Innreder bare med tanke på seg selv

Antonino Sciortinos metode må kunne sies å være en vinneroppskrift.

© Serge Anton/Living Inside
Vi bare elsker dette hjemmet, og har du lest Bo Bedre en stund, kjenner du deg kanskje igjen? Vi besøkte nemlig kunstneren Antonino Sciortino i forbindelse med trendutgaven vår for to år siden, for å illustrere den personlige trenden – som er enda sterkere nå. Antonino syntes ikke selv den gangen at hjemmet hans var så veldig trendy, men tenkte kanskje at det var det personlige og naturlige, at det var blitt til på instinkt, som kunne være grunnen til at det oppfattes slik? Ja, istemte vi. Antonino har nemlig innredet hjemmet sitt for seg selv og ikke for andre – etter prinsippet om at et hjem bør reflektere personlighet. Og vi kan ikke være mer enig!
Sofaen har Antonino designet selv, det samme med lampen Sciortino, som er i produksjon hos Busnelli. Trestolen er av Afra & Tobia Scarpa for Cassina, mens lenestolene er original 50-tallsdesign. Maleriet er av Giorgio Braghieri.

© Serge Anton/Living Inside

Siden sist har han delt huset i to, og gitt plass til søsteren med familie i den ene enden. Han selv bor i den andre, i tillegg til at stuen også fungerer som showroom for arbeidene hans. Resultatet er om mulig enda finere!

Stuen har fått ny innredning i fantastiske farger og teksturer, med den samme nøytrale rammen i gråbeige og hvitt, og masser av lys. Med en blanding av gamle møbler og egen design i nydelig gråblått og grønt, har han fått en enda mer intim og sanselig atmosfære.

Dagsengen og bordene har kunstneren laget selv, mens bordlampen Taccia fra 1962 er designet av Achille Castiglioni for Flos.

© Serge Anton/Living Inside
Det som var et stort atrium med dobbel høyde under taket, er lukket igjen og bindes sammen av et smykke av en trapp, som han har lagd selv. Ellers har han beholdt den rå stilen i industribygget fra 70-tallet, med røffe betonggulv, kritthvite vegger og store planter og sukkulenter fra hjemstedet Sicilia. – På Sicilia er det så mye lys, så jeg ville prøve å gjenskape det. Dessuten er hvitt en naturlig glad farge. Med hvitt kan man gjøre hva man vil, og man har muligheten til å få frem mange ulike følelser og stemninger i interiøret, forteller han. Følelser er nemlig vesentlig for ham, og når han skal innrede er det det som er viktigst.

© Serge Anton/Living Inside
Den fantastiske trappen, som Antonino selvfølgelig selv står bak, er vakker, om enn ikke helt etter norske forskrifter. De lange linjene som skapes av jernstengene, fremhever takhøyden i trappeløpet. Antonino har også designet stolene, den ene, Adriana, for Serax, samt skrivebordet i jern og glass. Eames-stolen fra Vitra glir fint inn i den hjemmelagde miksen. Fotografiet er av Mario Francesco Dotti.

© Serge Anton/Living Inside
Kjøkkenet er enkelt med masser av lys, hvor skillet mellom ute og inne er visket bort. Den ikoniske gasskomfyren er over 50 år gammel – og like bra! I forlengelsen av kjøkkenet ligger hagen – som er Antoninos favorittsted i hjemmet. Det gamle oliventreet er fra Sicilia, og Antoninos egen skulptur, som står ved siden av, heter Tulipano. – Det er en sjeldenhet i Milano. Jeg elsker muligheten til å kunne være ute i mitt eget hjem, det er et privilegium, sier han. Vi er bare litt misunnelige!

© Serge Anton/Living Inside
– Alle tingene jeg omgir meg med har jeg enten tatt med meg fra reiser eller lagd selv, og de representerer en følelse fra en tid i livet mitt. Jeg liker ikke ting bare på grunn av navnet de har. Jeg liker ting som kommuniserer følelser, ting som har en markant substans, uavhengig av om de er gamle eller nye, sier Antonino. På soverommet har han et fantastisk eksemplar av sukkulenten Crassula. Han har både lagd stativet i jern, som støtter opp greinene, og stolen utenfor, som han har gitt navnet Monachina.

© Serge Anton/Living Inside

Badet er varmt i uttrykket selv om det er ganske røft, det sørger den gamle kelimen for. Vaskene Linda er designet av Achille Castiglioni i 1976 for italienske Ideal Standard, mens det lille bordet (selvfølgelig) er hjemmelagd.

I dusjen har Antonino lagd en sittebenk i betong. De turkise flisene er fra Made a Mano, mens gulvflisene er lavastein. Det rå betonggulvet er en motvekt til de stramme, hvitmalte veggene.