Sjekk ut totalforvandlingen: Gammel prestebolig i Belgia

Hvordan gjør man en 750 kvadratmeter stor bygning intim? Man maler både tak og gulv mørkt.

© Jan Verlinde/Inside living
Den gamle presteboligen som kneiser majestetisk over de andre husene i byen Heindonk i Belgia, er både hjem og kontor for ekteparet Jan og Kathy Smits, som jobber sammen som interiørarkitekter i sitt eget firma, Pas-Partoe. Det 750 kvadratmeter store huset tilhørte opprinnelig kommunen, men hadde stått tomt i en årrekke da paret kom over det. Da de fikk overtalt myndighetene til å kjøpe det, gikk de i gang med renoveringen – respektfullt, men ikke uten innslag av dramatikk.

© Jan Verlinde/Inside living
Svarte gulv og vegger rammer inn de store oppholdsrommene, og går som en rød tråd gjennom den over hundre år gamle murbygningen. Fargen gir rommene intimitet på tross av takhøyden. De mange opprinnelige tredørene er skiftet ut med moderne, doble fløydører med glass og svarte metallrammer og sprosser. På den måten fungerer dørene som en del av innredningen, som er holdt monokrom med enkelte innslag av tre, mønstrete fliser og lyse tekstiler. – Det har vært viktig for oss å skape et rede, et sted hvor vi føler oss hjemme, men som vi også kan bruke i arbeidssammenheng, sier Jan.

© Jan Verlinde/Inside living
Kjøkkenet har et røft, industrielt preg. Den store komfyren fra Aga spiller hovedrollen i rommet.

© Jan Verlinde/Inside living
Den store spisestuen har innrammede glassdører ut mot det flislagte inngangspartiet, og disse spiller på lag med og fremhever det svartmalte taket. Spisebordet er spesiallaget til rommet, mens stolene er en blanding av Saarinens Tulip Chair fra Knoll, Arne Jacobsens Syver fra Fritz Hansen og Hans J. Wegners Y-stol fra Carl Hansen & Søn. Det fargerike fotografiet er av Verne Photographics.

© Jan Verlinde/Inside living
Paret tar gjerne med seg kunder inn i sin egen bolig for å vise frem løsningene de selv har valgt. – Vi har fått det som vi ville, og er glade for løsningene våre. Boligen har en god balanse i tillegg til overraskende elementer, forteller han.

© Jan Verlinde/Inside living
Stuen var opprinnelig et rom for hagemaskiner og -redskaper, med adgang kun utendørsfra. I dag har paret stengt av ytterdø- ren, og har i stedet åpnet opp til den fra spisestuen. Den tykke veggen som skiller de to rommene preges av integrerte, nesten usynlige skap med masse plass til oppbevaring, samt to gjennomgående peiser. – Rommet hadde opprinnelig to peiser. Det var naturlig for oss å åpne dem opp mot begge de to stuene da vi laget forbindel- sen mellom dem, sier Jan.

© Jan Verlinde/Inside living
Tv-stuen ligger like utenfor kjøkkenet, og de gråmønstrete originale gulvflisene knytter rommene sammen.

© Jan Verlinde/Inside living
Den deilige stolen Oscar fra Promemoria står ved enden av det store langbordet i spisestuen. Bildet på gulvet er fra Verne Photographics.

© Jan Verlinde/Inside living
Ved siden av sengen står en dagseng med svart skinntrekk, produsert etter mål. Bildet er av Marc Lagrange.

© Jan Verlinde/Inside living
Hovedsoverommet er preget av kontraster. Her er det laget en skjerm som hodegjerde, og over henger et bilde av Marilyn Monroe i stort format.