Luftig designerhjem preget av energiske farger og klassisk vintage

Formgiverparet Kristine Five Melvær og Torbjørn Anderssen får mye god læring av å bo med eget design. Mellom seg har de tegnet nok til å fylle et helt hjem.

Designerparet Kristine og Torbjørn bor sammen med sønnen, ett år gamle Nils, i en leilighet fra 1923 på Adamstuen i Oslo. Torbjørn er den ene halvparten av duoen Anderssen & Voll (A&V), mens Kristine designer under eget navn.

Hva er et godt hjem for dere?

– Et godt hjem er et trygt sted å være. Lys og luft kombinert med intimitet. Gode soner å være sammen i, og steder der man kan trekke seg tilbake og være litt for seg selv.

Hva sier hjemmet om dere?

– At vi er kvalitetsbevisste men uhøytidelige, og foreldre til en ettåring.

Hvordan velger dere ting til hjemmet?

– Det er mange egne produkter i blanding med oppleste og vedtatte klassikere. Vi tar med litt forskjellig hjem fra hver vår kant, og i løpet av en måneds tid eller så, blir de enten kjære venner eller sneket ut i en bod.

Les mer om Kristine Five Melvær og hennes design her!

Soft Bowl og Soft Vase har Kristine designet for den belgiske produsenten When Objects Work.

Har dere et favorittmøbel eller -objekt?

– Torbjørn ønsker seg Wegners flagline-chair, og Kristine Tapio Wirkkalas Bolle-flasker.

Hvor er deres favorittsted i leiligheten?

– Det beste rommet er egentlig utenfor leiligheten, i bakgården. Vi hadde fulgt med på denne bakgården en god stund før vi kjøpte leiligheten. Den er som en stor, frodig og fredelig hage, med en litt sydlandsk stemning. Den farger opplevelsen av soverommene og balkongen som vender ut mot den siden. Vi liker å ligge og kikke ut på den og ta inn stemningen før vi trekker ned rullgardinen om kvelden.

Kjøkkenbordet er et arbeidsbord fra svenske Horreds med heve-/senkefunksjon, mens stolene rundt er Pavilion for danske &Tradition. Begge er designet av Anderssen & Voll. Over bordet henger en vintagevariant av Semi-pendelen fra Fog og Mørup i 1967. Over kjøkkenbenken henger Lantern-pendler tegnet av A&V for New Works.

Les også: 16 tips til et freshere soverom

På kjøkkenbenken står vannkannen Min av A&V for Mjölk, Kristines Dew-vase for Magnor Glassverk, en lysestake tegnet av Jens Quistgaard, en kakadue fra Karl Ens og en krystallbolle av Ingegerd Råmann for Orrefors.

Hva tenker dere om å bo med egen design?

– Vi liker å omgi oss med egen design – både ferdige produkter og prototyper. Det ligger mye læring i å bruke egne objekter. Er denne stolen god å sitte i over tid? Hvorfor bruker vi det ene pleddet fremfor det andre?

Hvordan kan design forbedre livet hjemme?

– For oss er det spesielt viktig med gode gjenstander som inngår i aktiviteter du gjør hver dag, som selvfølgelig er praktiske og sørger for en god flyt gjennom dagen, men som også har noe ekstra som løfter hverdagshandlinger opp til noe vakrere og mer sanselig.

Plakaten Color Fold er en av Kristines design for danske Paper Collective. I bakgrunnen skimtes magasinholderen Papermaster fra Swedese. Dette var Torbjørns aller første industrialiserte produkt.

Les også: Få maks ut av lyset i alle rom

Hva driver dere som designere?

– Vi prøver å lage vakre, brukelige, relevante og aktuelle gjenstander, som beriker folks hverdager gjennom mange år.

Hva er god design?

– En gjenstand du er like glad i etter ti år.

Hva er deres «designsignatur»?

– Hverken Anderssen & Voll eller Kristine streber etter en gjennomgående designsignatur. Vi jobber ut fra den enkelte problemstillingen og produsenten, og er forhåpentligvis i kontinuerlig utvikling.

Kristines mange design for Røros Tweed pryder møblene i form av puter og pledd. Sofaen er Man fra Hjelle, lenestolen er EA124 fra Vitra, mens bordet er en original Torbjøn Afdal Krobo-benk fra Bruksbo. Stålampene er w164 fra Wästberg og Arco fra Flos.

Hvor finner dere inspirasjon til ny design?

– Så lenge vi er i prosess vil alle mulige inntrykk kunne fungere som inspirasjon eller informa­sjon. Det viktigste i en prosess er å starte den.

Hvorfor designer dere?

– Det er vel så enkelt som at vi designer fordi vi liker det. Det er drømmejobben vår, rett og slett.

Den irrgrønne veggen setter et livlig preg på interiøret, og får følge av speilet fra Eno og Ilamri Tapiovaaras stol Mademoiselle. Vintage-kimonoen er fra Kristines stadig voksende samling.

En vintage Rosenthal-vase, en oljekrukke av Aldo Bakker for Thomas Eyck og en glassvase, arvet etter Kristines mormor, pryder sofabordet. Puten i bakgrunnen er sydd av Torbjørns mor, av et tekstil Kristine fant på et bruktmarked.

Såpekoppen Soap Dish, som vant Årets tilbehør i Bo Bedre Designpris i 2017, er blant de personlige minnene i bokhyllen. Lampen er Flowerpot av Verner Panton fra &Tradition.