Ferieflørt

Vi nyter feriefølelsen og byr på en fresh og enkel meny som smaker sommer! Her er tre-retteren du skal servere gjestene dine nå.

© Anders Schønneman

Meny til fire personer:

Forrett: Hjemmegravet laks med sprø grønnsaker

Hovedrett: Skinnstekt lysing med saltbakte nypoteter og ertemajones

Dessert: Jordbæris med kaffestøv og mandelmarengs

Klikk deg videre for å lese oppskriftene!

 
Forrett: Hjemmegravet laks med sprø grønnsaker
© Anders Schønneman

Det ser vakkert ut og smaker himmelsk!

1 kg fersk lakseside med skinn (midtstykket)
4 ss sukker
4 ss salt
1-2 ts knust pepper
1 dl hakket frisk dill
1 økologisk sitron

Grønt
½ agurk
1 fennikel
8 reddiker
1 pose isbiter

Urteolje
1 dl vindruekjerneolje
4 mynteblader
2 ss bladpersille
3 ts akasiehonning
1 ts sennep
1 lime

Legg laksen i fryseren i to døgn. Ta den ut og del den i to. Gni fiskekjøttet med en blanding av sukker og salt, pepper, dill og revet skall fra en halv sitron. Legg de to laksesidene mot hverandre og ha dem i en plastpose. Legg den innpakkede fisken i en form og sett den i kjøleskapet i to døgn. Vend laksen noen ganger i døgnet. Før servering, hell av væsken og skråskjær laksen i tynne skiver.
En time eller to før servering: Snitt grønnsakene i løvtynne skiver, bruk gjerne en potetskreller eller en ostehøvel. Ha dem i en stor bolle med iskaldt vann og isbiter, og sett bollen i kjøleskapet. Det vil holde grønnsakene sprø. Lag en dressing ved å blande olje og urter i en blender. Sil av bladene og smak urteoljen til med honning, sennep og limesaft. Server laksen med avsilte, sprø grønnsaker og urteolje.

 
Hovedrett: Skinnstekt lysing med saltbakte nypoteter og ertemajones
© Anders Schønneman

Servert med blomkål kokt al dente, vendt i sitronolje og urter. Sett frem en skål med karse til å drysse over.

1 kg nypoteter
2 ss saltflak

800 g lysingfilet med skinn
salt og pepper
olje

Ertemajones
1 dl kokte, kalde, grønne erter
1 dl god majones
1 sitron

1 blomkål
litt sitronolje
en neve basilikumblader
karse

Sett ovnen på 225 grader. Skrubb potetene rene og skyll dem godt. Ha de våte potetene i en ildfast form, og vend dem med salt som du knuser lett med fingrene. Bak potetene møre i ca. 30 minutter.
Skjær fiskefiletene i mindre stykker og krydre med salt og pepper. La dem hvile i 5 minutter. Varm litt olje i en teflonpanne. Stek fiskestykkene med skinnsiden ned, og vend dem når skinnet er gyllent. Stek i ytterligere et par minutter.
Mos ertene i en bolle og vend med majones. Smak til med sitronsaft, litt salt og pepper.
Del blomkålen i små buketter og ha dem i en kasserolle med kaldt vann og litt salt. Kok dem møre, men ikke myke. Sjekk etter 3-4 minutter. Sil av vannet og vend bukettene først i litt olje, deretter
i basilikumblader.
Server fisken med poteter, blomkål og ertemajones - og et dryss karse.

 
Dessert: Jordbæris med kaffestøv og mandelmarengs
© Anders Schønneman

Om du har marengskaker til overs, holder de seg i en tett kakeboks. Tips: Ha litt is mellom kakene og server dem som en sandwich!

Kaker
2 eggehviter
1 ½ dl sukker
noen få dråper hvitvinseddik
50 g mandelmel
3 ss strøkavring
100 g mørk sjokolade til pynt

Is
500 g jordbær
2 dl sukker
1 vaniljestang
6 eggeplommer
½ l kremfløte

Til servering
1 dl kremfløte
2 ts pulverkaffe

Sett varmluftsovnen på 125 grader. Ha egge-
hviter og sukker i en metall- eller glassbolle, og pisk til skum. Ha i noen dråper eddik, og pisk videre til skummet blir helt stivt. Vend i mandelmel og strøkavring. Dekk to stekeplater med bake-papir, og fordel deigen i runde klatter. Stek marengskakene i ca. 40 minutter. Ta dem deretter ut og avkjøl dem helt før du pynter dem med smeltet sjokolade. Det gjør du ved å lage et kremmerhus av bakepapir, helle i den smeltede sjokoladen, klippe et lite hull i bunnen, og tegne på kakene.
Lag isen ved å ha jordbær i en foodprocessor og mose dem til en saus. Ha deretter sukker og vaniljefrø i en bolle med eggeplommer, og pisk det lyst og luftig. Pisk fløten til et lett skum i en annen bolle, og vend den sammen med jordbærsausen. Vend deretter alt sammen, og rør kremen til is i en ismaskin. Server isen med krem, et lite dryss knust pulverkaffe og kaker.