Bli med inn i hjemmet hvor det skandinaviske møter det japanske
Designer Lisbeth Kamstrup-Holms egentegnede hus er en kjærlighetserklæring til japanske arkitektur- prinsipper: enkelhet, funksjonalitet og estetikk.
Av
Lisbeth Kamstrup-Holm er utdannet produktdesigner fra DTU og Kunstakademiets Arkitektskole. Hun har gjennom karrieren skapt møbler til utstillinger og har nå, sammen med faren sin, gjenopplivet Lillerød Kurvfabrikk, hvor hun er partner og designansvarlig.
Japandi
Da Lisbeth Kamstrup-Holm og mannen Jesper dro til Japan for noen år tilbake, ble frøet til det som skulle bli deres fremtidige hjem sådd. Som designer for kurvprodusenten Lillerød, og med en bakgrunn i kunst, har Lisbeth alltid interessert seg for estetikk, håndverk og arkitektur. Men møtet med den japanske bygge- og bostilen tok henne med storm.

Stuen i enden av allrommet er blitt mindre og mer intim etter at familiens eldste datter Ingrid fikk nytt rom, bygget som en luftig glasskube mellom kjøkkenet og stuen. En praktisk hyllemodul dekker både vegg og oppbevaringsbehov i gangen mot stuen, hvor tregulvet og veggene malt i fargen Linblå fra Jotun er inspirert av naturen utenfor.
Detaljert og diskret
Resultatet? Et 200 kvadratmeter stort trehus utenfor København, tegnet av Lisbeth selv og inspirert av klassisk japansk og nordisk arkitektur. Hjemmet er åpent uten å gå på kompromiss med privatlivet, det er detaljert og diskrét på samme tid, og alltid med utsikt til naturen utenfor gjennom husets mange vinduer.

De danskproduserte kurvene i askefiner er fra Lillerød, en gammel fabrikk som Lisbeth har gjenopptatt driften av sammen med sin far, Jørgen Kamstrup-Larsen.

Delikate nyanser i grått og blått møtes når Mags-sofaen fra Hay settes opp mot vegger malt i Jotuns Linblå. Formakami-pendlene av Jaime Hayon for &Tradition underbygger den japanske estetikken som Lisbeth er inspirert av, mens AJ-gulvlampen er av Arne Jacobsen fra Louis Poulsen og J81-stolen i tre av Jørgen Bækmark fra FDB Møbler. Sofabordene i klynger er en luftig kontrast til den kompakte sofaen, og er en miks av Herman-bord fra Herman Design Studio og Trisse av Nanna Ditzel fra Snedkergaarden. Fotografiet er av Lisbeths far.
Fokus på detaljene og helheten
– I den japanske designtradisjonen har man en stor forkjærlighet for godt håndverk, enkelhet og levedyktighet i hjem- mene man skaper, noe som ikke er ulikt oss her i Norden. Noe av det jeg særlig tok med meg fra Japan var hvor flinke de er til å skape rom i husene sine – hvordan de skaper noe innenfra, som ikke nødvendigvis kan ses utenfra.
Vi dro ikke til Japan med formål om å bli inspirert til ny arkitektur, men jeg ble så grepet av japanernes evne til å fokusere på både detaljer og helhet. Da vi fikk tomten visste jeg at jeg ville tegne et hus inspirert av Japan, forteller Lisbeth.


Det åpne kjøkkenet er badet i lys fra de store vinduene, og herfra er det direkte adgang til terrassen. Lisbeth har selv designet kjøkkenet til huset. Som i japansk arkitektur er der her en klar inndeling mellom de felles og de private sfærer i hjemmet. Fargn på veggen er Washed Linnen fra Jotun, vegglamper fra Lampe Gras.
Gjennomtenkte detaljer
Det enkle, svarte trehuset er omgitt av en stor og frodig hage. En trapp fører frem til hoveddøren og det åpne, romslige kjøkken- og stuerommet, der Lisbeth, Jesper og barna Ingrid, Samuel og Astrid samles i hverdagen. Den andre halvdelen av huset rommer en mer privat avdeling, mens barnerommene fordeler seg rundt det dynamiske fellesrommet. Slik får man muligheten til å være sammen og trekke seg tilbake etter behov.

Hyggehjørnet til familiens tre barn med junior Myrestole og klassiske Trisser av Nanna Ditzel er et godt eksempel på hvordan barna er tatt hensyn til i innredningen.
En indre kube
Ingrids rom, som er husets nyeste tilskudd, er tegnet og bygget av Lisbeth og Jesper. Den vinduskledde kuben skiller allrom og stue, og er i seg selv en fin arkitektonisk detalj. Den har også etablert nye, mer intime kroker og områder i hjemmet.

Skrivepulten er også funnet på loppemarked, akkurat som Dot-krakken. Bordlampen er også fra et loppemarked, og plakaten over sengen er en limited edition fra Ikea. Kurven fra Lillerød.
Naturen som et viktig element
– Ting utvikler seg hele tiden i takt med at behovene våre endrer seg. Vi har jo egentlig bare ønsket å skape noen enkle rammer rundt livene våre, der maten, samtalen og familien er i fokus. Derfor var det også en fantastisk følelse å flytte inn og plutselig bo i de rommene som vi selv hadde tenkt, tegnet og bygget. Som det store kjøkkenet med den digre kjøkkenøya, der mange kan lage mat samtidig, for eksempel. Badekaret, der man kan ligge og kikke opp på himmelen. Det at vi har hentet naturen inn i alle rom.

På datteren Ingrids soverom er det alltid plass til å være kreativ.
Innredning med omtanke og kjærlighet
Interiøret speiler de samme ideene og tankene som husets arkitektur – alt er valgt med omhu, og alt skal ha en funksjon.
– Jeg tenker konstant på hva tingene rundt oss tilfører, hva de gir av verdi og innhold til livene våre. Jeg ser etter ting som er holdbare, varige, og som jeg har lyst til å omgi meg med lenge. Er det lagt omtanke og kjærlighet i tingene, ja, da gir de også mening for meg.

Ingrids rom er husets nyeste tilskudd. Kuben med store vinduspartier er både estetisk, funksjonell, sosial og privat.
Unikt og håndlaget
– Jeg er inspirert av mange av de gamle møbelklassikerne, men jeg elsker også når gamle designtradisjoner tolkes på nytt. Og så elsker jeg alt som er unika og håndlaget.
Det forklarer kanskje hvorfor Lisbeth, sammen med sin far, har gjenopptatt driften av Lillerød-fabrikken, som produserer håndlagde kurver.

Hyggehjørnet ved den innmurede peisen ble til etter at de bygde "glasshuset". Det har gitt nye rom og kroker i det store kjøkkenet. Pendlen er Fruktlykten fra Le Klint, og Palissade-sofaen er fra Hay. Sofabordet er en prototype som Lisbeth selv har laget, mens kurven er fra Lillerød.

Soverommet åpner seg som et hemmelig rom fra stuens store veggreol. Kurvene er fra Lillerød, mens fotokunsten på veggen er av Selma Lamai.
Viderefører kreativiteten
– Jeg ser også at barna mine får lyst til å skape noe med sine egne hender, og jeg tror det er viktig at vi har løpende samtaler om tingene vi omgir oss med. Jeg vil så gjerne inspirere dem til å skape noe som kan gi mening for dem selv.

Badet er innredet med vask og badekar fra Copenhagen Bath og speil fra Novel Cabinet Makers. Kurven er fra Lillerød.

Bordlampe fra Ikea og diverse keramikk.

Soverommet åpner seg som et hemmelig rom fra stuens store veggreol. Kurvene er fra Lillerød, mens fotokunsten på veggen er av Selma Lamai.

I entreen står en fin og funksjonell benk og ønsker velkommen. Den har Lisbeth selv designet til "Skud på stammen", et snekkersamarbeid mellom snekkerskolen på Københavns Tekniske Skole og en rekke designere. Veggfargen i entreen er Warm Grey fra Jotun. Pendler fra &Tradition.

Fra terrassen er det flott utsikt over Birkerød Sjø.

Familiens sorte trehus ligger som en skarp kube på den grønne plassen i Birkerød. Lisbeth har tegnet huset med inspirasjon fra både klassisk japansk og nordisk arkitektur. Inngangen til huset er via den utvendige trappen som fører helt opp til inngangspartiet. I kjelleren har familien verksted og "krearom".

Lisbeth på vei ut til familiens høns.