med sprekker i taket og slitte vegger, sier Rådlund.

Christopher Rådlund (f. 1970) er født og oppvokst i Göteborg, men har bodd i Norge siden 1991. Han uttrykker sitt kunstneriske ståsted både gjennom sine bilder, sine tekster og sitt antrekk.

Boligbesøk hos billedkunstner Christopher Rådlund
© Nadia Norskott

Et hjem preget av håndverk

Tro likevel ikke at han er likegyldig med hensyn til sine omgivelser.

Få hjem er innredet etter like strenge kriterier som denne osloleiligheten, i fjerde etasje, i en bygård med nygotisk fasade, tegnet av arkitekt Wilhelm von Hanno og oppført i 1873.

− Jeg vil ha et hjem preget av håndverk, og håndverkets varme. Modernismen innebar at industriproduksjon ble idealisert.

Det er ikke det at jeg misliker industrialismen − også stålrørsstoler kan være vakre − men alle liv på jorden trenger ikke preges av den.

Boligbesøk hos billedkunstner Christopher Rådlund
© Nadia Norskott

Ikke spor av modernisme

Du skal lete lenge, kanskje forgjeves, for å finne spor av modernisme hjemme hos Rådlund. Bildene på veggene er figurative, skulpturene også. Bord, stoler og skap forteller om et langt liv, både gjennom sin form og sin patina. Vest med lommeur er heller ikke et typisk samtidsantrekk.

− Jeg respekterer naturligvis andres smak. Det er omfanget av smaksretningen som er problemet.

I dag er det blitt slik at moderne design og arkitektur står for den dominerende estetikken, og at den dermed er autentisk. Den forestillingen har vi rett til å frigjøre oss fra. Tror du nittifem prosent av befolkningen egentlig ønsker seg nybygde hus med flate tak?

Boligbesøk hos billedkunstner Christopher Rådlund
© Nadia Norskott

Et hjem laget med omtanke

I 2012 skrev Rådlund «En sort bok om arkitektur», der han går til angrep på vår tids måtte å bygge på. Sammen med medforfatter Alexander Z. Ibsen argumenterer Rådlund for at de klassiske løsningene innen arkitektur og byplan har vist seg mer vellykkede enn modernismens løsninger.

Hvordan ville han så ha innredet om han selv måtte bo i en nybygd, modernistisk leilighet?

− Helst hadde jeg jo solgt den! Ellers ville jeg nok fylt den med jugendmøb­ler. Men det handler ikke om tingenes alder, det spiller ingen rolle om stolen er fra 1820, 1950 eller fra i dag. Det viktigste er formen og omtanken.

Du tar bedre hånd om noe som er laget med omtanke. Jeg ønsker å leve i et hjem som er så lite som mulig preget av kortsiktig forbruk.

Boligbesøk hos billedkunstner Christopher Rådlund
© Nadia Norskott

Imot masseproduksjon

Derfor har jeg ikke Ikea-møbler, sier Rådlund.

− Masseproduserte møbler kan vel også utstråle omtanke, dersom designeren har hatt et genuint ønske om å skape et bedre miljø for andre?

− Joda, et industriprodukt kan også være idealistisk. Så en stålrørsstol kan være å foretrekke. Bare ikke her hos meg.

Så hvor går egentlig grensen, kan man lure på. Ikea er altså utelukket. Bauhaus-klassikere også. Men hva med dem som forener håndverk og masseproduksjon, materialkunnskap og nytenkning. Som Wegner, for eksempel?

− Jeg kan bli lykkelig av å se en Wegner-stol. Etikken og poesien er på plass. Jeg beundrer formen. Men idealene som har preget formen føler jeg en viss avstand til, det er et ideal som uttrykker at klassisk ornamentikk ikke er gyldig lenger. Nei, heller ikke Wegner kommer inn hit.

© Nadia Norskott

Hjem og arbeidsplass

Rådlunds leilighet er både hjem og arbeidsplass. Den ene stuen er både atelier og spisestue. Den andre stuen er soverom, av og til også festlokale. Også her inne er malingen sprukket opp.

− Det finnes noe rastløst og konsumistisk over det å stadig pusse opp, og det føler jeg meg fremmed for, sier Rådlund.

− Men altså, denne leiligheten fortjener oppussing.

TIPS! Se også designer David Andersens svart-hvite hjem!

Boligbesøk hos billedkunstner Christopher Rådlund
© Nadia Norskott

Den ene stuen fungerer både som spisestue og atelier. Der det helst skulle hengt en lysekrone, har Rådlund montert lysstoffrør − for arbeidslysets skyld.

Husk å abonnere på vårt nyhetsbrev, hvis du vil få tilsendt inspirerende reportasjer om design og arkitektur hver uke.

Boligbesøk hos billedkunstner Christopher Rådlund
© Nadia Norskott

Rådlund er selv billedkunstner, men omgir seg også med andre kunstuttrykk, ofte etter over 2500 år gamle idealer.

TIPS! Sjekk fargetrendene for 2017 hos BoligPluss!