Stygg flekk? Slik redder du juleduken

Juletiden er her og det betyr en rekke julemiddager og dessverre en masse skitne juleduker - men som heldigvis kan reddes med disse tipsene.

© Södahl

Slik fjerner du vin

Det skåles og armbevegelsene er høye når vi feirer julen. Det er derfor ikke uvanlig at det kommer flekker på duken. Med disse triksene kan du heldigvis bli kvitt flekkene.

 1. Det er lettest å fjerne flekken hvis du oppdager den før den har tørket inn i duken. En frisk rødvinsflekk fjernes best med en masse farris, hvor boblene trekker vinen ut av stoffet.

 2. Sug deretter vinen opp med en ren klut. Press kluten hardt ned mot duken med knokene dine.

 3. Fortsett prosedyren til det ikke suges mer vin opp.

 4. Er fargen fortsatt tilstede? Så kan du dryppe litt blekende glyserin på flekken og la det sitte i 6-8 timer før du legger hele duken til vask.

 5. Dersom det er snakk om en mørk duk, kan du helle en masse fin salt over flekken i 6-8 timer, før du legger hele duken til vask. Saltet vil suge opp væsken og kan kanskje ta det siste av vinen som du ikke fikk med kluten og boblevannet.

Er det snakk om en inntørket flekk? Så er prosessen annerledes.

 1. Bløtlegg flekken på duken med glyserin.

 2. Dekk flekken med plastikk så den så vidt mulig holdes fuktig.

 3. La glyserinen virke i 12 timer - minst.

 4. Skrubb deretter med en hard børste og såpevann.

 5. Sug vannet opp med rene kluter, mens du presser knokene hardt ned mot flekken.

 6. Vask duken i vaskemaskinen.

Er flekken helt inntørket?

Så følg det gamle kjerringrådet, som sier at selv de verste inntørkede vinflekkene kan fjernes ved å legge duken i bløt i kokende melk.

Sådan fjerner du stearin
© Georg Jensen Damask

Slik fjerner du stearin

Vi tenner mange levende lys i løpet av den mørke juletiden. Derfor vil det utvilsomt komme stearinflekker på duken når vi holder julemiddager. Det kan være vanskelig å fjerne disse flekkene, men det kan faktisk la seg gjøre med dette enkle trikset.

 1. Først og fremst skal du sørge for at stearinen er helt størknet før du begynner på prosjektet.

 2. Ta deretter en skje og trykk forsiktig spissen av skjeen på midten av den størknede stearinen. Som regel deler stearinen seg og løsriver seg i den forbindelse også fra stoffet.

 3. Hvis stearinen ikke løsner seg, kan du bruke et kaffefilter som du plasserer ovenpå flekken. Grip strykejernet og stryk forsiktig over flekken. Idet stearinen smelter, absorberes den av kaffefilteret og du har nå en ren duk.

© Juna

Slik fjerner du fett

Under en julemiddag blir det spist mat med en masse fett som også serveres med en fet saus til. Dette kan bety at det søles små dråper av fett på duken din som kan være veldig vanskelige å fjerne.

 1. Smør geleen direkte på flekken.

 2. Vent 5 minutter og vask deretter duken som normalt.

 3. Tilføy en dosis Vanish Oxi Action Gel til vasken.

 4. Bløtlegging er anbefalt mot vanskelige og inntørkede flekker.