Nydelig grillmeny med asiatisk vri

Noe av det beste med sommeren er å nyte lange, hyggelige måltider ute i det fri. Fyr opp grillen og by på deilige retter!

Carpaccio av gjørs med lime
© Anders Schønnemann
Carpaccio er egentlig løvtynne skiver av rått okse- eller kalvekjøtt, men retten kan også lages med fisk. Fileten er lettest å skjære i tynne skiver når den er halvfrossen. 400 g gjørsfilet med skinn salt og pepper 2 lime 1 liten bunt frisk koriander 1 rød chili 1 agurk 1⁄2 mango 2 ss ristet sesamolje 1 ss svarte sesamfrø Frys fisken i minimum ett døgn. Ta kjøttet ut av fryseren og skjær i tynne skiver når fisken er halvfrossen. Fordel skivene deretter på et fat, og la dem tine helt. Krydre med salt og pepper. Del limene i to og legg dem på grillen. Hakk koriander. Del chilien i to, fjern frøene og hakk resten i fine biter. Skjær agurken og mangoen i små terninger. Bland koriander, chili, agurk og melon, og fordel blandingen over fisken. Dryss deretter litt sesamolje og svarte sesamfrø over det hele. Press saften fra de grillede limene over fisken og server.

Marinert ytrefilet med ingefærdressing
© Anders Schønnemann

En saftig biff er alltid en sikker vinner. Skjær kjøttet i skiver etter grillingen, og server med en smakfull ingefærdressing.

4 tykke skiver ytrefilet 2 ss olivenolje
1 sitron
3 kvaster rosmarin

2 fedd hvitløk salt og pepper

IngefærdressIng

1 fedd hvitløk
2 ss fersk ingefær
1⁄2 dl soyasaus
1 1⁄2 ss ristet sesamolje 1⁄2 ss honning
1 lime

1 rød chili
friske cornichons, eller vanlig agurk grønn asparges
vårløk

Mariner kjøttet i olje, sitronsaft, hakket rosmarin og presset hvitløk. Krydre med salt og pepper. Vend kjøttet godt i marinaden, og la stå i cirka én time. Riv hvitløken og bland den sammen med ingefær, soyasaus, olje, honning og lime til en dressing. Skjær agurken i tynne skiver med en potetskreller. Fjern bunnen av aspargesene før du damper dem i 2 minutter. Avkjøl og skråskjær dem i biter. Del chilien i to, fjern frøene og hakk resten i små biter. Hakk vårløken i tynne skiver. Grill kjøttet i cirka

3 minutter på hver side, avhengig av tykkelse. La kjøttet hvile i et par minutter før du skjærer det i skiver. Legg kjøttet på et fat, hell dressingen over, og avslutt med agurk, asparges, chili og vårløk.

Grillet salat med krem av koriander
© Anders Schønnemann
Legg salathoder på grillen og fremkall nye, deilige smaksopplevelser. Beregn et halvt salathode per person. Grillet salat 1 radicchio 1 hjertesalat 1 sitron 50 g parmesanost Korianderkrem 1,5 dl crème fraîche 1 liten bunt frisk koriander 2 ss olivenolje salt og pepper Del radicchioen og hjertesalaten i to. Grill salatstykkene med innsiden ned til de får farge. Jo høyere varme og kortere tid, desto bedre resultat. Bland crème fraîche med koriander og olivenolje. Smak til med salt og pepper. Riv sitronskallet og klem sitronsaft over salatene. Dryss revet sitronskall og revet parmesanost over. Ha korianderkrem over salaten før servering. Pynt gjerne med litt frisk koriander til slutt.

Iskake med kokos og jordbær
© Anders Schønnemann
Etter middagen passer det bra med en frisk dose kokos, jordbær og rom. Oppskriften på sommerens beste iskake får du her! Kokosis 1 ubehandlet sitron 1 lime 5 dl kremfløte 1 boks søt, kondensert melk, ca 397 g 150 g kokosmel 3 kakebunner, sukkerbrød 1 dl mørk rom Pynt 1/4 l kremfløte 50 g kokosflak 200 g jordbær Riv sitron- og limeskall fint. Ha fløte, kondensert melk og skallet fra sitronen og limen i en bolle, og pisk til krem. Vend kokosen inn i blandingen (spar litt til pynt). Legg en kakebunn på et kakefat. Sett ringen fra en springform, cirka 9–10 cm høy, over kake- bunnen. Hell over halvparten av rommen. Fordel halvparten av kokosiskremen over bunnen, og legg en ny kakebunn over. Hell resten av rommen over og fordel resten av kokosiskremen over. Avslutt med den siste kakebunnen. Dunk kaken forsiktig i bordet et par ganger for å fjerne eventuelle luftbobler. Dekk formen med plastfolie og sett i fryseren over natten. Ta iskaken ut av fryseren cirka 30 minutter før servering. Pisk fløten og spre den utover toppen på iskaken. Pynt med jordbær og kokosflak til slutt.