Storbyguide: Helsinki

Den finske hovedstaden er en oase for deg som er interessert i design, kultur og kulinariske opplevelser.

Med designbrillene på har vi - sammen med de lokalkjente - plukket ut de beste hotellene, de kuleste spisestedene og den hotteste shoppingen, for at du skal bli inspirert neste gang du stikker på tur til favorittstorbyen din. Denne gangen har vi vært i Helsinki.

Her kan du lese våre designguider fra Göteborg, Stockholm, Berlin, Milano, Ibiza, Istanbul, København, Oslo, Stavanger og Øst-London.

Her bor du:

Klaus K er et innbydende designhotell midt mellom byens mest populære park, Esplanaden, med de store handlegatene rundt, og design­distriktet med alle de uavhengige små butikkene, kafeene og galleriene. Hotellet har en hyggelig atmosfære, med en intim frokostrestaurant der du kan sitte og planlegge dagen i dype, gode stoler. Hotellet har fått en ny eksklusiv toppetasje innredet av svenske Stylt Trampoli, og åpner nytt spa og sauna denne våren.

Hotellet Helka er innredet med ikonisk finsk design som Alvar Aalto-stolen 400 fra 1936.

Hotell i Helsinki

Hotel Kämp er byens mest glamorøse luksushotell, med god service, store rom og tidløs eleganse. Ønsker du en litt rojal behandling, bor du her.

Helka byr på finsk hverdagsdesign; her er de fleste møblene levert av Artek. Hotellet er sentralt og byr selvfølgelig på sauna og bar, som ligger i øverste etasje med utsikt over byen.

Boulevard Social (t.v.) har en herlig uformell atmosfære, og eiernes egne reiseminner på veggene. Ateljé Finne (t.h.) serverer finske råvarer med hyggelig service. Her møter du kunstnere og designere.

Her spiser du i Helsinki:

Bronda gir liv til et rolig hjørne av Esplanaden. Restauranten har en herlig upretensiøs atmosfære, med topp standard på kjøkkenet. Her er det høyt under taket og et interiør i gjennomgående gode materialer. Bronda har herlige delemenyer, med store, gode porsjoner. Start med en cocktail, det er de også gode på.

Gaijin har et asiatisk estetisk uttrykk, og serverer japansk-koreanske retter på sin egen måte. Gå for delemeny, her er det mye godt.

Ateljé Finne er en god restaurant i atelieret til den finske skulptøren Johan Gunnar Finne.

Samuji (t.v.) har flere avdelinger i byen, blant annet denne - en favoritt - med damemote i byens designdistrikt. Artek flagship store (t.h.) er et must hvis du vil bli bedre kjent med finsk designhistorie.

Her shopper du i Helsinki

Samuji er et kreativt designstudio, med egen interiørkolleksjon med tekstiler og kunsthåndverk, og en dame; og herrekolleksjon i tidløs design og sanselige kvaliteter. Det er flere Samuji-butikker i byen, alle med sin egen historie og vakker innredning.

My o my er en supertrendy damebutikk med utvalg fra de beste og hotteste designerne akkurat nå. En tur hit, og du blir ganske godt oppdatert.

The men er My o mys herrebutikk. Her finner du de tøffeste motemerkene, i et rått og industrielt lokale.

Artek flagship store er et must hvis du vil bli bedre kjent med finsk designhistorie. De har også en egen unik vintagebutikk, Artek 2nd cycle.

The Men, med avslappet herremote, ligger også i designdistriktet. Veldig kul!

Ekspertens innsidetips til Helsinki

Sari Syväluoma er tekstildesigner, kunsthåndverker MA, farge-, struktur- og konseptutvikler. Sari er finsk, har studio i Oslo, og jobber i begge land.

  1. Sauna er en viktig del av finsk kultur, og et sted der alle sansene får næring. Her diskuterer vi og løser samfunnsutfordringer, eller kontemplerer. Her er alle like. Ta turen til 2Kulttuurisauna

  2. Yrjönkatu svømmehaller Finlands eldste, fra 1928. Den er en opplevelse fra en annen verden, og utrolig vakker. Kvinner og menn bader på hver sine dager. Yrjönkatu 21 b.

Yrjönkatu svømmehall er ekte nyklassisisme fra 1920-tallet.

  1. Lei en sykkel og sykle langs den godt merkede strandlinjen – en god måte å se mye på! Til og med hovedgaten Mannerheimvägen har egen sykkelsti.

  2. Syr du eller er du bare interessert i stoffer? Eurokangas har alt fra ull til silke.