Bli med hjem til superarkitekt Todd Saunders

Den norsk-kanadiske arkitekten har bygget familiens paradis på sin særegne, varmt minimalistiske måte.

© Mads Mogensen

Blant moderne villaer i Tveiterås Hageby i Paradis i Bergen står hjemmet til Todd Saunders. Eller, å si at det står, er kanskje ikke helt riktig - i den magiske skumringen svever det nærmest over bakken.

  • For en arkitekt er det å tegne sitt eget hus litt som når en psykolog går i terapi. Formmessig synes jeg ikke dette er det mest spektakulære bygget jeg har tegnet. Det aller viktigste var å skape et hus som kunne passe inn i nabolaget, forteller Saunders.

Spektakulært eller ei, huset troner i hvert fall mellom trærne som et tårn kledd i svart treverk, og med mange og overbygde terrasser.

Tomten skulle egentlig huse en offentlig park, og var til salgs en god stund. Den manglet utsikt, men Saunders utnyttet makshøyden på ni meter og bygget et solid og imponerende familiehjem.

© Mads Mogensen

På bakkeplan har Saunders tegnet inn et bruksområde, lekerom, og en av husets mange overbygde terrasser, i tillegg til en spesiallaget åpen trapp som strekker seg oppover gjennom huset.

I oppholdsrommet på 35 kvadratmeter har Saunders plassert en kjøkkenbenk på hele ni meter, mens det flotte Dinesen-gulvet har planker på opptil 14 meter.

Kjøkkenet fra Kvänum er lyst og praktisk, men likevel varmt i uttrykket. Stolen er et norsk bruktfunn.

© Mads Mogensen

Hovedplanet i andre etasje inneholder kjøkken, spisestue, stue, soverom, bad og vaskerom. Kjøkkenet har en ni meter lang benk, i tillegg til kjøkkenøya. Rundt det danske vintagespisebordet står stolene Copenhague av Ronan og Erwan Boroullec for hay.

© Mads Mogensen

Sanselig miks på kjøkkenet med barkrakken Edgar fra De La Espada, lampen Endless Lamp fra Roll & Hill og et gammelt svensk veggteppe av Marta Maas Fjatterström.

© Mads Mogensen
Peisen er plassert i midten av huset og gir lun stemning til hele etasjen. Stuen er enkelt møblert med få, men nøye utvalgte møbler: Stuebordet Fjord er fra Moroso, det svarte sidebordet Lily fra SCP, messingbordet Habibi er fra E15 og teppet Norwegian er fra Lone Tepper. Den vakre stolen Diz, av Sergio Rodrigues for Lin Brasil, er som en skulptur i interiøret!

© Mads Mogensen
De store skyvedørene i glass sørger for maksimalt med lys i stuen. Chesterfield-sofaen Munro fra SCP står i fin kontrast til den stramme plassbygde sofaen. Personlig og lekent, synes vi!

© Mads Mogensen
Boligens inngangsparti er godt skjermet av en overbygd ute- og lekeplass.

© Mads Mogensen

Den spesialbygde trappen leder opp til biblioteket på toppen. Et vakkert grep som løfter interiøret og gjør det interessant – uten at den stopper lyset.

© Mads Mogensen
Biblioteket på toppen av huset er på hele 40 kvadratmeter, og er familiens yndlingsrom. – Vi leser hele tiden, sier Todd.

© Mads Mogensen
Badet er sanselig innredet med ulikt fargede fliser på veggene og gulv fra Dinesen. Den gamle Hans J. Wegner- benken tilfører struktur og varme, mens knaggene i glass, Lecko av Tom Dixon, fungerer både som dekor og praktisk oppheng. Armatur i vegg og dusj er MEM fra Dornbracht, servanten heter Metaphor og er fra Alape.

© Mads Mogensen
Soverommet er lyst og innbydende med malt panel og slipt betong på gulvet. Nattbordet med integrert lampe heter Arkipelag og er fra Rubn. Godstolen, bordet og pendlene er funnet brukt i Danmark.

© Mads Mogensen
I hallen, under den spesiallagde hengende trappen, står et fint stilleben med dagseng fra Another Country og gamle danske krakker som er kjøpt brukt.

© Mads Mogensen
Balkonger og terrasser er rammet inn av glassgjerder uten rammer for å beholde linjene i fasaden og sørge for makismal utsikt til den grønne hagen. Her går det fint an å ta med seg en god bok og nyte kvelden, uavhengig av været.

© Mads Mogensen

Villa S, som huset heter, har mange uteplasser som beskytter mot vær og vind – og ungene kan fint leke ute, selv når det regner.

© Produsentene
Skap en varm og innbydende atmosfære, bygget på kvalitet i alle ledd. Vi følger arkitekten Todd Saunders stilsikre form. Med klokka fra toppen: Mosegrønn og myk! Sofa, Gotham, fra Eilersen, 32 674 kr, Exo møbelstudio. Grønt teppe i vevd ull, Argali fra Danskina, 22 700 kr, Møbelgalleriet. En urteplante til benken, 60 kr, Plantasjen. Bord i heltre eik, Nord fra Normann Copenhagen 13 590 kr, Dkno. Komfortabel hvilestol, mens du leter etter den ultimate ørelappstolen. Strandmon, 2295 kr, Ikea. Knagger fra Tom Dixon, fra 515 kr per stykk, Eske. Urtepotter i messing er vakkert mot det grønne. 299 kr, Bloomingville.