Forvandlet slitent hus til sjarmerende hule

Et viktoriansk rekkehus fra 1880-tallet fikk hjertet til å banke og fingrene til å klø hos Sara Ekholm.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

En gammel skinnsofa og klassikeren Originals Arm Chair, designet av Lucian R. Ercolani for Ercol, gir mye varme til de hvite veggene. Det kreative paret som bor her har også laget et par møbler selv: Et enkelt selvsnekret sidebord er malt i samme farge som veggene i det lyse stuerommet.

Den lyse paletten brytes med en stor, grønn Monstera-plante og et par gamle vinballonger. På gulvet står en arkitektlampe i aluminium fra 60-tallet, designet av Peter Nelson, som er en gave fra Andrews bestefar.

  • Se flere smakfulle boliger som abonnent på vårt gratis nyhetsbrev – meld deg på her!

Sara Ekholm og Andrew Hughes' jakt etter et nytt hjem endte i den energiske og livlige bydelen Hackney i London.

– Vi ønsket oss et renoveringsprosjekt som vi kunne klare helt selv, sier Sara, som ble tiltrukket av den typiske mursteinsbebyggelsen, den gode takhøyden og de originale detaljene.

Huset skrek etter oppussing og fornyelse, men paret hoppet på med lyst og glede.

marmorpeis

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

I stuen i andre etasje har paret satt inn en gammel marmorpeis, fra samme tidsepoke som huset. Over henger et innrammet print av Yoko Ono.

Stuen i andre etasje står som en slags oppsummering av Saras sans for detaljer, tekstur og farge. Mørkmalte gulv, gamle malerier, massevis av naturlig lys og en herlig blanding av vintage og bruktskatter skaper en koselig atmosfære.

Den sammensatte smaken kan forklares med hennes nomadiske bakgrunn. Hun er født i Spania, har britisk mor og svensk far og har bodd i flere land – i Sverige, Malaysia, Sveits og nå England.

Mannen Andrew er britisk, men har norsk mor. At huset har fått et skandinavisk preg er altså ikke så rart.

svartmalte gulv

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

På det svartmalte gulvet ligger et juteteppe fra Ikea. Den lille hvite skjenken ble funnet forlatt på gaten, og har fått noen malingsstrøk.

Den moderne lampen i taket er fra en bruktbutikk i Sveits, og den stramme sofaen fra Bo Concept bryter med ornamentene i taket og den gamle peisen. Noen fargesterke detaljer tilfører uformell lekenhet.

Sara beskriver stilen som en eklektisk blanding av skandinavisk og funksjonell minimalisme, krydret med engelske rariteter og viktorianske objekter.

Hun liker det nedtonede og subtile, nøytrale farger ispedd overraskende detaljer og den varme sjarmen gamle og slitte overflater gir.

Restaureringsprosessen startet med en gang de overtok huset for fem år siden.

– Vi liker ting som både har en funksjon og samtidig er vakre, sier Sara.

Bli med hjem til et annet par som har pusset opp et townhouse etter alle kunstens regler her hjemme i Norge.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Spisestuen i første etasje ble flyttet ut i lyset, ved vinduet mot gaten. Bordet, som paret selv har designet, er omringet av gamle kaféstoler fra Thonet.

I taket henger en enkel Ikea-lampe og i hjørnet står en 60-tallslampe. Gammelt porselen og krystall står til utstilling i et vitrineskap fra Ikea. Den ene veggen har et uferdig uttrykk, og gir rommet lunhet og sjarmerende karakter.

Med både estetikk og funksjonalitet i tankene gjorde paret store endringer i planløsningen, for å utnytte det naturlige lyset bedre og legge til rette for god livskvalitet.

De hel-sparklet veggene, rev uorginale vegger og fant frem viktorianske dører med originalt listverk, badene ble renovert og gulvene ble slipt og malt. Målet var å beholde – og å hente frem igjen – så mye som mulig av den opprinnelige karakteren til huset.

Ved å bytte om på plasseringen av kjøkkenet og de andre rommene i første etasje, samt å åpne opp det som en gang var en lukket, mørk og formell spisestue, skapte de ikke bare mer effektive kvadratmetere og mer lys, men også bedre flyt mellom rommene.

Betonggulv på kjøkkenet

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Et helstøpt betonggulv og to gamle småslitte trekrakker bringer varme til det enkle, hvite Ikea-kjøkkenet. Både krakkene og lampen i taket er kjøpt brukt.

Se en annen bolig full av bruktfunn her.

Sara er fotograf og locationagent, og jobber ofte hjemmefra. Derfor ble spisestuen – som også skulle fungere som hjemmekontor – plassert ved det store vinduet ut mot gaten, der lyset flommer inn på dagtid.

Kjøkkenet ble plassert lenger inn i huset med utsikt ut i bakhagen, trukket tilbake fra spisestuen. Sara foretrekker nemlig å forberede middagen i fred, og heller komme ut til gjestene med ferdig resultat.

Metrofliser på badet

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Det renoverte badet har fått metrofliser på veggene og sekskantede mosaikkfliser på gulvet. Gamle speil er en fin detalj som gjør at ikke badet virker for moderne.

Selv om det hardeste arbeidet nå er tilbakelagt, vil huset fortsatt være en pågående prosess.

– Dette hjemmet er skapt av hardt arbeid og ekte kjærlighet. Jeg vil ikke si at det er ferdig, for det tror jeg et hjem aldri blir. Jeg vil alltid komme over noe nytt som pirrer interessen min, eller finne noe gammelt jeg vil bruke på en eller annen måte.

– Stilen og smaken vår vil alltid være i utvikling.

Svartmalt gulv på soverommet

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Også på soverommet blir den monokrome paletten brutt av drypp av sterke farger her og der. En fotokunstplakat er spikret opp på veggen over sengen, på det lille bordet står en gammel Vogue-illustrasjon. Taklampen er kjøpt brukt og leselampene er fra Ikea.

Relaterte artikler