Den hemmelige hagen på Bestum

Noen hus har alt. Historisk sus, moderne komfort, sentral beliggenhet og fantastisk hage. Bli med inn i Villa Sommerro!

© Inger Marie Greni

I den gamle sveitservillaen fra 1876 bor Lin, Svein og de to jentene deres på fire og sju år. De har den perfekte blandingen av en ærverdig villa med moderne komfort sentralt i Oslo - pluss en vidunderlig hage!

For 17 år siden kjøpte familien en del av det gamle huset. Da var bygningen en tomannsbolig med flere hybler. Etter hvert kjøpte de hele huset, de omseksjonerte og solgte den ene delen til et vennepar. Renoveringen av den gamle villaen har gått i flere faser fra 1997 og frem til 2008.

  • Med et gammelt hus er det alltid noe å gjøre. Det er som en gammel båt. Når du tror du er ferdig, er det bare å starte på nytt igjen, sier Lin.
 Ville bevare det originale
© Inger Marie Greni
  • Vi ønsket, så langt det var mulig, å beholde originale detaljer. Gamle takmalerier er bevart, og trapperommet forsøkte vi å restaurere slik det opprinnelig har sett ut. Samtidig er vår stil mer stram enn romantisk, sier Lin.

Det var en stor utfordring å restaurere trapperommet slik at det fikk tilbake sitt opprinnelige uttrykk. Å få laget et gelender med riktig krumning var ingen enkel jobb - men resultatet er imponerende!

 Fantastisk tak
© Inger Marie Greni

Taket i trappen har skikkelig wow-faktor. Lykken var stor da Lin og Svein oppdaget at taket, utrolig nok, var i god stand og kunne bevares.

 Moderne kjøkken
© Inger Marie Greni

Kjøkkenet er fra tyske Poggenpohl og tilfører den gamle sveitservillaen moderne linjer. Et bad og en gang måtte ofres da familien ønsket seg et stort, åpent kjøkken, men ellers er mye av den opprinnelige planløsningen bevart, med tre store stuer på rekke og rad.

 Kule kontraster
© Inger Marie Greni

Møtene mellom gammelt og nytt skaper spennende kontraster i villaen, som når spisestolene Catifa fra Arper får omringe et gammelt trebord.

 Spesiallaget kunst
© Inger Marie Greni

Veggene i både stuen og spisestuen er dekket med store malerier signert Trudy Wiegand, en venninne av Lin. Bildene er laget spesielt til huset.

  • De er laget her, til oss. Det er noe helt spesielt med disse bildene, de tilfører ro og harmoni til rommet. Jeg blir aldri lei av å se på dem, sier Lin.
 Lyst og lekkert på soverommet
© Inger Marie Greni

Foreldresoverommet er også badet i lys, takket være høye vinduer og balkongen utenfor. For å beholde lyset, er interiøret holdt i duse toner.

 Hemmelig hage
© Inger Marie Greni

Fra gaten aner man ikke at det skjuler seg en fantastisk hage bak den hvite villaen. Sjelden har begrepet oase vært mer passende. Her vokser busker, trær og blomster, noen like gamle som huset selv.

  • Jeg tror ikke folk innser hvor mye jobb det er med en slik hage. Opptil 20 timer i uken kan jeg jobbe her. Om du skal ha en slik hage må du like hagearbeid, og du må gjøre litt hver dag, ikke la det forfalle, forteller Lin.

En hemmelig hage må selvfølgelig også ha rom for barnas hemmeligheter. Et dukkehus er altså helt på sin plass!

 Elsker huset!
© Inger Marie Greni

I dag fremstår huset som en gammel, staselig villa i all sin prakt på utsiden, mens innsiden har all den komfort og stil man forbinder med et moderne hus.

  • Vi elsker huset, vi har ikke endret på noe siden vi var ferdige med oppussingen for fem år siden. Det er faktisk ingenting vi ville ha gjort annerledes!