Marcipankonfekt
© bo-bedre.no

Lekker julekonfekt

Konfekten kan nytes til varm gløgg eller sterk espresso.

Marsipankonfekt
Du trenger:
250 g mandler
50 g glukose eller honning
2 ss rosenvann
50 g melis
Nougat
Kirsebær el. andre bær
Konfektformer
Sukker til karamell

Skåld og fjern skallet på mandlene. Legg dem i ett lag på en bakeplate, og la dem tørke i ca. 10 minutter i en 100° varm ovn. Kvern eller hakk mandlene, fint eller grovt etter smak og behag. Bland dem med melis og
glukose eller honning, samt rosenvann.

Elt mandelmassen sammen på benken, gjerne på en marmorplate. Tilsett om nødvendig mer melis eller rosenvann.

Oppskriften gir ca. 370 g marsipan. Legg marsipanen i en frysepose, og oppbevar den i kjøleskapet.
Til konfekt kjevles marsipanen ut til en firkantet 1–2 cm tykk plate mellom to lag bakepapir.

Marsipanen stikkes ut med små former eller skjæres i snitter, formes til kuler rundt et par tørkede blåbær eller kirsebær eller legges sammen med nougat eller kandisert ananas (se oppskriften som følger).

Prøv også å elte hakket, kandisert ananas sammen med marsipan før du stikker ut konfekt. Pynt med smeltet hvit eller mørk sjokolade, litt malte pistasjekjerner eller mandler.

Marsipanen kan også pyntes med karamellisert sukker. Hell sukker i en kjele, og varm det opp til det smelter – la prosessen gå langsomt ellers brenner sukkeret. Når det er blitt ganske svakt lysebrunt, tas sukkeret av varmen. Lag et par streker med sukkeret – bruk en skje, og før den sikksakk over konfekten.

Kandisert ananas
Du trenger:
1 boks ananas i skiver
Samme vekt sukker
Bakepapir

Legg merke til at de kandiserte ananasskivene kun kan lages av ananas fra boks, ikke av fersk ananas.
Vei de avrente ananasskivene, og bland dem i en sauterpanne med samme vekt sukker. Varm opp langsomt under omrøring til sukkeret er helt oppløst, og kok skivene sakte i 20–30 minutter.

Ta pannen av varmen, og la skivene trekke et døgn i laken. La dem renne av, først i et dørslag, deretter på kjøkkenpapir. Legg ananasskivene på bakepapir på ovnsristen, og tørk dem i en 90–100° varm ovn i ¾ –1 time.

Tørkingen foregår best i en varmluftsovn. Slå av ovnen, og la ananasskivene bli i ovnen til den er helt kald. Skjær skivene i snitter, og pynt marsipankonfekten med snittene. Den kandiserte ananasen kan også spises for seg selv.