© Anders Schønnemann

Inviter til sommerfest!

Gjør litt ekstra stas på sommergjestene og inviter til fest med sesongens beste råvarer.

Nå som sommeren først er her kan vi benytte oss både av det fine været og de gode råvarene denne årstiden har å by på.

Hva med å invitere til en sommerlig treretters middag fylt med rips, jordbær, sukkererter og annet godt?

Vi byr på oppskriftene - så kan du by på maten!

Skinnstekt makrell med bygg, sennepsfløte og rips

Lett og sommerlig forrett, der makrellen har fått selskap av både sennepsfløte og rørte rips.

Rørte rips
100 g rips og 25 g sukker

Sennepsfløte
1 dl kremfløte, dijonsennep, grov sennep, salt og pepper.

100 g perlebygg, 1 agurk, 4 markrellfileter, 25 g smør og rips til pynt.

Dryss sukkeret over ripsen og la dem stå og trekke, mens du tilbereder resten av retten. Rør litt i ripsen underveis. Kok perlebygg som angitt på pakken og avkjøl. Ha fløten i en bolle og rør til den begynner å tykne. Tilsett begge sennepene og smak til med salt og pepper. Skjær agurken på langs med potetskreller, slik at du får lange, tynne skiver.

Del makrellfiletene i to, slik at du får åtte stykker i alt. Lag snitt i skinnsiden på makrellfileten med en kniv. Smelt smøret i en varm stekepanne, og stek makrellfiletene i rundt tre minutter med skinnsiden ned. Vend fiskestykkene forsiktig, og stek den ferdig på den andre siden. Anrett perlebygg med makrellfilet, agurkskiver og rørte rips. Pynt med et par ripsklaser og server med sennepsfløte.

Svinekam med sukkererter og løpstikkemajones

En svinekam kan selvfølgelig serveres på en sommerdag - i hvert fall så lenge tilbehøret og tilberedningen oser av sol!

Ca. 800 g svinekam uten ben, 25 g smør, 2 ss sennepsfrø, salt og pepper.

800 g nypoteter, 500 g sukkererter og 1 liten blomkål.

Løpstikkemajones
2 eggeplommer, 1 ts flaksalt, 1 ts sennep, 2 dl olivenolje, 1/2 sitron, kvernet pepper, 1 bunt løpstikke og 1 kurv gjøresyre.

Skjær svoren av steken. Støt sennepfrøene i en morter. Gni steken inn med smør og krydre med sennepsfrø, salt og pepper. Krydre svoren godt med fint salt. Legg steken og svoren på en stekeplate med bakepapir, og sett den i ovnen ved 175 grader. Stek til steken har en kjernetemperatur på rundt 60 grader. Ta den ut og la den hvile i ca. 10 minutter. Sjekk om svoren er sprø. Hvis ikke heves temperaturen til 225 grader og svoren stekes til den er sprø.

Pisk eggeplommer med sennep og salt. Tilsett oljen gradvis mens du pisker, fortsett til du får en luftig majones. Smak til med sitronsaft og pepper, og vend med hakket løpstikke. Kok potetene møre og hell av vannet. Skjær potetene i fire. Plukk ertene ut av belgen. Del blomkålen i små buketter og blancher dem i to minutter. Sil av og vend med erter og poteter. Skjær kjøttet i tynne skiver og anrett på tallerkener med poteter, blomkål og erter. Dypp løpstikkemajones over, og knus svoren og dryss den over. Pynt med gjøkesyre.

Jordbærsuppe med marengs og blomster

Forfriskende og lett sommerdessert der både suppen og marengsen kan lages i forveien, og anrettes når det skal serveres.

1 kg jordbær, 150 g sukker, 3 dl vann, 1 vaniljestang og 1/2 sitron.

Marengs
2 eggehviter, 100 g sukker, flaksalt og spiselige blomster, for eksempel stemorsblomster.

Skyll og rens jordbærene. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha jordbær, sukker, vann og vaniljefrø- og stang i en gryte, og kok ved svak varme i ca. 10 minutter. Ta gryten av varmen. Fjern vaniljestangen og blend jordbærlaken. Sil suppen om nødvendig, og avkjøl. Smak til slutt suppen til med sitronsaft.

Pisk eggehvitene stive og tilsett sukkeret. Smak til med flaksalt. Ha marengsmassen i en sprøytepose med stjernetupp. Anrett suppen i dype tallerkener. Sprøyt marengsen ut i små topper på stekebrett og dryss melis over. Svi overflaten gyllen under grillen, og løft dem forsiktig over i suppen. Pynt med spiselige blomster.