NY SERIE: SKANDINAVIAS VIKTIGSTE ARKITEKTKONTORER

Det ligger i navnet - det danske arkitektkontoret BIG både tenker, tegner og bygger stort.

I Netflix-serien Det abstrakte: Designkunst er en hel episode viet Bjarke Ingels, grunnleggeren av arkitektkontoret Bjarke Ingels Group (BIG). Det glitrer formelig i øynene på den danske arkitekten når han i starten av programmet forteller hvordan han ser for seg at de kan lage en slags dokumentarversjon av Inception, Christopher Nolans film fra 2010, hvor Leonardo DiCaprio ser drømmer bli til virkelighet.

– Når arkitektur er på sitt beste, er det akkurat det som skjer, forklarer en engasjert Ingels.

Da BIG designet den danske paviljongen til Shanghai Expo i 2010 lånte de like greit med seg selve symbolet på Danmark, bronseskulpturen Den Lille Havfruen, fra Københavns havn.

Les også: Norske Snøhetta har klatret til topps blant verdens arkitektkontorer

Legos opplevelsessenter i danske Billund fra 2017 er et Lego-hus i ordets rette forstand!

Med pågangsmot, karisma og fravær av alt som heter jantelov, er Ingels en slags arkitekturens rockestjerne. Han tryller frem gode poplåter i form av tilsynelatende enkle, men svært kompliserte bygninger, og ble i 2016 utnevnt av Time Magazine som en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

Siden BIGs oppstart i København i 2005 har selskapet utvidet med ytterligere to avdelinger – én i London og, passende nok, én i The Big Apple, New York.

Se også Aesop-butikken i London, designet av Snøhetta

Et hovedkontor med assosiasjoner til en urskive bygges i disse dager for det sveitsiske luksusklokkemerket Audemars Piguets i Le Brassus.

Navnet BIG rommer ikke bare grunnleggerens initialer, men er også beskrivende for måten kontoret jobber på. For­ank­ret i bærekraft, lekenhet og visjonen om å fri arkitektur-feltet fra vanetenkning, har BIG bidratt til å forme en ny fremtid for arkitekturfeltet. De høster stadig priser for sine mange innovative byggeprosjekter, og ingen idé er for stor eller utopisk. Boligblokker formes som fjell, København får havnebad midt i byen, museer bygges under jorden og skyskrapere får uvante, organiske former.

Filosofien oppsummeres tydelig i utformingen av søppelforbrenningsanlegget Amager Bakke i København, som i tillegg til å forsørge innbyggerne med grønn energi har et skisenter på taket – en gave til skiglade dansker, som ellers ikke er bortskjemt med bakker. Prosjektet, som skal stå ferdig til sommeren, ble nylig utnevnt av Architectural Digest som en av bygningene det knyttes mest forventninger til i 2018.

Det prisbelønte Museet for Søfart i Danmark er integrert i landskapet og passende formet som en båt.

– Det finnes forskjellige måter å bryte vanetenkningen på, forklarte Ingels i et intervju med Berlingske Business i fjor.

– En måte er å stille flere og andre spørsmål enn man pleier å gjøre. En annen er å kikke på løsningene man pleier å bruke og snu dem på hodet. Vi tegnet for eksempel et psykiatrisk sykehus i Helsingør, som vi betraktet som et hotell – et sted man drar fordi man har lyst, ikke av tvang.

LES OGSÅ: Konseptbutikk i særklasse

BIG fulgte i fotsporene til arkitektoniske storheter som Zaha Hadid, Jean Nouvel og Frank Gehry da de designet en paviljong til Serpentine Galleries i London.

I Helsingør ligger også det prisbelønte Museet for Søfart, nok et eksempel på BIGs evne til å tenke nytt rundt tradisjonelle konsepter. I stedet for å bygge oppover, lanserte kontoret ideen om å utnytte volumet under bakkeplan i en struktur formet som et skip. I København Zoo bor to pandabjørner i et hjem formet som et yin- og yang-symbol, et bilde på både opphavet og utseendet til bjørnene fra Chengdu i Kina. Legos opplevelsessenter i Billund er konstruert av det som ligner gigantiske Lego-klosser, mens New Yorks skyline fikk en ny oppdatering i 2016 i form av VIA 57 West, en trekantformet skyskraper med stor hage i midten.

Buktende skyskrapere med panoramautsikt og svømmebasseng på taket, ja slik skal man bo i Miami, ifølge BIG.

Selv om Ingels er BIGs ansikt utad, er han ikke alene om suksessen. I tillegg til arkitektene, designerne, urbanistene, oppfinnerne og alle de andre ansatte som sørger for at kontoret stadig vinner prosjekter og priser, består ledelsen av hele tolv partnere. Som Ingels selv påpekte i intervjuet med Berlingske Business:

– BIG er ikke meg og noen hjelpere, det er en rekke vennskap og lange samarbeid. Kanskje er det egentlig mer en kultur enn et individ. Vi har et verdigrunnlag som binder oss sammen.

Med sin moderne ode til klassisk, italiensk arkitektur, vant BIG nylig konkurransen om å tegne det nye hovedkontoret til San Pellegrino i Italia.

BIG fulgte i fotsporene til arkitektoniske storheter som Zaha Hadid, Jean Nouvel og Frank Gehry da de designet en paviljong til Serpentine Galleries i London.

Vakre Superkilen i København er en park utviklet i samarbeid mellom BIG, kunstnergruppen Superflex og landskapsarkitektene Topotek1 fra Berlin.

Med «usynlige» Tirpitz i Blåvand i Danmark, har BIG forvandlet en bunker fra andre verdenskrig til et museum integrert i landskapet. Kontoret mottok i januar en utmerkelse fra amerikanske AIA New York for prosjektet.