Stemningsfull jul i tussmørke toner

Få inspirasjon til en kul og koselig vinterstil.

Et juleventyr
© Kristian Septimius Krogh

Det er jul hele året for Martin Graae. Som sjef for visual merchandising for stormagasinet Illums Bolighus har han alltid et skråblikk på julevarene, men det betyr ikke at han er mett på julen før den er i gang. Tvert imot.

Sammen med partneren Jesper Freidal bor han like utenfor København, i en leilighet på 120 kvadratmeter fra 1952. Lyset faller flott inn gjennom de høye vinduspartiene på begge sider. Tregulvet er malt hvitt, mens resten av vegger, tak og øvrige flater er i forskjellige nyanser av grått, en kombinasjon Martin synes er utrolig elegant.

Den danske møbelarkitekten Poul Kjærholms store runde marmorspisebord er et blikkfang i stuen, og suppleres flott av Hans J. Wegners Y-spisestol, Arne Jacobsens Mauren-stol, samt lenestolen Egget. Til jul transformeres stolene fra en kledelig klassisk stil til avslappet vinterkos ved hjelp av svarte og grå saueskinn. Spiseavdelingen kan skjermes fra resten av stuen med et kraftig gardin. De kritthvite gulvene sørger for letthet blant de tunge veggene.

© Kristian Septimius Krogh

Store panoramavinduer gjør at lyset strømmer inn i Martin Graaes private penthouseleilighet.

– Mørkt mot mørkt fremhever de få lyse elementene i innredningen og får dem til å stråle. Det gir motspill og setter ting i relieff, forteller Martin.

Levende lys mot mørke vegger sørger for en varm og hyggelig jule­stemning hjemme hos Martin og Jesper. Stuen er enkelt innredet, noe som gir et lett helheltsinntrykk på tross av mørke vegger og tekstiler.

– Jeg går alltid i skogen for å samle granbar, mose og andre fine ting fra naturen, som jeg bruker i juledekorasjonene mine. Og så baker jeg selvsagt mine egne pepperkaker, det hører jo julen til, forteller Martin.

© Kristian Septimius Krogh

Frokosten inntas ofte under den franske lysekronen ved det gamle bordet i den lille stuen ut fra kjøkkenet, som også er Martins arbeidsrom. Her tryller han frem både blomsterdekorasjoner og annen julepynt. Lysekronen er fra Green Square, mens bordet er et gammelt loppefunn.

– Jeg liker godt den litt kjølige, stramme nordiske stilen, men jeg er også glad i antikviteter og ting som har en historie. I rommet ut fra kjøkkenet står jeg ofte og jobber med dekorasjonene mine, og her har jeg funnet meg til rette med de gamle møblene mine.

På hyllen i den lille stuen står en byste av Martins sønn Rudolf.

© Kristian Septimius Krogh

På det lille badet henger gamle franske speil med sølvramme fra Fil de Fer på veggen over vasken. Den svarte lampen, designet av Arne Jacobsen, er fra Louis Poulsen. Såpen og håndkremen er fra Aesop.

© Kristian Septimius Krogh

Mørke toner og en maskulin huleaktig stemning hersker på soverommet. Sengeteppe er fra Calvin Klein og sengetøyet fra Ralph Lauren. Leilighetens originale innebygde skap er bevart. Kasser og kurver i avstemte nyanser brukes til oppbevaring.

Les mer i Bo Bedre nr 12 som er i salg nå!