Tendens - butikker med fokus på opplevelse

Det handler ikke lenger kun om produktene, men den estetiske opplevelsen. Snøhetta og hudpleiemerket Aesop har de siste årene samarbeidet om syv prosjekter verden over, hvor lokal arkitektur og historie er inndratt i utforming og design, og resultatet er unikt. Vi har tatt en nærmere titt.

Arkitektur og interiørdesign spiller en fremtredende rolle i branding og profilering av merkevarer, og er innenfor varehandelen kjent som retail design.

Det australske hudpleiemerket Aesop har utmerket seg på dette feltet, og Snøhetta er blant arkitektkontorene de har skapt unike utsalgssteder i samarbeid med.

– Vi designer ikke for Aesop, men sammen med dem. Det har vært en inspirerende prosess for oss, siden de er åpne for å eksperimentere, fortalte Peter Girgis, Senior Interior Architect i Snøhetta, da vi snakket med han i forbindelse med åpningen av Aesops lokaler i Hegdehaugsveien i Oslo i 2016.

Vi har samlet alle Snøhettas prosjekter for Aesop, hvor lokal arkitektur og historie ofte inndras i utforming og design, og skaper unike lokaler. Her står opplevelsen i fokus - produktene blir statister.

© Snøhetta

Aseops lokaler i Prinsensgate i Oslo. Himlingen er konstruert av ti kupler som glir over i hverandre, noe som skaper en nesten sakral stemning – og en svært spesiell akustikk i rommet.

© Aesop / Stephen Citrone

Aesop i Homansbyen i Oslo, hvor eikepanelene er en moderne og tredimensjonal utgave av denne opprinnelige takdetaljen.

© Paola Pansini

Aseop Duke of York Square i London. Butikkens estetikk er en spennende blanding av klassisk og futuristisk. En allerede eksisterende søyle er brukt som utgangspunkt for resten av butikkens utforming. Fra den midtstilte søylen strekker det seg tolv buer mot veggene, noe som fungerer som en slags naturlig estetisk og organisatorisk skille i butikken.

Les mer om prosjektet her.

© Snøhetta

Denne Aesop-butikken i Singapore har et eksotisk og luksuriøst uttrykk av gull, og kan skilte med et helt spesielt tak, en slags opp-ned skog av trestammer i taket.

© Snøhetta

Aseop i Berlin er inspirert av diverse scenekunst-institusjoner i nærheten. Interiøret skaper på en subtil måte assosiasjoner til et teateralsk drama. Denne innflytelsen kommer til syne gjennom ni eikesøyler som stiger opp fra gulvet - som standhaftige statister som venter på hovedpersonens ankomst.

© Snøhetta

Aesop Raffles City i Singapore utstråler en gyllen varme, og den sentralt plasserte messingøya er et naturlig fokus - i kontrast med naturlige fibertepper som pakker inn lokalet fra gulv til tak.

© Snøhetta

Aesop på Grabenstrasse i Düsseldorf, med et mer minimalistisk og rent uttrykk.