© Tia Borgsmidt

Julemazarin med salt karamell og marengs

Luksusmazarin! Bruk god tid, og gled deg til himmelske munnfuller med deilig kake.

Julemazarin med salt karamell og marengs

Husk! Sukkertermometer og kakeform med løs bunn

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Mørdeig

  • 30 g hvetemel
  • 15 g melis
  • 20 g kaldt smør
  • ¼ lite egg

Frangipane

  • 20 g marsipan
  • 10 g sukker
  • 10 g mykt smør
  • ¼ egg
  • 5 g hvetemel

Salt karamell

  • 20 g sukker
  • 5 g smør
  • ½ dl fløte
  • ¼ knivsodd salt

Italiensk marengs

  • 12 g eggehviter
  • 25 g sukker
  • ¼ dl vann
  • ¼ ts vaniljesukker

Slik gjør du

Mørdeig

  • Bland mel og melis i en bolle, og smuldre smøret i. Tilsett egget, og samle deigen. Er deigen for våt, har du i litt mer mel. Kjevle ut deigen, slik at den passer formen.
  • Legg deigen over i en smurt form, og trykk den godt ned i alle hjørnene.
  • La formen stå i kjøleskapet i cirka 1 time.

Frangipane

  • Riv marsipan på den grove siden av rivjernet, og ha den i en bolle. Tilsett sukker, smør, egg og mel, og rør sammen.
  • Fordel frangipane på mørdeigen, og bak ved
  • 175 oC i cirka 30 minutter. Avkjøl kaken.

Salt karamell

  • Ha sukkeret i en kjele, og smelt ved jevn varme uten å røre i sukkeret. Når sukkermassen er gyllen, har du i smøret og rører det sammen. Rør i fløte til du har karamell. La det småkoke et par minutter. Ha i salt, og hell karamellen på glass.

Italiensk marengs

  • Ha eggehviter i en stor bolle. Bruk en håndmikser og pisk til eggehviten er så stiv at det dannes topper.
  • Ha sukker og vann i en kjele. Varm opp på lav varme, og rør til sukkeret er oppløst og sukkerlaken når 116 oC. Ta kjelen av varmen.
  • Hell laken over eggehvitene, litt om gangen, mens du pisker. Ha i vaniljesukker, og pisk til marengsen er helt fast og silkemyk.

Før servering topper du kaken med marengs og litt karamell. Marmorer med en liten trepinne, og server.