Mursteinshuset fra 70-tallet ble renovert med respekt for husets DNA

Da Stephan Sørensen og Vivian Egebirk overtok den gamle arkitekttegnede villaen for et par år siden, bestemte de seg for å bevare den opprinnelige stilen og arkitekturen.

vannspeil med vannliljer

I vannspeilet foran inngangsdøren er det plantet vannliljer av sorten Almost Black, som får mørke blomster om sommeren. Utelampene er originale kobberlamper tegnet av Friis & Moltke som er restaurert og gjenbrukt rundt omkring i huset

© Andreas Mikkel Hansen

Spennende rammer

– Selv om jeg alltid har drømt om å bo i en arkitekttegnet villa fra 70-tallet, var det likevel litt overveldende å se for seg at vi skulle bo omgitt av rødbrun murstein, forteller Vivian Egebirk.

– Vi tenkte oss godt om, men til slutt bestemte vi oss for å kjøpe boligen, for den er helt unik og fremsto nesten i originalutgave, med vakre materialer og mange karakteristiske detaljer som gjør at den fortsatt fremstår som moderne. Vi fikk oss rett og slett ikke til å endre arkitekturen. Det ville vært vanskelig å finne et nytt hus som var bedre enn dette, og her hadde vi de fantastiske rammene og materialene å bygge videre på.

Åpen stue med havutsikt

Fra kjøkkenet går det en trapp opp til stuen, hvor du ser rett ut på vannet. Møblene er fra Develius-kolleksjonen til &Tradition, og gulvteppet er fra Rugvista. Sofabordet i eik og ubehandlet messig er spesialbygd til huset av Rørvang Furniture. Vasen er fra Louise Roe. Reolen bak er tegnet av Vivian og produsert av Rørvang Furniture. Der har paret stilt ut en del av bronsefigursamlingen sin fra Michael Kvium og Christian Lemmerz. Gardinene er fra Botex Aarhus, og gulvlampen er fra Gubi.

© Andreas Mikkel Hansen

Denne fasaden er helt ny og en del av tilbygget på huset. Huset er blitt forlenget ut mot stranden, men da tilbygget er utført med gammel sten og hele huset er fuget om, bemerker man ikke overgangen.

© Andreas Mikkel Hansen

Med respekt for husets DNA

Gjennom en ærlig bruk av materialer og en funksjonell utforming hadde arkitekten skapt en bolig som var robust og tidløs. Det var likevel behov for litt modernisering og oppgradering, så paret engasjerte arkitektfirmaet Ardess med Sebastian Schroers.

Ombyggingen og byggestilen skulle gjøres med respekt for de bestående karaktertrekkene og kvalitetene. De nye materialene betong, tre, naturstein, messing og kobber er derfor nøye utvalgt for å spille sammen, og detaljene er valgt for å fremheve og understreke husets eksisterende DNA.

Vivian Egebirk, som til daglig jobber innenfor eiendomsutvikling.

© Andreas Mikkel Hansen
Lang gang med blottet murstein

Rammene av murstein og tre er enkle, men gir noe helt særlig til det samlede arkitektoniske uttrykket.

© Andreas Mikkel Hansen
"Huset er en av sin tids skarpeste representanter for moderne, nordisk boligarkitektur" — Sebastian Schroers, arkitekt
Kjøkken i murstein med skråtak

Det skrå lamelltaket på kjøkkenet i eik fortsetter på utsiden under overbygget rundt solhagen. Benk og bord er designet av Rørvang Furniture og utført i massiv eik og messing. Stolene er fra Gubi. Det samme er pendelen over bordet. Trillebordet er fra Ethnicraft, og bordlampen stammer fra en reise til Hongkong.

© Andreas Mikkel Hansen
Kjøkken i massiv eik og ubehandlet messing

Det rustikke kjøkkenet er produsert av Rørvang Furniture. Det er hovedsakelig i massiv eik med mange elementer i ubehandlet messing, som vasken, armaturet fra Cooker og veggen bak kokeplatene. Hvitevarene er fra Gaggenau.

© Andreas Mikkel Hansen

Blottet teglstein

Gulv, vegger og trapper i tegl glir sammen og danner et skulpturelt indre. Paret vurderte først om de skulle helsparkle alle veggene og male dem hvite, men ble enige om at det ville være synd. I stedet valgte de å se den markante teglsteinen som en gave. Det viste seg imidlertid at det ikke var helt problemfritt å bevare den og samtidig oppdatere huset til dagens standard.

– De unike håndstrøkne teglgulvene, som matcher veggene, ble lagd på 1960-tallet av et lokalt teglverk som ikke finnes lenger. Hver eneste stein måtte tas opp, rengjøres og halveres i høyden, slik at det kunne legges inn gulvvarme uten å endre gulvnivået i forhold til trapper, dører og romhøyde, forklarer Sebastian.

jernhylle med porselen og pyntegjenstander

Hyllen er av jern, designet av Vivian og levert av Rørvang Furniture. På den står diverse kopper fra Royal Copenhagen og Louise Roe, en tekanne medbrakt fra Hongkong, og på øverste hylle står en vase fra Moooi og en vintagechampagne-kjøler paret har fått i gave.

© Andreas Mikkel Hansen
Mursteinspeis og hvit sofa

Opprinnelig hadde huset en stor, åpen peis som er karakteristisk for Friis & Moltke sin arkitektur, men paret valgte å heve den litt opp fra guvet og mure den inn, slik at det kunne monteres en peisinnsats. Sofaen strekker seg over hele bredden av peisestuen og er et perfekt sted å slappe av. Setet og de runde putene er fra Horsens Polstring med samme Kvadrat-metervare som sofaene fra &Tradition. Peisinnsats fra Meteor i størrelse XXL.

© Andreas Mikkel Hansen

Harmoni og råhet

Vivian supplerer:

– Vi forlenget huset mot stranden og utvidet med 20 kvadratmeter. I tillegg flyttet vi noen vegger. Alt vi gjorde, skulle utføres med de eksisterende teglsteinene, for det var jo ikke mulig å få tak i samme type stein. Det var hele tiden et stort puslespill å få steinene til å rekke både på gulvene og på inner- og yttermurene. Mange av teglsteinene gikk dessuten i stykker da vi tok dem opp. Vi hadde ikke nok steiner til veggene, så på den nye fasaden mot stranden ble det støpt en innvendig betongmur mellom soverom og bad. Det løste problemet med for lite murstein, samtidig som det tilførte huset noe nytt som ga en fin kontrast til de rå teglsteinene og de originale betongoverliggerne og bunnstykkene ved vinduer og dører.

Paret har valgt å kle alle flater på badet med sandblåst marmor. Armaturene fra Vola er i børstet messing, som får en vakker patina. Eikeskapene under vasken skaper mykhet og varme og harmonerer fint med naturmaterialet på veggene.

© Andreas Mikkel Hansen

Badet er familiens egen lille oase. Badekaret heter Mood 178 og er fra Bad & Stil. Over er det bygd en praktisk hylle til diverse toalettsaker

© Andreas Mikkel Hansen
mursteinshus med skyvedør inn til soverom

Fra soverommet er det direkte tilgang til uteområdet. Belegningen er lagt med de samme gamle brosteinene som var på tomten før renoveringen. Uteområdet har gode solforhold og ligger skjermet for vinden.

© Andreas Mikkel Hansen

LES OGSÅ