Smak av Provence

Det er ikke alltid vi kan dra til Frankrike, men en fransk meny skal vi nå alltids klare å sette sammen. Velkommen til fransk aften!

 
Fransk treretters
© Anders Schønneman

Bouillabaisse

Det er lite som slår en klassisk fransk fiskesuppe!

500 g reker med skall
1 purre
1 gulrot
sellerirot
1 ts fennikelfrø
1 ss tomatpuré
2 dl hvitvin
olje
salt og pepper
2 løk
4 fedd hvitløk
2 bokser flådde tomater
½ g safran
400 g ren filet av forskjellige slag hvit fisk
500 g blåskjell
1 appelsin
litt hakket persille
1 dl god, gjerne hjemmelaget, majones
1 ss finhakket ramsløk
godt brød

Spar på en liten håndfull reker som skal serveres hele i suppen. Rens resten av rekene, og sett dem i kjøleskapet. Surr rekeskallet i olje i en varm gryte. Skjær grønnsakene i små terninger, og ha dem i gryten. Bland inn fennikkelfrø og tomatpuré. Tilsett hvitvin og kaldt vann slik at rekeskallet dekkes. La det småkoke under lokk i 30 minutter. Spe eventuelt med litt mer vann. Sil kraften gjennom et dørslag, og sett den til side. Skjær løk og hvitløk i tynne skiver. Varm opp olje i en stor gryte, og stek løk og hvitløk uten at det tar farge. Tilsett tomatene og nesten all safranen. Kok opp. Hell i kraften, og smak til med salt, pepper og appelsinsaft. Skjær opp fisken i mindre biter, og ha dem i suppen. Tilsett blåskjell og reker, og la det hele koke i fem minutter. Ha majonesen i en skål, og rør inn resten av safranen. Finhakk ramsløken, og vend den inn i majonesen. Server suppen med brød til.

 
Andelever med puylinser
© Anders Schønneman

Puylinser smaker veldig godt, og de holder på fastheten selv om de koker lenge. Får du ikke tak i andelever, bytter du den bare ut med kyllinglever.

lever
500 g andelever
salt og pepper
4 stilker timian
2 fedd hvitløk
olivenolje

dressing
3 ss olivenolje
1 ts hvit balsamicoeddik
1 ts dijonsennep
salt og pepper

salat
Fire store håndfuller bitre og søte salatblader,
for eksempel frisé, hodesalat og ekeblad

Kok linsene møre etter anvisning på pakken. Avkjøl. Klapp andeleveren tørr med et papirhåndkle, krydre med salt og pepper. Stek den i olivenolje sammen med hele hvitløk og timian i cirka fem minutter. Bland dressingen, og smak til med salt og pepper. Anrett salatbladene på et fat. Dryss linsene over salatbladene, og legg andeleveren oppå dem. Drypp dressingen over, og server med én gang.

 
Oster og cognacmarinerte rosiner
© Anders Schønneman

Den perfekte avslutningen på et fransk måltid er selvsagt ost. Men velg gjerne norske oster, det finnes mye spennende i den lokale ostedisken!

dressing
4 ss mørke rosiner
2 ss cognac
1/2 ts balsamicoeddik
1 ts honning
1 ss olje
4 ss pinjekjerner
noen blader sikorisalat
3-4 ulike typer ost

Hell rosiner og cognac i en liten skål den morgenen du skal lage måltidet. Legg salatbladene i kaldt vann for å få dem ekstra sprø og fine, og ta ostene ut av kjøleskapet slik at de blir tempererte. Vend rosinene og cognacen sammen med balsamicoeddik, honning og olje. Hell vannet av salatbladene og tørk dem, gjerne i en salatslynge. Anrett ostene og salatbladene porsjonsvis på et skjærebrett eller tallerkener. Drypp dressing over bladene, og dryss pinjekjerner over dem helt til slutt.