Øyparadis: En skreddersydd hytte med plass til alle

Frodig natur, vann på alle kanter og ingen naboer som titter over hekken – på en privat øy i Bamble har familien fått feriefølelsen de ønsket seg ned til hver minste detalj.

© Inger Marie Grini

Hytta er tegnet av Lund Hagem, arkitektkontoret som blant annet står bak kongeparets hytte på Mågerø. Kontoret er kjent for sine feriesteder som nær- mest går i ett med naturen rundt – som her, hvor fasaden i ask fremstår som en forlengelse av de grå knausene og majestetiske trærne.

Frodig øy overrasker

Hvor enn idyllisk det høres ut, en hytte bundet sammen av et overbygget uteområde, noe som innebærer på en privat øy var det motsatte av hva familien på fem hadde sett for seg da de startet jakten på et nytt feriested.

© Inger Marie Grini

Kjøkkenet i mattlakkert ask fra Hamran er spesialtegnet til hytta, innredet med skuffer og moduler tilpasset eiernes ønsker og behov. Fra arbeidsbenken i keramikk har man nydelig nærutsikt til trærne og naturen utenfor mens man kokkelerer. Stolen er Result Chair fra Hay hos Verket Interiør.

Tanken på å være avhengig av båt, særlig i det frosne vinterhalvåret, lokket lite. Men da de gikk i land på en liten, frodig øy i Bamble i Telemark kom godfølelsen umiddelbart.

– Det høres kanskje litt klisjé ut, men det var noe som skjedde. Alle falt pladask for stedet, og vi så at det hadde et fint potensial. Her er man helt for seg selv, uten naboer. Det er veldig privat, sier eieren, som er oppvokst i Bamble, men bosatt i Oslo.

© Inger Marie Grini

Den hvite benkeplaten i keramikk reflekterer nydelig dagslyset som strømmer inn fra vinduet over kjøkkenbenken. Kaffesettet er fra Houz, mens muggen og koppen er fra Bolina.

Naturen blir bevart

Det sto en enkel hytte blant knausene og de majestetiske trærne på øya allerede, men da familien kjøpte tomten i 2015 ble denne revet til fordel for et nytt, spesialtilpasset bygg.

Eieren hadde nemlig en tydelig preferanse for hvem som skulle tegne hytta etter å ha lest en større artikkel om arkitektkontoret Lund Hagem i Dagens Næringsliv.

© Inger Marie Grini

En miks av tette skap og åpne hyller gir kjøkkenet en fin rytme, mens treverket sørger for en tidløs stemning. Den klassiske PH-pendelen av Poul Henningsen er fra Louis Poulsen, spisebordet fra Bolia, stolene Core er fra Cane-line, og brukes også ute.

– De var ekstremt opptatt av hyttas plassering i naturen og bevaringen av vegetasjonen rundt. Det likte vi, og det likte også kommunen som vi var avhengige av å få dispensasjon fra. Det var vinn-vinn, kan du si.

© Inger Marie Grini

Store vinduer på alle flater gjør at allrommet oppleves både luftig og stort, med naturen utenfor som nydelige malerier på veggene. Den gylne Montis- sofaen i konjakkfarget lær bryter subtilt med det ellers dempede interiøret i ask, hvitt og svart.

Hver meter skal utnyttes

Svein Lund og Adrian Rove Nordgård er arkitektene bak hytta, som sto bruksklar sommeren 2018. Byggets 100 kvadratmeter er fordelt på en hoveddel, et anneks og en sjøbod.

For å få maksimalt utbytte av arealet de hadde til rådighet ble hovedhytta og annekset at man må ut hver gang man skal bevege seg fra én del til en annen – upraktisk på papiret kanskje, men svært velfungerende i praksis, bekrefter eieren, som ikke ønsket å sløse vekk dyrebare meter på ganger og dødsoner.

Inndelingen gjør også at de to eldste barna i familien, begge tenåringer, kan få litt ønsket privatliv.

© Inger Marie Grini

Små stilleben i naturlige materialer underbygger den taktile, jordnære atmosfæren i hytta. Keramikkskålen er fra Studio Arhoj, Nuage-vasen er av Ronan og Erwan Bouroullec fra Vitra, mens terrakottakoppen er fra Bolina.

Hoveddelen av hytta består av kjøkken, stue, soverom, bad og garderobe, mens annekset rommer to soverom og bad. Ved hjelp av skyvedører kan hvert soverom deles og dermed bli til fire rom når familien får gjester på besøk. Totalt rommer hytta 15 sengeplasser.

© Inger Marie Grini

Plassbygde løsninger gir et ryddig uttrykk og sørger for at ingen kvadratmeter går til spille. Den integrerte benken ved stuevinduet gir både sitteplass og oppbevaring, og en helt egen nærhet til naturen. Ravlunda-lampen er fra Ikea.

– Arkitekten har utnyttet kvadratmeterne på en veldig god måte. Hytta er skreddersydd til stedet og alle løsninger er tilpasset våre behov, forteller eierne.

© Inger Marie Grini

Carried LED-lampen av Norm Architects for Menu er batteridrevet og kan enkelt flyttes rundt etter behov, inne som ute. Sofabordet i ask er spesialtegnet av Hamran, designet for å enkelt kunne flyttes og tilpasses de ulike brukssonene i stuen

Tid til mest mulig avslapning

I tett samarbeid med både eier og arkitekt, har snekkerverkstedet Hamran og interiørarkitekt Janne Tobiassen vært med på å utforme alle innvendige løsninger – fra kjøkken og baderomsinnredning til plassbygde senger, garderober og den deilige sittebenken som strekker seg langs vindusveggen i stuen.

Alt er utført i ask og matcher dermed gulvet og kledningen i samme materiale. Fasaden er i tillegg vedlikeholdsfri, slik at familien kan bruke
tiden på hytta til minst mulig jobbing og mest mulig avslapping.

© Inger Marie Grini

Hytta, som ligger på en privat øy i Bamble, består av en hoveddel og et anneks, hvor store vindusflater og gjennomgående materialbruk skaper en behagelig flyt mellom de ulike sonene. Axel-sofaen er designet av Gijs Papavoine for Montis, mens sofabordene i ask er tegnet av interiørarkitekt Janne Tobiassen fra Hamran, som også har levert den skreddersydde kjøkkeninnredningen i mattlakkert ask.

Hytta er fullt isolert med varmekabler i alle gulv, slik at familien også skal kunne benytte den i vinterhalvåret. Men med få meter ned til vannkanten og store vindusflater som fanger både frodig natur, dagslys og mild bris, er det om sommeren hytta virkelig får vist seg fra sin beste side.

– Det er et fantastisk sted å feriere, konkluderer eieren.

© Inger Marie Grini

Nattbord blir overflødige med Hamrans spesialbygde sengegavl, som med vegghengte Scar-led-lamper fra Trizo21 og en innfrest hylle med stikkontakt er en effektiv og arealbesparende løsning. Baksiden av sengegavlen rommer dessuten skuffer og skap til klær – smart!

© Inger Marie Grini

De to soverommene i annekset kan deles opp ved hjelp av skyvedører og gir dermed fire rom til rådighet når familien får gjester. Med vannet kun få meter unna kan man nærmest trå ut av senga og rett oppi morgenbadet. Scar-led-lampene fra Trizo21 er levert av Concept Design, som har stått bak belysningsplanen i hytta.

© Inger Marie Grini

Lyset fra kjøkkenet strømmer inn i garderoberommet bak sengen gjennom en åpen nisje, som også rommer en sittebenk. Runde, integrerte håndtak myker opp de rene, stramme linjene på de plassbygde skapene.

© Inger Marie Grini

Baderomsinnredningen i mattlakkert eik med benkeplate og vask i corian er laget av Hamran, og speiler kjøkkeninnredningen på nydelig vis. Spilene foran vinduet skjermer for innsyn og sørger samtidig for et fint visuelt brudd på fasaden

© Inger Marie Grini

Hytta bukter seg nydelig i takt med omgivelsene, og er bygget med respekt for vegetasjonen rundt. Fasaden i varmebehandlet ask er vedlikeholdsfri, slik at familien skal kunne bruke ferien sin på å slappe av og hente krefter. Med årene vil fasaden gråne og om mulig gli enda mer sømløst inn blant de grå knausene.

Relaterte artikler