Slik ble rekkehuset åpent og lyst

Fjern innervegger, hent dagslys fra husets tak! Slik lød arkitektens råd til beboerne av det trange, mørke rekkehuset. Nå bor de med himmelen som tak. Se drømme rekkehuset her- og få inspirasjon!

Fra mørk rønne til lyst og lekkert
© Mads Mogensen

Rekkehuset i West End i London var en rønne første gangen dagens eiere så det. Kakerlakkene og musene hadde tatt over, selv eiendomsmeglerne hadde gitt opp. Men det unge paret på boligjakt følte kjærlighet for området, og sammen med en visjonær arkitekt gjorde de alle spådommer til skamme.

Ved å åpne opp mellom de tre etasjene er den mørke og trange stemningen som tidligere preget huset, fjernet. Og – ikke minst har det skapt rom for hjemmets store blikkfang – den 15-armede lysekronen fra Design Heure.

HAR DU SETT Her kjøper du fotokunst på nett

Huset er kileformet, smalere bak enn foran. Det kommer tydelig frem her på kjøkkenet, hvor arkitekten har utnyttet skjevheten ved å gi ekstra plass mellom spisebordet og kjøkkenbenken.

Spesialbygde løsninger
© Mads Mogensen

Rekkehuset hadde vært leid ut til studenter i flere år og bar preg av at ingen hadde tatt skikkelig vare på det.

Men silhuetten av det som en gang hadde vært et fornemt viktoriansk rekkehus var tydelig for dem som myste. Paret fikk med seg en visjonær arkitekt de allerede kjente, Tala Mikdashi.

– Hun har en fantastisk følelse for rom og proporsjoner, og er kreativ også når det er åpenbare begrensninger, sier eierne.

Veggen er spesialbygget og ga dermed mulighet for hyller, rom og tv-benk – akkurat der de ønsket!

Den nederste del av veggen er laget av samme treverk som overskapene på kjøkkenet, det skaper flyt og sammenheng mellom de ulike sonene.

Les også: 14 tips til innredning på liten plass

Jordfarger og betong i stua
© Mads Mogensen

De startet med å rive ut hele innredningen, i tillegg til de gamle romløsningene. Bort med små, trange rom, inn med lys, luft og åpenhet.

Få inspirasjon til styling av stuen!

Der hvor det ikke kommer tilstrekkelig dagslys inn fra siden, er det satt inn overlys. Sammen med trappeløpet av betong sørger lyset for å binde etasjene og rommene sammen.

Kraftige jordfarger og rå betong dominerer hovedetasjen. Sofa fra Polyform, Safari-lenestolene er designet av Børge Mogensen.

Godt håndverk på kjøkkenet
© Mads Mogensen

Gjennomgående for hjemmet er at det er en fin balanse mellom rå og industrielle materialer og de fine håndverksdetaljene.

– Takket være et fantastisk samarbeid med entreprenørene, har vi lykkes med å skape et ultramoderne hjem med lunhet i et hus alle egentlig hadde gitt opp. Det er jeg veldig stolt av, sier arkitekt Tala Mikdashi.

De mørke kjøkkenfrontene er spesialbygd på stedet, det samme er bakplaten av samme tresort. Sammen gjør de kjøkkenet mindre kjøkkenaktig og mer likt en stue. Maleriet på kjøkkenbenken forsterker stuepreget.

Eget område for barna
© Mads Mogensen

Området mellom de tre barnerommene i øverste etasje er for lek og kos. Sofaen er fra Made.com, putene fra Conran Shop. Stolen er tegnet av Carl Malmsten og er et arvestykke. Lampen er designet av Serge Mouille.

TIPS! Ta en kikk på disse gode ideene til bokhyller hos BoligPluss!

Bad i varme farger
© Mads Mogensen

– Jeg ville skape en varm og taktil atmosfære, derfor brukte jeg et vevd tapet med gullglimmer i på soverommet, mens flisene på badet er med mønster som en kontrast til den rå betongen som er brukt på mange av de andre vegene i huset, sier Tala Mikdashi.

På badet er det mønstrede fliser på den ene veggen, ensfargede fliser på resten, et grep fra arkitekten for å skape maks kontraster.

Håndvaskene er fra Not Only White med armaturer fra Vola. Dots-knaggene på veggen er designet av Lars Tornøe for Muuto. Speilet på veggen er antikt.

Soverom i duse farger
© Mads Mogensen

hovedsoverommet er veggene dekket av vevd tapet – for taktilitetens skyld. Rommet ligger i nederste etasje, og selv om det er åpent ut til trappen, føles det privat, ikke minst på grunn av at barnerommene ligger to etasjer lenger opp.

MELD DEG PÅ nyhetsbrevet til Bo Bedre og få med deg det aller siste på interiørfronten!