Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Ferieflørt

Vi nyter feriefølelsen og byr på en fresh og enkel meny som smaker sommer! Her er tre-retteren du skal servere gjestene dine nå.

© Anders Schønneman

Meny til fire personer:

Forrett: Hjemmegravet laks med sprø grønnsaker

Hovedrett: Skinnstekt lysing med saltbakte nypoteter og ertemajones

Dessert: Jordbæris med kaffestøv og mandelmarengs

Klikk deg videre for å lese oppskriftene!

 
Forrett: Hjemmegravet laks med sprø grønnsaker

© Anders Schønneman

Det ser vakkert ut og smaker himmelsk!

1 kg fersk lakseside med skinn (midtstykket)
4 ss sukker
4 ss salt
1-2 ts knust pepper
1 dl hakket frisk dill
1 økologisk sitron

Grønt
½ agurk
1 fennikel
8 reddiker
1 pose isbiter

Urteolje
1 dl vindruekjerneolje
4 mynteblader
2 ss bladpersille
3 ts akasiehonning
1 ts sennep
1 lime

Legg laksen i fryseren i to døgn. Ta den ut og del den i to. Gni fiskekjøttet med en blanding av sukker og salt, pepper, dill og revet skall fra en halv sitron. Legg de to laksesidene mot hverandre og ha dem i en plastpose. Legg den innpakkede fisken i en form og sett den i kjøleskapet i to døgn. Vend laksen noen ganger i døgnet. Før servering, hell av væsken og skråskjær laksen i tynne skiver.
En time eller to før servering: Snitt grønnsakene i løvtynne skiver, bruk gjerne en potetskreller eller en ostehøvel. Ha dem i en stor bolle med iskaldt vann og isbiter, og sett bollen i kjøleskapet. Det vil holde grønnsakene sprø. Lag en dressing ved å blande olje og urter i en blender. Sil av bladene og smak urteoljen til med honning, sennep og limesaft. Server laksen med avsilte, sprø grønnsaker og urteolje.

 
Hovedrett: Skinnstekt lysing med saltbakte nypoteter og ertemajones

© Anders Schønneman

Servert med blomkål kokt al dente, vendt i sitronolje og urter. Sett frem en skål med karse til å drysse over.

1 kg nypoteter
2 ss saltflak

800 g lysingfilet med skinn
salt og pepper
olje

Ertemajones
1 dl kokte, kalde, grønne erter
1 dl god majones
1 sitron

1 blomkål
litt sitronolje
en neve basilikumblader
karse

Sett ovnen på 225 grader. Skrubb potetene rene og skyll dem godt. Ha de våte potetene i en ildfast form, og vend dem med salt som du knuser lett med fingrene. Bak potetene møre i ca. 30 minutter.
Skjær fiskefiletene i mindre stykker og krydre med salt og pepper. La dem hvile i 5 minutter. Varm litt olje i en teflonpanne. Stek fiskestykkene med skinnsiden ned, og vend dem når skinnet er gyllent. Stek i ytterligere et par minutter.
Mos ertene i en bolle og vend med majones. Smak til med sitronsaft, litt salt og pepper.
Del blomkålen i små buketter og ha dem i en kasserolle med kaldt vann og litt salt. Kok dem møre, men ikke myke. Sjekk etter 3-4 minutter. Sil av vannet og vend bukettene først i litt olje, deretter
i basilikumblader.
Server fisken med poteter, blomkål og ertemajones - og et dryss karse.

 
Dessert: Jordbæris med kaffestøv og mandelmarengs

© Anders Schønneman

Om du har marengskaker til overs, holder de seg i en tett kakeboks. Tips: Ha litt is mellom kakene og server dem som en sandwich!

Kaker
2 eggehviter
1 ½ dl sukker
noen få dråper hvitvinseddik
50 g mandelmel
3 ss strøkavring
100 g mørk sjokolade til pynt

Is
500 g jordbær
2 dl sukker
1 vaniljestang
6 eggeplommer
½ l kremfløte

Til servering
1 dl kremfløte
2 ts pulverkaffe

Sett varmluftsovnen på 125 grader. Ha egge-
hviter og sukker i en metall- eller glassbolle, og pisk til skum. Ha i noen dråper eddik, og pisk videre til skummet blir helt stivt. Vend i mandelmel og strøkavring. Dekk to stekeplater med bake-papir, og fordel deigen i runde klatter. Stek marengskakene i ca. 40 minutter. Ta dem deretter ut og avkjøl dem helt før du pynter dem med smeltet sjokolade. Det gjør du ved å lage et kremmerhus av bakepapir, helle i den smeltede sjokoladen, klippe et lite hull i bunnen, og tegne på kakene.
Lag isen ved å ha jordbær i en foodprocessor og mose dem til en saus. Ha deretter sukker og vaniljefrø i en bolle med eggeplommer, og pisk det lyst og luftig. Pisk fløten til et lett skum i en annen bolle, og vend den sammen med jordbærsausen. Vend deretter alt sammen, og rør kremen til is i en ismaskin. Server isen med krem, et lite dryss knust pulverkaffe og kaker.

Relaterte artikler