Luksusmazarin! Bruk god tid, og gled deg til himmelske munnfuller med deilig kake.
Av
Lone Kjær
— 21. november 2023
Julemazarin med salt karamell og marengs
Husk! Sukkertermometer og kakeform med løs bunn
Unngå at skjermen slukker
Ingredienser
2
personer
Mørdeig
30
g
hvetemel
15
g
melis
20
g
kaldt smør
¼
lite egg
Frangipane
20
g
marsipan
10
g
sukker
10
g
mykt smør
¼
egg
5
g
hvetemel
Salt karamell
20
g
sukker
5
g
smør
½
dl
fløte
¼
knivsodd salt
Italiensk marengs
12
g
eggehviter
25
g
sukker
¼
dl
vann
¼
ts
vaniljesukker
Slik gjør du
Mørdeig
Bland mel og melis i en bolle, og smuldre smøret i. Tilsett egget, og samle deigen. Er deigen for våt, har du i litt mer mel. Kjevle ut deigen, slik at den passer formen.
Legg deigen over i en smurt form, og trykk den godt ned i alle hjørnene.
La formen stå i kjøleskapet i cirka 1 time.
Frangipane
Riv marsipan på den grove siden av rivjernet, og ha den i en bolle. Tilsett sukker, smør, egg og mel, og rør sammen.
Fordel frangipane på mørdeigen, og bak ved
175 oC i cirka 30 minutter. Avkjøl kaken.
Salt karamell
Ha sukkeret i en kjele, og smelt ved jevn varme uten å røre i sukkeret. Når sukkermassen er gyllen, har du i smøret og rører det sammen. Rør i fløte til du har karamell. La det småkoke et par minutter. Ha i salt, og hell karamellen på glass.
Italiensk marengs
Ha eggehviter i en stor bolle. Bruk en håndmikser og pisk til eggehviten er så stiv at det dannes topper.
Ha sukker og vann i en kjele. Varm opp på lav varme, og rør til sukkeret er oppløst og sukkerlaken når 116 oC. Ta kjelen av varmen.
Hell laken over eggehvitene, litt om gangen, mens du pisker. Ha i vaniljesukker, og pisk til marengsen er helt fast og silkemyk.
Før servering topper du kaken med marengs og litt karamell. Marmorer med en liten trepinne, og server.