Solide materialer skaper solide boliger

Ofte prioriteres kvantitet over kvalitet - dessverre. "Jo rikere vi blir, jo mindre investerer vi i byggematerialer."

© Lund Hagem
© Lund Hagem

Her er et eksempel på det motsatte: Kvalitet fremfor kvantitet. Huset er på kun 30 m2, men det er fullspekket av kvalitet i både materialer og detaljer.

Slik er det også med byggematerialer

De nye oppfinnelsene har alle samme mål: nemlig å gjøre det billigere å bygge nytt, eller å pusse opp. Også kan materialene gjerne etterligne noe de ikke er.

Konsekvensen er at man ikke kjenner til holdbarheten, vedlikeholdet og miljøpåvirkningen av materialene. Et kjent eksempel på dette er asbestplater som i sin tid erstattet tradisjonell takstein.

Et annet og nyere eksempel, er de kjente vindsperre-platene fra Kina, som har kostet entreprenørfirmaene en formue.

Tapet i stedet for murstein

Et annet eksempel er billig furu som trykkimpregneres og males med plastikkmaling for å overleve vind og vær. Også mursteinhuset, som nå er blitt "tapethus" fordi mursteinen har blitt redusert til en simpel fasadekledning, uten en bakmur av gassbetong og et tykt lag steinisolasjon og membraner.

Det arkitektoniske resultatet er dermed at vi bygger boliger med svekket patinering, blottet for stofflige kvaliteter. Det er hvitmalte gipsplater eller betong, billig laminat på gulvet til fordel for massivt tre og komposittmateriale med mystisk innhold som kun blir styggere og styggere.

Dette er det majoriteten av nybygg har å by på - uansett om det er dyre boliger eller alminnelige rekkehus.

Er en av årsakene at markedet ikke etterspør høyere kvalitet?

Dersom svaret er ja, er det trist. Vi investerer allerede høye summer i utbygging, støping av fundament, isolering og elektrisitet.

Selvfølgelig koster det mer med bedre materialer, men det er ikke logisk å spare på de siste 5-10 cm, nettopp fordi vi opplever med sansene. Det er overflatene - gulvet, veggene, fasadene - vi legger merke til.

© Lund Hagem
© Lund Hagem

Norsk arkitektkontor bruker fjellet som tapet

Men det finnes selvfølgelig også eksempler på det motsatte, og i den sammenheng vil jeg fremheve det norske arkitektkontoret Lund Hagem. Studioet har gjennom en rekke vakre, følsomme og innlevende boliger vist hvor viktig materialer, overflater og stoffligheter har for opplevelsen av en bolig.

© Lund Hagem

Omkringliggende klipper som en del av boligen

“Knapphullet” er et lite anneks som er en del av en større villa i Sandefjord.

Annekset er på kun 30 m2, men rommer fortsatt en stor arkitektonisk fortellerglede, som resulterer i en opplevelsesrik og kompleks boligarkitektur.

En av årsakene til dette er at den stofflige komposisjonen er utført virtuost. I annekset har man lykkes med å inkludere klippene som en del av boligen. Det virker nesten som om man har tapetsert veggene med klippene.

© Lund Hagem
© Lund Hagem

Vi klarer snart ikke mer hvitmalt gips og betong. Og det evige mantraet om at lyst er bedre gjelder ikke enhver bolig, eller til enhver tid. Her er et eksempel på hvordan mørkt tre og glitrende betonggulv skaper et vakkert rom. Arkitekt: Lund Hagem.

Materialer i balanse

En vakker komposisjon kan oppstå når det er en balanse mellom det myke og det harde, det feminine og det maskuline. Denne balansen syntes jeg dette prosjektet har. Her står betonggulvet i kontrast til de massive dørene i eik, fargede tekstiler og loftet som også er kledd i eik.

© Lund Hagem
© Lund Hagem

Tenk fremover med få og kvalitetsrike investeringer

Her har man oppnådd en fin kontakt mellom innsiden og utsiden ved å la den lange benken, laget av samme betong som taket, drive ut på den lille og intime terrassen. Dette er et lite stort mesterverk, som eksemplifiserer at vi bør vurdere å vektlegge kvalitet over kvantitet når vi bygger. I lengden kan du risikere å tape på å kun investere i billig og dårlig kvalitet. Få, gode investeringer vinner du mye på - spesielt i lengden.

© Lund Hagem

LES OGSÅ