Smak av sommer

By gjestene dine på en deilig treretter. Avokado, asparges, kylling og rabarbra bør kunne garantere sommerfølelsen!

© Anders Schønneman

Meny til 4 personer

Forrett: Avokadosuppe og asparges
Hovedrett: Økologisk kylling med parmesan-rørt polenta
Dessert: Tertekjeks med rabarbra- og mascarponekrem

Klikk deg videre for å se oppskriftene. Vel bekomme!

 
Forrett: Avokadosuppe og asparges
© Anders Schønneman

Den lekre avokadosuppen smakes til med litt muscat d'Alsace, som vi også drikker til, og serveres i en liten bolle. Grønne og hvite asparges kokes perfekt al dente og serveres med en anelse pepperrot og dill. Vinforslag til aspargesen: Muscat d'Alsace

1 stor avokado
½ sitron
4 dl kokende hønse- eller grønnsaksbuljong
1 dl kremfløte
1-2 ss muscat d'Alsace
salt og pepper
1 bunt hvite asparges
1 bunt grønne asparges
en bit pepperrot
dill

Ha avokadokjøttet over i en blender, og press litt sitronsaft over. Hell i buljong og fløte, og miks jevnt. Smak til med vin, salt og pepper og eventuelt litt mer sitronsaft. Juster konsistensen med kokt vann hvis du synes suppen er for tykk.
Rens de hvite aspargesene og kok dem møre, men ikke myke, i lettsaltet vann. Sjekk etter fire minutter. Skjær av den trevlede enden av de grønne aspargesene og kok dem møre. Sjekk etter ett minutt. Sil av aspargesene og anrett dem på tallerkenen. Høvle litt pepperrot over aspargesene, og dryss litt dill over. Server den lune suppen i små boller.

 
Hovedrett: Økologisk kylling med parmesan-rørt polenta
© Anders Schønneman

Etter den søte, milde opplevelsen som forretten byr på, ønsker vi noe sterkere, og velger å gni inn kyllingen med chili, estragon og hvitløk. Vinforslag: Pinot gris

1 stor økologisk kylling
3 ts tørket chili
3 ts tørket estragon
3 fedd hvitløk
salt og pepper
¾ l vann
ca. 2 dl minuttpolenta
25 g smør
50 g revet parmesanost
2 små hjertesalater
en håndfull sukkererter
lltt fersk merian
1 ss olje
1 ts majones
1 ts kremfløte

Sett ovnen på 225 grader. Skjær kyllingen i mindre stykker og legg dem i en ildfast form. Bland chili, estragon, revet hvitløk og litt salt og pepper i en bolle. Bland sammen og gni krydderblandingen over kyllingen. Hell 2 dl vann i bunnen av formen. Gjennomstek kyllingen i ca. 45 minutter. Etter 30 minutter kan du sette ned temperaturen til 200 grader hvis kyllingskinnet er mørkt.
Kok opp lettsaltet vann i en kasserolle. Pisk inn polentaen, litt om gangen. Når all polentaen er blandet inn, rører du i ett minutt. Blir polentaen tykk, heller du i litt vann og rører videre. La smør og ost smelte i polentaen mens du rører. Juster med vann, og smak til med salt og pepper. Snitt salat og sukkererter, og bland med litt merian. Rør olje, majones og kremfløte sammen i en bolle og vend i salaten.
Server salaten til polentaen og kyllingen med sjy fra formen.

 
Dessert: Tertekjeks med rabarbra- og mascarponekrem
© Anders Schønneman

Vi elsker å legge krem og syltet frukt eller bær mellom to sprø hjemmelagede kjeks. Prøv, da vel!
150 g hvetemel
4 ss melis
100 g smør
1 lite egg
250 g rabarbra
5 ss sukker
2 ss vann
1 ½ dl kremfløte
75 g mascarpone
1 knivsodd vaniljesukker
2 ss mandelflak
melis til pynt

Rør mel og melis sammen i en bolle. Skjær smøret i terninger og ha det i melblandingen. Kna sammen til en deig, og ha i et pisket egg. Legg deigen i en plastpose og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
Skjær rabarbraen i små biter og legg dem i en kasserolle med sukker og vann. Kok dem lett møre i fem minutter. Trekk kasserollen av varmen, og la rabarbrakompotten bli helt kald. Sett ovnen på 200 grader.
Rull ut deigen, mellom to lag bakepapir til den er ca. 3 mm tykk. Stikk ut minst 8 runde kjeks 7-8 cm i diameter med et glass med tynn kant.
Stek kjeksen til den er gyllen og fin. Sjekk etter 6 minutter. Avkjøl kjeksen helt. Oppbevar i en kakeboks hvis du lager dem dagen i forveien.
Pisk fløten til krem og vend inn marscarponen. Smak til med litt vaniljesukker.
Legg opp kjeks, krem, rabarbra og kjeks like før servering. Pynt med mandelflak på toppen og dryss litt melis over.