Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Rips

Syrlige bær med sterk aroma

0703_christa_ribs.jpg

© bo-bedre.no

I Mellom-Europa modner ripsen rundt St. Hans, og tidligere ble bærene kalt hansbær og johannesdruer. Vinbær er en annen betegnelse – fruktstanden ligner en drueklase, og bærene har lenge blitt brukt til vin.

Rips har vært kjent og benyttet som bærbusk siden middelalderen. Ripsvin blir nevnt på 1600-tallet i et regnskab fra enkedronning Sophies vinkjeller. Rundt 1800 ble det dyrket rips i de fleste hager. Hvis du har litt jord, er det en god idé å plante en busk.

Rips er sunt, bærene inneholder 8,5 mg jern pr. 100 g og dessuten kalsium og fosfor. De holder orden på magen, og bladene, som du kan blande i salatbollen, inneholder mange C-vitaminer.

Et par ripsklaser og en skje soltørkede blåbær setter smak og farge på hvitvinseddik. Filtrer eddiken etter 14 dager. Søt med litt honning og bruk den til f.eks. salat med rips og urter.

Relaterte artikler