Har du noensinne sett så mange planter samlet i én leilighet?

Arkitekt Jakob Lange forbedrer produktiviteten, arbeidsstyrken og velværet ved å ha grønne planter i alle hjørner av leiligheten sin.

Grønne planter finnes over alt i Jakob Langes leilighet i København. Jakobs morfar var botaniker og professor på Landbrukshøgskolen og litt av en planteguru. Jakob fant fort ut at han hadde arvet morfarens plantedille, og hjemmet hans bugner av planter, som alle lever i beste velgående, fordi Jakob kjenner hver og en av dem og vet akkurat hvor mye vann, lys og skygge hver av dem trenger.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Jakob Lange hjemme hos seg selv.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Jakob tegner morgendagen

Fra et forbrenningsanlegg med skibakke på toppen via design for Elon Musks Hyperloop til arkitektur på Mars og intelligent produktdesign – Jakob Lange, partner i BIG og ansvarlig for BIG Ideas, er ikke redd for å tenke stort. Vi har besøkt den moderne Petter Smart i hans grønne hjem i København, og tegner et portrett av en av Danmarks mest visjonære design- og arkitektprofiler, som er med på å definere fremtiden- fra de små streker til de store linjer.

I stuen regjerer plantene, og møblene skaper et diskré motspill. Den store sofaen er fra Engell Møbler, de hvite gardinene er laget av kamuflasjenetting og funnet i en butikk med militært utstyr, det grønne gulvteppet er fra Permafrost, og sofabordet er laget av fasadeplater fra et bygg som Jakob har vært arkitekt på. De store vinduspartiene, som åpner opp leiligheten mot terrassen og bakgården, gir masse lys fra 13-tiden til solen går ned. Verket av rommannen på veggen er av den franske kunstneren Victor Ash.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Visjonære idéer kommer til uttrykk i hjemmet

Snakker vi om smarte hjem, ny teknologi og nye måter å bo på i fremtiden, er arkitekt Jakob Lange en av de personlighetene det er vanskelig å komme utenom. Som partner i arkitektfirmaet BIG og grunnlegger av avdelingen BIG Ideas er han med på å tegne fremtiden med sine visjonære ideer – ikke bare i Norden, men også internasjonalt.

For Jakob er det uaktuelt å leve uten grønne planter, siden vi mennesker kommer fra naturen og er avhengige av den. Dessuten skaper plantene godt inneklima. De store, grønne plantene får derfor mye plass i Jakobs hjem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kunstverket på veggen har Jakob laget selv av brun pakketeip. Den runde høyttaleren og den rektangulære tv-en utgjør geometriske byggeklosser i en større visuell komposisjon.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et rent talent som student

Allerede da Jakob gikk på arkitektskolen, så Bjarke Ingels et lys i Fyn-gutten, som ble innleid for å lede arbeidet med Amager Bakke – et forbrenningsanlegg med skibakke på toppen. Etterpå ble Jakob ansatt som en av de første seks partnerne i Bjarke Ingels arkitektkontor. I løpet av få år utviklet kontoret seg til å bli et av de mest innovative og markante i verden, med kontorer i London, New York, Barcelona og København, med 16 partnere i tillegg til Bjarke Ingels selv. I forbindelse med utvidelsen startet Jakob avdelingen BIG Ideas, som han i dag er leder av.

– Jeg har alltid vært en Petter Smart-type, og BIG Ideas er akkurat som en plattform for alle de prosjektene som ligger utenfor normale rammer. Blant annet har vi jobbet på Hyperloop i Las Vegas, som er en idé om høyhastighetstransport der du transporteres inni i et lukket rør med lydens hastighet. Vi står også bak Mars Science City utenfor Dubai, der vi har bygget opp en by som man ville bygget den på Mars, hvor det er tatt høyde for stråling, oksygen, temperatur, for få ressurser osv. I tillegg har jeg ansatt en rekke spesialister i BIG Ideas, slik at vi kan simulere alle forhold ved bygningene våre, som for eksempel vind, vann, energi osv., før de blir bygget, så vi kan lage smartere og klokere bygg. Som et siste element har BIG Ideas også en produktdesign-avdeling, hvor vi designer alt fra stoler til dørhåndtak, vindusrammer, lamper osv. Alt sammen er ting som ikke allerede finnes på markedet, og som vi derfor må lage selv, forklarer Jakob.

Pottesystemet i vinduet huser chiliplanter og er designet av Jakob som en del av hans Window Farming-prosjekt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Spisebordet er en hvitmalt kryssfinerplate med slipte kanter på et par hvite Hay-bukker. Stolene er fra Hay, Paustian og Fritz Hansen. Over bordet henger en lampe fra Frederik Roijé.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et smarthomes mange funksjoner

For Jakob er det essensielt at alt det som skapes i BIG Ideas, skal være basert på nye ideer og ny viten. Det skal løse problemer som ingen andre har løst tidligere. Derfor har mange av de produktene som de setter i verk, også ny teknologi som omdreiningspunkt. Det er også tilfelle med et av deres siste produkter, Friday Smart Lock, som er i bruk på Jakobs egen inngangsdør.

– For det første kan vi si at en Ruko-nøkkel har 1000 kombinasjoner. Har du derimot installert en smartlås, er det akkurat det samme som å hacke en bank. Ut over dette kan du gi bort et uvisst antall nøkler, og du kan gi dem bort i et begrenset tidsrom. Det kan for eksempel være at du har noen Airbnb-gjester som skal bo i leiligheten din i en uke. Da kan de få adgang via telefonen sin, og når leieperioden er over, har de ikke adgang til leiligheten mer. Låsen har også andre smarte funksjoner, som at den automatisk åpner døren når eieren nærmer seg, så du ikke trenger å ta nøklene opp av lommen. Du får en rekke muligheter som kan gjøre hverdagen lettere, forteller Jakob.

Det hvite kjøkkenet sett fra stuen. Rundt omkring i leiligheten er det en del smarthome-teknologi som hjelper Jakob i hverdagen. Blant annet kan lyset i hele leiligheten stilles inn til forskjellige scenarioer som man kan bytte mellom ved et trykk på en knapp. Denne teknologien er ikke synlig i hjemmet, for Jakob mener at teknologi ikke skal synes og høres, men gli usynlig inn i omgivelsene og være til hjelp der det trengs.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Jungel av planter

I tillegg til låsen bor Jakob med flere andre smarthjem-løsninger. Han har for eksempel installert forskjellige lysscenarioer så han med et klikk kan få alt lyset i leiligheten til å tilpasse seg til en arbeidssituasjon, hjemmekino, en hyggelig middag osv. Han har smarte røykvarslere og termostat som justerer temperaturen i leiligheten, og som han også kan styre fra mobiltelefonen når han ikke er hjemme. All teknologi i hjemmet er imidlertid mer eller mindre usynlig, og for Jakob er det vesentlig at ny teknologi ikke skal gjøre et stort vesen ut av seg – det skal bare gli diskré inn i omgivelsene og gjøre hverdagen enklere.

Et annet smart produkt som Jakob har flere steder i hjemmet, og som han selv har vært med på å utvikle, er Gople-lampen fra Artemide. Lampen er basert på et spesielt RWB-lyssystem som kan skifte mellom røde, hvite og blå toner og på den måten både skape en varm og hyggelig atmosfære samt hjelpe grønne planters fotosyntese så de gror bedre. Lampene hjelper Jakob med å holde liv i den jungelen av planter som han har i hjemmet sitt, og som han for øvrig kaller for en grunnleggende smarthjem-funksjon, fordi alle plantene renser luften i hjemmet og gjør inneklimaet godt å være i.

– Jeg kjøper hovedsakelig plantene mine etter hva de kan gjøre. Hos BIG har vi satt oss grundig inn i hvilke plantetyper som virker godt for inneklimaet. Så for meg er det viktig å få noen av plantene inn i hjemmet mitt så de kan oppta noen av de avgassene som kommer fra plastprodukter og kjemikalier. Gift-stoffene blir absorbert av plantene og transformert til rent oksygen. Innen arkitektur jobber man med begrepet Biophilia, som er en vitenskap som beviser at man ved ulike inneklimatiltak kan forbedre produktiviteten, arbeidsstyrken og velværet. For eksempel skal man sikre utsikt til natur, rennende vann, som kanskje overdøver bakgrunnsstøy, grønne planter, osv. Og her må vi tilføye at leiligheten til Jakob følger Biophilia-retningslinjene, med de store vinduene som lar sollyset velte inn samt de mange grønne plantene.

Gamle flotte vinduer på soverommet vitner om bygningens historie – en gammel skole som Jakob har vært med på å gjøre om til moderne leiligheter. På soverommet er det også mengder av grønne planter, som fungerer som et naturlig klimaanlegg som renser luften. Verket på veggen er av Victor Ash.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På badet henger et bilde av et kunstverk oppført av Jakob og Bjarke Ingels i Nevadaørkenen under festivalen Burning Man. Verket The Orb er en gigantisk speilklode som reflekterer soloppgang og -nedgang og fungerer som et navigasjonspunkt for gjestene, samtidig som den speiler festivalens liv.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Planter spiller en viktig rolle

Ifølge Biophilia-teorien har vi som mennesker en innebygd tendens til å søke kontakt med naturen og det levende og vitale, og derfor har planter også spilt en viktig rolle i Jakobs prosjekt med å skape arkitektur til Mars.

– Når vi skal dra så langt vekk fra Jorden at den bare vil være den lille blå prikken som knapt kan sees med det blotte øye, så tror jeg det er viktig at man får noen elementer fra det å være jordboer med seg opp til Mars. Her spiller det grønne en viktig rolle. Ut over å minne oss om det vi kommer fra, så tåler planter godt en god del stråling, som det er i rommet, og derfor kan vi ha store hager under disse kuplene som vi kan trekke frisk luft i, forteller Jakob.

Gople lamp er laget i et samarbeid mellom BIG og Artemide. Lampene er utstyrt med et RWB-lyssystem som hjelper plantene med å gro bedre.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Også på badet finner man grønne planter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hva skal til for å reise til Mars?

Det å bygge en by på Mars virker nok abstrakt for de fleste, men faktisk kan det lære oss ganske mye om livet her på Jorden og bane vei for hvordan vi utnytter ny teknologi til å forbedre menneskenes livskvalitet.

– Vi har sett mye på hva som skal til for å kunne dra til Mars, og her har vi faktisk funnet ut av at åtte av de 17 bærekraftsmålene som FN har satt opp, vil bli påvirket direkte av den teknologien som vi må utvikle for å dra til Mars. Ved å studere hvordan vi kan overvinne de utfordringene det er å fly til Mars, og ved å bosette oss der, vil vi samtidig utvikle ganske mye ny teknologi som vi kan bruke her på Jorden. Det kan for eksempel være å lære å dyrke avlinger på et lite område, gjenbruke vann, innrette oss på mye mindre plass og lignende, forklarer Jakob.

Den romslige dusjnisjen på badet, med svart marmor og hvite armaturer fra Vola, er et lekkert innslag.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det store treet, ‘Ficus exotica’, vokser og vokser for hvert år og fyller godt opp i den store og romslige leiligheten. Plantene får mye naturlig sollys fra de store vinduene på begge sider av bygningen, og i tillegg har Jakob installert kunstig lys rundt om i leiligheten, som også er med på å holde plantene i liv.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"Jeg tror veldig på at teknologi kan gjøre hverdagen vår lettere"

For Jakob handler det om hele tiden å utfordre det eksisterende og være med på å forme en verden som han gjerne vil leve i selv.

– Jeg vil gjerne være med på å skape en verden som er litt mer spennende. Hvis man for bare 10 år siden hadde sagt at man kunne stå på ski på toppen av et gjenvinningskraftverk, så hadde jo folk ristet på hodet, men i dag virker det mer naturlig. For oss handler det mye om kunnskap og om å utdanne folk så de kan gjøre en forskjell. Jeg tror veldig på at teknologi kan gjøre hverdagen vår lettere, så vi kan få mer tid til alt det andre, som for eksempel å skrive en roman eller stelle plantene sine, sier Jakob.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bo bedre med grønne planter

Som Jakob Lange forteller, så har mennesker alltid bodd side om side med naturen. Men siden den industrielle revolusjon, da vi flyttet inn til byen, har det vært mindre og mindre grønt i hverdagen vår. Ifølge Jakob blir moderne arkitektur og byplanlegging mer og mer opptatt av det grønne. I tillegg til at det er naturlig for mennesker å være omgitt av grønt, så har planter også en bevist effekt på helsen vår. Her er en liste over planter som er gode å omgi seg med:

ARECAPALME renser luften for karbondioksid og skadelige stoffer. Dessuten tilfører den fuktighet til luften, noe som er godt for luftveiene i et innelukket soverom.
ALOE VERA er en tropisk sukkulent. Den trives derfor godt i det ofte varme soverommet, der den samtidig står og renser luften.
BJØRKEFIKEN er en av de mest velegnede luftrenserne, og den filtrerer skadelige stoffer som frigis fra tekstiler.
SVIGERMORSTUNGE avgir oksygen, renser luften for skadelige stoffer og er god for luftveiene våre. Mange mener også,at den hjelper mot både hodepine og høyt blodtrykk.
BOSTONBREGNE renser luften, og det finnes også bevis for at bregner brukt som stueplanter kan ha regulerende virkning på nervesystemet, og at den kan være med på å minske stress mens vi sover.

(Kilder: Jakob Lange, bobedre.dk og NASA)

Den store balkongen er også full av grønne planter, og er en liten grønn oase som gir en følelse av å være midt i en deilig skog fremfor i mursteinsjungelen i København.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad