Syndig god Panettone

Denne italienske juleklassikeren er det knyttet en del myter til. Men vi vet med sikkerhet er at den er kjempegod og holder seg i minst to uker!

© Peter Kam

Det er knyttet en del historier til navnet panettone. For eksempel den at Toni, en ung forelsket bakerlærling, distré mistet en boks rosiner i brøddeigen. Slik ble det ordinære brødet - pane - til Tonis brød, altså pane di Toni, senere bare panettone. Pakket inn i bakepapir med folie rundt holder den seg i minst to uker.

Dette trenger du:

  • Gjær 50 g
  • Helmelk 1,5 dl
  • Egg 4 stykk, store
  • Sukker 100 g
  • Hvetemel 600-650 g
  • Sultanrosiner 250 g
  • Syltet appelsinskall 100 g, i små terninger
  • Smør 200 g, mykt
  • Springform, her 12 x 20 cm
  • Bakepapir til formen

Slik gjør du:

  1. Rør ut gjæren i den lunkne melken. Bland inn eggene, sukker og 2/3 av melet. Rør i rosiner og appelsinskall, og tilsett 150 g av smøret i små stykker. Rør og elt deigen sammen, og tilsett melet litt etter litt.
  2. Form en tykk bolle, og la den heve tildekket og lunt i minst 1 time. Trykk så deigen ned, form den til en kule og legg den i den smørsmurte formen. Her skal den heve til dobbel størrelse.
  3. Legg små stykker mykt smør på toppen av deigen. Stek kaken i den 160 grader varme ovnen. Den skal være inne i ca. 45 minutter til sammen, men etter 20 minutter skal du legge på flere smørklatter.
  4. Avkjøl panettonen i formen, på en rist. Sikt over melis før servering.

Tips:

Panettonen bakes tradisjonelt i en sylinderformet form som enkelt kan gjøres ekstra høy med en krage av bakepapir.