Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Syndig god Panettone

Denne italienske juleklassikeren er det knyttet en del myter til. Men vi vet med sikkerhet er at den er kjempegod og holder seg i minst to uker!

© Peter Kam

Det er knyttet en del historier til navnet panettone. For eksempel den at Toni, en ung forelsket bakerlærling, distré mistet en boks rosiner i brøddeigen. Slik ble det ordinære brødet - pane - til Tonis brød, altså pane di Toni, senere bare panettone. Pakket inn i bakepapir med folie rundt holder den seg i minst to uker.

Dette trenger du:

  • Gjær 50 g
  • Helmelk 1,5 dl
  • Egg 4 stykk, store
  • Sukker 100 g
  • Hvetemel 600-650 g
  • Sultanrosiner 250 g
  • Syltet appelsinskall 100 g, i små terninger
  • Smør 200 g, mykt
  • Springform, her 12 x 20 cm
  • Bakepapir til formen

Slik gjør du:

  1. Rør ut gjæren i den lunkne melken. Bland inn eggene, sukker og 2/3 av melet. Rør i rosiner og appelsinskall, og tilsett 150 g av smøret i små stykker. Rør og elt deigen sammen, og tilsett melet litt etter litt.
  2. Form en tykk bolle, og la den heve tildekket og lunt i minst 1 time. Trykk så deigen ned, form den til en kule og legg den i den smørsmurte formen. Her skal den heve til dobbel størrelse.
  3. Legg små stykker mykt smør på toppen av deigen. Stek kaken i den 160 grader varme ovnen. Den skal være inne i ca. 45 minutter til sammen, men etter 20 minutter skal du legge på flere smørklatter.
  4. Avkjøl panettonen i formen, på en rist. Sikt over melis før servering.

Tips:

Panettonen bakes tradisjonelt i en sylinderformet form som enkelt kan gjøres ekstra høy med en krage av bakepapir.

Relaterte artikler