Få maks ut av lyset i alle rom

Her er ekspertenes beste tips – rom for rom – til hvordan du får godt lys hjemme, som i tillegg ser bra ut!

Behagelig dagslys fra taket
© Produsenten

Hva er vel bedre enn dagslys? Entreen kan være trang og smal, men er samtidig rommet som ønsker deg velkommen hver dag. Gjør den lysere med et vindu i taket.

– Det gir et naturlig og behagelig lys, mener industridesigner Marianne Tuxen.

Denne drømmen av enhytte får maks lys inn på grunn av det pyramideformede glasstaket.

Takvinduene på bildet er fra Velux.

Lys opp veggene, ikke gulvene
© Produsenten

Den klassiske feilen i en entré eller en gang er å plassere alle lyskildene i taket på midten, da lyser man nemlig opp gulvarealet istedenfor veggene. Lysekspert Michael Anker anbefaler at man
heller velger en side og får et asymmetrisk lys.

Lampene på veggen er Cobra-lampen designet av Greta Magnusson Grossman for Gubi.

Her kan du fråtse i vakre vegglamper og leselamper.

Arbeidslys på kjøkkenet
© Anker & Co

Når man lager mat er det viktig å ha godt arbeidslys. Det mange ikke tenker på når de innreder kjøkkenet, er å plassere lyset slik at man ikke skygger for det når man lager maten.

– Hvis kjøkkenet er en del av stuen, arbeider man ofte med et fleksibelt lys som både er et arbeidslys og et nøytralt lys som i prinsippet er det samme, bare dempet, sier industridesigner Marianne Tuxen.

Se vårens fineste stiler til husets hjerte på boligpluss.no.

Bland spotter med diffust lys
© Anker & Co

Lysekspert Michael Anker foretrekker en kombinasjon av spotlighter, som gir fokusert lys mot arbeids- og spiseområdene, og et diffust lys som gir en avslappet og hyggelig stemning i rommet.

– I et L-formet kjøkken ville jeg passet på å lyse opp bordplatene, kjøkkenøya og spiseplassen, og latt det andre være, sier Anker.

Skyggelegging i spisestuen
© Anker & Co

De fleste spisestuer har en kombinasjon av spotlighter og et diffust lys som spres fra en skjerm i et materiale som lyset kan trenge gjennom.

Dette primære lyset bør suppleres av andre lyskilder i vinduskarmer eller gjennom spotlightbelysning av enkelte områder. Og ikke vær redd for mørke hjørner.

Det gjør ikke noe om en del av rommet er mørkt, det kan gi en interessant effekt, sier industridesigner Marianne Tuxen.

Husk for øvrig å bruke dimmere i spisestuen, slik at lyset kan veksle mellom arbeids- og stemningslys.

Stemningsfullt lys i stuen
© Produsentene

Stuen er et av de vanskeligste rommene å lyssette ettersom lyset skal ha en praktisk funksjon, men også skape stemning og gi rommet karakter.

– Det er en fordel å dele lyset opp i funksjoner. Det generelle lyset er det du slår på når du kommer inn i rommet, oftest lyset i taket. I private boliger kan det bli for lite med dette lyset, og det kan være fint å supplere med bordlamper, forklarer Marianne Tuxen.

Det generelle lyset skal suppleres med fokusert lys i enkelte områder, som for eksempel over spisebordet eller i lesehjørnet.

Lampen er fra Lightyears og møblene fra Fritz Hansen.

Synes du stuen skal ha et vakkert blikkfang ermoderne lysekroner i vinden akkurat nå!

Fokusert leselys ved sengen
© Produsenten

Når du skal velge lys til soverommet, ikke velg en flott pendel som egentlig er beregnet for spisestuen.

– Velg et lys som vender nedover slik at du ikke kikker opp i lyskilden når du ligger i sengen, forklarer lysekspert Michael Anker.

Finn en pendel du liker med lukket skjerm, og suppler med sengelamper med fokusert leselys.

Vegglampen er fra Le Klint.

Husk å abonner på nyhetsbrevet vårt og få gode interiørtips og flotte boligreportasjer sendt rett i innboksen to ganger i uken.

God variasjon i lysstyrken på soverommet
© Anker & Co

– Det er viktig med variasjon i lysstyrken fra de forskjellige lampene. Er lysstyrken for lik kan rommet virke trist og man får følelsen av å ikke se ordentlig, sier industridesigner Marianne Tuxen.

Disse enkle tipsene gir deg et freshere soverom.

Forskjellige lyskilder på badet
© Produsenten

Det gir fin effekt å blande det fokuserte lyset med det mer diffuse lyset på badet, slik at man kan endre belysningen i forhold til funksjon. Om morgenen vil vi ha godt lys til å gjøre oss klare for dagen, mens om kvelden når vi tar et bad eller er på vei til sengen, passer det bedre med et dempet og mer indirekte lys. Velg derfor forskjellige lyskilder som kan tennes og slukkes individuelt og dempes med lysdemper. Bruk også indirekte lys fra speil og hyller til å skape stemning.

Lyskildene på bildet er fra Lightpoint.