Velg din kjøkkenfavoritt

Kokekaret kan ha alt å si for at du lykkes med maten.

Elsker du sprø stekeskorpe på det nystekte brødet eller en saftig biff som gir tennene litt motstand? Mange er genuint opptatt av kvalitet på råvarene til matlagningen. Det kan lønne seg å være like nøye på grytene og pannene du skal lage maten i.

Velger du støpejern, så velger du noe som varer. Alle gryter og panner fra Le Creuset er designet for å holde hele livet. Det gjør dem også til gaver med høy verdi. De emaljerte grytene er lette å rengjøre og egner seg til alt fra gryteretter til baking av brød.

Holder på varmen

Støpejern tåler høye temperaturer og kan brukes på alle kokeplater – også induksjon. Kokekarene fordeler varmen jevnt og holder lenge på varmen etter at kokeplaten er slått av. Du slipper å tenke på serveringsfat da gryten er vakker i seg selv og gjør seg på bordet.

Kjenner du til alle fordelene med støpejern?

Støpejern har mange bruksområder:

  • Stekeskorpen blir ekstra god på biff og annet kjøtt.
  • Skorpen på brødet blir ekstra sprø, mens selve brødet blir saftig om du steker det i en støpejernsgryte.
  • Gryteretter blir ekstra saftige fordi du beholder saft og kraft under det tette lokket.
  • Server gjerne maten rett fra gryten. Den holder lenge på varmen.
  • Du kan også servere hjemmelaget is rett fra gryten fordi den holder lenge på kulden. Du kan faktisk sette gryten rett i fryseren.

Tips! Den matte sorte emaljen er spesielt egnet til råvarer som blir best med høye overflatetemperaturer eller med en god stekeskorpe.

Prøv gjerne en av oppskriftene under.

Oppskrift på bresert lammebog med perlespelt

4-6 personer

Ingredienser:

1 utbenet lammebog

25 salvieblader

10 kvister av timian

10 fedd hvitløk

Salt og pepper

Olje til steking

3 gulrøtter

10 sjalottløk

4 dl hvitvin

4 dl lammekraft

200 g perlespelt

1 rød paprika

1 gul paprika

½ brokkoli

Slik gjør du:

  1. Legg halvparten av urtene og fem fedd knust hvitløk i den utbenede lammebogen. Krydre godt med salt og pepper og smør inn lammebogen.
  2. Skrell og skjær gulrøtter i terninger.
  3. Brun lammebogen i litt olje i en stekegryte og legg på terninger av gulrøtter, de resterende fem feddene med hvitløk og hele sjalottløken. Stek litt før du har i resten av urtene, hvitvin og kraft i stekegryten.
  4. La det hele bresere i 75 minutter. Ta deretter opp lammet og la det trekke.
  5. Ha i perlespelt og strimler av paprika i den breserte laken. Ha 10 minutter under lokk. Deretter vender du inn brokkolibukettene.
  6. Til slutt har du lammet tilbake i stekegryten og varmer retten i ytterligere 10 minutter til perlespelten er mør.

Oppskrift på hasselbakte poteter med røkt havsalt og sprøtt bacon

2-4 porsjoner

Hender det at du har poteter til overs? Med denne enkle, men kjempegode retten får du brukt opp restene på en spennende måte, og de kan til og med smake enda bedre enn retten du opprinnelig kjøpte dem til!

Ingredienser:

8 poteter (velg gjerne en fast type)

5 ss smeltet smør eller olivenolje

4 ts røkt paprika

2 ss fersk timian

2 ss fersk rosmarin

2 ss fersk persille

2 ts røkt havsalt

200 g bacon i terninger

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 210 °C
  2. Skjær et tynt lag av potetene på langs, dette gir en stabil bunn når de skal skjæres i «hasselbakte skiver». Plasser poteten med den flate siden ned og snitt deretter poteten med ½ cm mellomrom med en skarp kniv, uten å skjære helt gjennom (skjær ca. 3/4 gjennom). Gjenta med resten av potetene.
  3. Finhakk alle urtene og hell dem i en bolle sammen med olje og krydder. Pensle potetene med urteblandingen, dryss røkt havsalt over og sett dem tett sammen i stekepannen.
  4. Stek potetene i ovnen i 50 minutter, topp med baconterninger og stek videre i 10 minutter til.
  5. Retten passer godt sammen med dampet brokkoli og en frisk grønn salat dryppet med olje og sitron.

Tips til å vedlikeholde støpejern finner du hos LeCreuset.no

Annonsørinnhold: Vi gjør oppmerksom på at dette er en kommersiell artikkel skrevet av Kontent for Le Creuset.