Friis & Moltke

Familien skapte sitt drømmehjem med respekt for arkitekturen og husets historie

Familien Kliver hadde lenge drømt om å bo i området, og da dette huset ble lagt ut for salg, lot de ikke muligheten gå fra seg.

Partyhuset

Plassert mellom grantrærne og med vakker utsikt over vannet ligger det arkitekttegnede huset. Den tidligere eieren var en velrenommert lege ved navn Flemming Kissmeyer, og etter hvert gikk det under navnet «Partyhuset».

Så hvis disse veggene kunne snakke, hadde de sikkert hatt mange morsomme historier å fortelle.

I 2023 er festlighetene sannsynligvis av en annen type, for i dag bor det en familie på fire i huset. Familien består av Astrid og Henrik Kliver, to barn og en hund. Paret hadde lenge drømt om å bo i området, og da dette huset ble lagt ut for salg, lot de ikke muligheten gå fra seg.

Og selv om de på få år hadde renovert to hus og fått to barn, kastet de seg over det nye prosjektet.

– Da vi bodde på den andre siden av byen, dro vi til skogen og sjøen nesten hver søndag. Vi var ofte i dette området, for det føltes så åpent her. Matpakken smakte bedre her ute, og da det plutselig dukket opp en mulighet for å bo her, slo vi til med det samme, forteller Astrid.

– Vi hadde ingen erfaring med gamle arkitekttegnede villaer

I desember 2021 overtok paret nøklene og startet oppussingen. Etter å ha renovert to hus tidligere følte de at det var en overkommelig oppgave.

Det var imidlertid én ting de ikke visste noe om, og det var stilen på huset.

– Vi hadde ingen erfaring med gamle arkitekttegnede villaer. Men vi har alltid hatt stor respekt for et steds opprinnelig karakter, så vi følte at vi måtte sette oss inn i tankene bak huset vi hadde kjøpt. Vi besøkte flere hus tegnet av arkitektene Friis & Moltke, kjøpte bøker og gikk turer i nabolaget, hvor det ligger flere fine boliger som er tegnet av det samme kontoret. Vi satte oss grundig inn i sakene før vi slapp til håndverkerne, fortsetter Astrid.

Familien ville skape deres drømmehjem

Til slutt var planen klar. Familien skulle skape sitt drømmehjem med respekt for arkitekturen og husets historie.

– Huset er 29 meter langt, og det første vi ble enige om, var at limtrebjelken som tidligere gikk gjennom hele huset, skulle frem igjen. Gjennom årene var den blitt gjemt vekk eller fjernet. Vi ønsket å få den frem, den skulle være en linje som gikk gjennom hele bygget og knyttet huset sammen. I tillegg føltes kjøkkenet ganske lukket, så det åpnet vi. På veggen mot kjøkkenet var det bygget en peis som arkitektene Friis & Moltke var spesielt kjent for. Vi valgte å la den dominere i rommet, og så fjernet vi veggen bak peisen, slik at man kan se den fra begge sider, sier Astrid om huset som hun elsker for nettopp særegenhetene.

De ønsket også at den vakre naturen rundt huset, som jo var grunnen til at de kjøpte det, skulle få en viktig rolle. Derfor bestemte de seg for at den skulle danne rammen rundt familiens nye hjem.

– Vi drømte om noe enkelt, og vi valgte å la trærne som står rundt huset og trekronene som man kan se fra alle rom, være i fokus. Av samme grunn er alle veggene hvite og gardinene lette. Mye av interiøret er av eik, og det passer fint til uteområdet med busker og trær. Vi vil helst omgi oss med skikkelige ting. Materialene skal ha god kvalitet og rette linjer, for da tåler de tidens tann, akkurat som huset, avslutter Astrid.